Mekkeliler, hacılara hizmet etmek için yarışıyor

Mescid-i Haram çevresinde yüz binlerce kişiye ücretsiz yemek ve içecek ikramı yapılıyor

Mekke'nin çeşitli bölgelerinde, gençler tarafından hacılara pilav, tavuk veya etten oluşan ücretsiz yemekler dağıtılıyor / Fotoğraf: AFP

Mekke'nin sokaklarına gece çöker çökmez, Suudi memur Amir Abdullah ve 5 çocuğu hızla sıcak sütlü bardaklarını alıp taze ekmekleri keserek, yorgun hacılara dağıtmak için harekete geçerler.

Bu gelenek, şehirde nesilden nesle aktarılan bir "onur" olarak kabul edilir.

Hacıların hac ibadetini gerçekleştirmek için pazar günü toplanmaya başlamasıyla, 45 yaşındaki Abdullah onlara hizmet etmeye başladı.  

Abdullah, bunu şu sözlerle özetledi:

Hacılara hizmet etmek Mekke halkı için kıyaslanamaz bir onurdur. Mekke halkı için bu normal bir şey. Babam bu hizmeti yaptı, ailem yaptı ve şimdi ben yapıyorum ve çocuklarıma öğretmeye çalışıyorum.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geleneksel beyaz bir elbise giyen ve teri üzerine damlayan Amir, yaşlı bir adama bir bardak çay ve bir şişe su verdikten sonra, "Bu, farklı nesillerden miras kalan bir onurdur" diye sözlerini sürdürdü.

Öğle saatlerinden itibaren Abdullah ve çocukları, sıcak çay demliklerini, süt sürahilerini, yüzlerce ekmek dilimini, su şişelerini ve kartondan yapılmış küçük bardakları hazırlar.

Bu malzemeleri sıkıca kapatılmış plastik poşetlere yerleştirirler ve her gün çeşitli milletlerden gelen hacılarla dolup taşan Mescid-i Haram'ın çevresindeki sokaklarda beklemeye başlarlar.

Otelin önünde durarak çocuklarıyla birlikte "Çay! Çay!" diye bağırırlar, ardından yorgun hacılar ibadet ve dualarla geçen uzun bir günün ardından onların etrafında toplanır.


Hac hakkında istatistikler

Hac genellikle dünyadaki en büyük yıllık dini toplanmalardan biri olup İslam'ın beş şartından biridir ve her yeterli şartlara haiz her Müslümanın en az bir kez yerine getirmesi gereken bir ibadettir.

2019 yılında, dünyanın dört bir yanından 2,5 milyon Müslüman hac ibadetini yerine getirmiştir. Kovid-19 salgını nedeniyle üç yıl boyunca yapılan sınırlı sayıda hac organizasyonunun ardından, resmi verilere göre geçten perşembe günü Suudi Arabistan dışından 1,6 milyondan fazla hacı geldi.

Birçoğu, kutsal yolculuğa çıkmak için uzun yıllardır para biriktiren Afrika ve Asya ülkelerinden gelen mütevazı hacılar, Hac dönemi boyunca günlük yemeklerini sağlamalarına yardımcı olacak yeterli mali kaynakları olmadan geliyor. Çünkü Suudi Arabistan'da bir öğün en az 12 riyal (3,2 dolar) tutuyor.

Hacılar, Arap Yarımadası halkının cömertliğini yansıtan bu geleneklere bağlı kalan Abdullah ve diğerlerinin dağıttığı yiyeceklerle karınlarını doyuruyorlar.


Yemek dağıtımı 

Mekke'de gençler, yemek almak için uzun kuyruklarda sıraya giren hacılara ücretsiz olarak pilav, tavuk veya et yemekleri veriyor. Bu geleneklere bağlı olarak, Mekke'de yaşayan Pakistanlı bir iş adamı olan Faysal el-Hüseyni, Zilhicce ayının başından itibaren günlük sıcak yemek dağıtıyor.

Yemek dağıtanlardan biri Afrikalı ve Asyalı hacılara mavi plastik çantaları uzatırken şunu söyledi:

Allah'ın misafirlerine hizmet etmek büyük bir şereftir.


Bir işçi ise yemeğini alırken şöyle konuştu:

Bu yemeklere günlük olarak bağımlıyım, çünkü onların maliyetini karşılamaktan acizim.


42 dereceyi aşan kavurucu güneş altında, Mekkeli gençler hacı adaylarına soğuk su dağıtıyor. Mühendislik Fakültesi mezunu 25 yaşındaki Hamza Tahir, arkadaşlarıyla birlikte her gün su dağıttığını anlatarak şöyle konuştu:

Su satın alıyoruz ve iyi bir şekilde soğutuyoruz, sonra namazlardan sonra günde bir veya iki kez dağıtmaya başlıyoruz.


Tahir'in 22 yaşındaki öğrenci olan kardeşi Enes ise şunu dile getirdi:

Bunu yapan sadece biz değiliz. Bütün Mekkeliler bu konuda yarışıyor.
 


Otellerin olmağı dönemler

Mekke, birçoğu lüks olan otellerle dolmadan önce, Mekkeli aileler hacıları evlerinde ağırlar ve onlara hac süresince gerekli yiyecek ve içecekleri sağlardı.

Ancak Suudi makamları artık herhangi bir sorun yaşamamak veya hacıların izinsiz hac ziyareti gerçekleştirmesini önlemek için bunu yasakladı.

Buna rağmen Mekke'deki okul çocukları hacılara hizmet etmenin başka bir yolunu buldu. Suudi Eğitim Bakanlığı, kalabalığı organize etmek ve hacılara rehberlik etmek için Mescid-i Haram'da 200 öğrenci izci ekibini görevlendirdi.

Öğrenciler, "Eğitim Bakanlığı İzcileri" yazılı, isimlerinin de yer aldığı açık kahverengi üniformalar giyerler. Bazıları, yaşlı veya hasta hacılar için tekerlekli sandalyeleri iter.

Sultan el-Ğamidi adlı 17 yaşındaki lise öğrencisi, görevlendirmelerde yer almasının verdiği gururu şöyle ifade etti:

Mescid-i Haram'da hacıların hizmetinde yer aldığım için onur duyuyorum.

Öğrenciler, Safa ve Merve'ye hacıları yönlendirirken, İngilizce olarak "Ben, yüzlerce yıl önce dedelerimin başlattığı şeyi tamamlıyorum" demektedir.

 

 

Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU