Rus medyası: Prigojin zenginleşince yoldan çıktı

Rus medyası, Wagner isyanının arkasındaki ana faktörlerden birinin ekonomik olduğunu belirtti

Rus medyası, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Prigojin'in restoranlarıyla sözleşmeleri uzatmayı reddetmesi üzerine Wagner'i isyana yönlendirdiğini iddia etti / Fotoğraf: AFP

Rusya devlet televizyonu Wagner Grubu Başkanı Yevgeni Prigojin'i "devletten milyarlarca ruble aldıktan sonra yoldan çıkmakla" suçladı.

Devlet televizyonunun haberi, 'Wagner'in başarısız isyanından bu yana paramiliter grup ekseninde oluşan yeni güç' anlatısını destekliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AFP'nin haberine göre Rusya devlet televizyonunda yayımlanan Vesti Nedeli (Haftanın Haberleri) programının sunucusu Dmitry Kiselyov, "Prigojin, hızlı zenginleşme yüzünden yoldan çıktı" ifadelerini kullandı.

Kiselyov "Her şeyin mümkün olduğu inancı çok uzun zaman önce, Wagner'in Suriye ve Afrika'da operasyonları başladığında ortaya çıktı" ifadelerini sözlerine eklerken, Prigojin'in paralı askerlerinin bu yıl Ukrayna'daki Soledar ve Bahmut şehirlerini ele geçirmesinden sonra bu duygunun 'pekiştiğini' belirtti. 

Rus gazeteci, "Prigojin, Rusya Savunma Bakanlığı'na, devlete ve devlet başkanına kişisel olarak aynı anda karşı koyabileceğine inanıyordu" dedi.

Prigojin'in megalomanisini kanıtlamak için, Kiselyov herhangi bir kanıt sunmaksızın paramiliter grup Wagner'in kamu kaynaklarından 858 milyar ruble (yaklaşık 8,8 milyar euro, 9,6 milyar ABD dolarına eşdeğer) aldığını belirtti. 

Ayrıca, Wagner unsurlarının isyanın ardındaki ana faktörlerden birinin, Rusya Savunma Bakanlığı'nın Prigojin'e ait 'Concord' restoran ziniciri ile imzalanan geniş çaplı sözleşmeleri uzatmayı reddetmesi olduğunu iddia etti.

Gazeteci Kiselyov, Wagner unsurlarının Rus güçlerinin arasında en etkili unsuru olduğu görüşünü de eleştirerek, düzenli ordunun Mariupol'u almasının 70 gün, Bahmut'u almasının ise 225 gün sürdüğünü belirtti.

Geçtiğimiz hafta sonu yaşanan Wagner isyanı, Ukrayna'daki çatışmanın doruk noktasında Rus otoritesini sarsmıştı. 

Wagner güçleri, Rostov'daki Rus ordusunun karargahını saatlerce işgal etti ve yüzlerce kilometre Moskova'ya doğru ilerledi ancak isyan, geçen Cumartesi akşamı Prigojin'in Belarus'a gitmesini içeren bir anlaşmayla sona erdi.

İsyancılara karşı herhangi bir yaptırım açıklanmasa da Prigojin'in şirketlerinin geleceği belirsiz görünüyor. Bu hafta Rusya'daki gruba yakın haber siteleri engellendi. 

Grubun St. Petersburg'daki genel merkezi Wagner Center, cumartesi günü Telegram'da merkezini taşıdığını açıkladı.

Aynı zamanda 'yeni bir formül' altında çalışmaya devam edeceğini de vurguladı.

Prigojin, isyanının iktidarı devirmeyi amaçlamadığını, bunun yerine Wagner Grubu'nun, Ukrayna'daki çatışmada beceriksiz davranmakla suçladığı Rus Silahlı Kuvvetleri tarafından dağıtılmaktan kurtarmayı amaçladığını vurguladı.

Prigojin ise 26 Temmuz'dan bu yana herhangi bir basın açıklaması yapmadı. 

 

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU