Netanyahu’nun muhalifleri 1 milyonluk gösteri yapacak

Netanyahu hükümetine yönelik protesto kampanyası: 1 milyon kişilik gösteri yapılacak

Tel Aviv’de geçen haziran ayında, yargıda değişiklik yapmaya yönelik yasa tasarısına karşı yürütülen protestolardan bir kare. Fotoğraf: AFP

İsrail muhalefeti, protestocu sayısını iki katına çıkararak 1 milyon kişinin katılımıyla yeni bir gösteri yapmayı planlıyor.

Duyuru, Knesset’teki Kanun ve Anayasa Komisyonu’nun aldığı son kararla hükümetin yargıyı etkisizleştirme planının ana maddelerinden birini onaylamasının ardından yapıldı.

Ben Gurion Havalimanı’nda 3 Temmuz’da yapılan büyük protestoya liderlik eden Moshe Redman yaptığı açıklamada, “hükümetin eylemlerinin ne kadar tehlikeli olduğunu ve yürüttüğü politikaya yönelik itiraz ve boyutunu henüz idrak edemediğini ve bu şekilde demokrasiye darbe yapma hedefinde ilerlediğini” söyledi. Redman “Ancak susmayacağız. Protestoyu daha da güçlendireceğiz” dedi. Protesto liderliğinin yeni kararını açıklayarak önümüzdeki dört hafta boyunca “her gün” esaslı bir protesto süreci yürütüleceğini kaydetti.

Protestoların zirvesinde 1 milyon kişinin katılımıyla bir gösteri yapılacağına dikkat çeken Redman, uluslararası toplumun ve Batılı ülkelerin İsrail’de demokrasiden vazgeçilmesine yönelik tepkilerinin ve eleştirilerinin seviyesini artıracaklarına ve belki hükümete yaptırım uygulayabileceklerine inandığını dile getirdi.

Hükümetteki koalisyon partileri, Knesset Genel Kurulu’ndaki ilk okumada oylamaya hazırlık olarak “mantıksızlık bahanesini” azaltmak için Anayasa Komisyonu’ndan bir yasa tasarısını geçirdi.

Mantıksızlık bahanesi, Netanyahu hükümetinin yargıyı zayıflatma planının temel maddelerinden biri. Komisyon toplantısı, Knesset üyelerinden koalisyon ve muhalefet tarafları arasında bağrışmaların yaşandığı hararetli bir atmosferde gerçekleşti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Knesset’in muhalif milletvekilleri, mantıksız bir şekilde gerçekleştiği için komisyondaki oylama sürecinin durdurulması çağrısında bulunarak komisyonun hukuk danışmanının müdahalesini talep ettiler.

İşçi Partisi’nden Knesset üyesi Gilad Kareev, Komisyon Başkanı Simcha Rotman’ı oylamayı Cenin’deki askeri operasyonla paralel olarak yapmakla eleştirerek, “Askerler Cenin’deyken siz kendi çıkarınızın peşindesiniz” dedi. Komisyon’un hukuk danışmanına, “Müzakerelerin bitmediğini biliyorsunuz. Bugünkü oylama yasama prosedürlerine hakarettir” dedi.

Koalisyondan Knesset üyeleri, Kareev’in sözlerine karşılık, ilgili maddenin oylanmasının İsrail askerlerinin çıkarına olduğunu söylediler. Rotman şöyle dedi:

“Mantıksızlık bahanesinin ortadan kaldırılmasına ilişkin tartışma, değerlere ilişkin bir tartışmadır. Güvenlik Bakanı, Yahudi bayramlarında ve Bağımsızlık Günü’nde Yahudiye ve Samarya’ya (Batı Şeria’ya) uygulanan mutlak ablukanın kaldırılmasını kabul etmediğini söylediğinde, bu bir değerler meselesidir. Askerlik hizmetini reddetmeyi savunan bir kişiyi hükümet pozisyonuna atamak istemediklerini söylediklerinde, bu bir değerler meselesidir. İsrail kurumlarını boykot etmeyi destekleyen birine İsrail Ödülü’nü vermek istemediklerinde, bu bir değerler meselesidir.”

Ancak muhalefet milletvekilleri, yasayı “mahkemenin müdahale etme yetkisi olmaksızın bakanlar, bakan yardımcıları ve belediye başkanları gibi görevlilere, yeterli niteliklere sahip olmayan yakın çevrelerinden kişileri sorumlu pozisyonlara atama yetkisi vererek yolsuzluğu teşvik eden bir girişim” olarak nitelendirdiler.

Büyük bir kalabalık, hükümetin yasama ve yürütme organları lehine yargının yetkilerini kısıtlayan yasaları geçirmede ilerleme kaydetmesini protesto etmek amacıyla pazartesi akşamı (3 Temmuz) Ben Gurion Havalimanı’na geldi. Sayıları beş bin olarak tahmin edilen protestocular, seyahat edenler ve turistler arasında ciddi bir izdihama sebep oldular. İsrail polisi, gösteriye katılan 50 kişiyi gözaltına aldı, protestoculara saldırdı ve “kamu düzenini bozdukları” gerekçesiyle havalimanı içindeki 180 araç sahibine cezai işlem uyguladı.

Polis, “Onlarca kişi yasa dışı bir şekilde toplanmış, polislere saldırmış, kamu düzenini ihlal etmiş ve soruşturmaya çağrılmak üzere eylemleri belgelenmiştir” açıklamasında bulunarak baskısını meşrulaştırdı. Polis açıklamasının devamında “Göstericiler, protesto organizatörleri ile yapılan koordinasyonun aksine, kamu düzenini bozmaya ve üç numaralı salonun yakınında ve içinde trafik düzenlemelerine zarar vermeye çalıştı” ifadelerini kullandı. Açıklamada protestocular tarafından kapatılan tüm yolların açıldığına işaret edilerek “trafik sorunsuz bir şekilde akıyor” duyurusu yapıldı.

Bu protestonun lideri Redman “Bazı polis şefleri hükümete dalkavukluk etmeye çalışıyor. Ancak gösteri beklentilerin ötesinde başarılı oldu. Uçakların kalkış ve inişlerini aksatmadan, demokrasinin sesini duyurma hedefine ulaştı. Hükümet bunun sadece bir başlangıç ​​olduğunu bilmeli” dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU