Quadcopter: Suikast ve casusluk için geliştirilen yeni İHA

Quadcopter, izleme uygulama ve taşıma görevlerini üstlendiği için savaşta özel bir silah olarak kabul ediliyor

İsrail'de 20 yıl boyunca gizlice Quadcopter kullanıldı / Fotoğraf: Independent Arabia

Sıcak noktalardaki çatışmaların yoğunlaşmasıyla birlikte, ordular, özellikle özellikle operasyon yoğun nüfuslu bir bölgedeyse, kara ve hava kuvvetlerinin gerçekleştirmesi zor olan özel sortileri yapmak için Quadcopter insansız hava araçlarını sıkça kullanmaya başladı.

Quadcopter ilk kez koronavirüs pandemisinin yayılması sırasında ortaya çıkıp, medya fotoğrafçılığı ve sipariş teslimatı da dahil olmak üzere sivil amaçlar için kullanılmasına rağmen, son zamanlarda askeri amaçlar için daha çok tercih edilir oldu ve çift kullanımlı bir araç haline geldi.


Quadcopter nedir?

Silah imalatçıları Quadcopter insansız hava aracının üretimini yoğunlaştırdı ve fonksiyonel özelliklerini önemli ölçüde geliştirdi.

İsrail, Rusya ve Ukrayna bu araçları savaş amacıyla en çok kullanan ülkeler arasında.

Quadcopter drone türlerinden biridir ve havada itmek ve dikey olarak kalkış ve iniş yapmak için kullanılan dört yatay pervaneye sahip.

Uçak genellikle kontrol paneli vasıtasıyla uzaktan uçurulur, programlanıp rotası belirlendikten sonra kendi kendine uçabilir ve üzerinde bulunan kameraların yönünü kontrol edebilir.

Üzerindeki pil ile depolanan enerji sayesinde havada 40 saat kesintisiz uçar.  Maksimum hızı ise saatte 60 kilometre.


Kullanım alanları

Quadkopterler, askeri alanda gözetleme ve keşif, arama kurtarma görevleri ve ordulara yiyecek ikmali amacıyla kullanılıyor.

Ayrıca Quadkopterler dar koridor ve tünellere girebilmekte, patlayıcı madde taşıyabilmekte ve mühimmat taşıyan drone emsallerini geride bırakan çok yüksek isabet oranı ile suikast veya bombalama operasyonları gerçekleştirebiliyor. 

Bu özelliklerin bir sonucu olarak, İsrail bunları askeri amaçlar için üretmeye çalıştı ve içine çok hassas dinleme ve isabetli atış araçları gibi bir dizi başka özellik ekledi.

Bu araçlar, İsrail ordusu tarafından kullanılan en belirgin insansız hava araçlarından biri.

İsrail askeri üretim şirketleri bu İHA'ların birkaç çeşidini üretiyor.

Bunlardan en öne çıkanı, doğrudan taarruz görevleri gerçekleştirmek üzere avuç içi boyutunda tasarlanan,1,25 kilogram ağırlığında, saatte 72 kilometre hızla uçan Laneos insansız hava aracı.


Gazze'de kullanıldı

İsrail, ilk kez 2018 yılında Filistinlilere karşı askeri amaçlarla Quadcopter tipi insansız hava araçları kullandı.

Amaç, Gazze sınırında haftalık halk protestosu olan "Dönüş Yürüyüşü"nü dağıtmaktı.

O dönemde yürüyüşlere katılanların fotoğraflarını çekmek adına keşif için gönderildi. Protestolar sırasında, bu araçların kullanımı gelişti ve ordu, gaz bombası atmak için onları kullandı.

Bundan sonra ordu, aracı bombalama sürecinde denedi, denizde bir balıkçı teknesini hedef alarak onu havaya uçurdu ve teknedeki birkaç kişiyi öldürdü.

Bu da bu araçların belirli operasyonlar yapan intihar uçakları olduğu anlamına geliyor.

2019 yılında, evinde, yatak odasında bulunan İslami Cihad hareketinin bir liderine suikast düzenlemek için kullanıldı.

Böylece, daha karmaşık görevlerde rol alabileceği ispatlandı. Liderin evini doğru bir şekilde fotoğrafladıktan sonra dairesinin balkonuna yaklaşıp odaya doğru girdi, fotoğrafını çekti ve ardından hedef alıp öldürdü.

2021 çatışmasının ardından, keşif ve hedeflerin tespiti amacıyla organize drone'lar Gazze semalarına girdi ve o sırada fark edilerek hedef alındı. Filistinli gruplar da bir kısmını vurabildiklerini doğruladı.

Batı Şeria'da Gazze Şeridi'ndeki gibi benzer amaçlarla kullanıldı ve daha sonra İsrail, kendi bölgesi dışındaki Suriye, İran, Sudan ve diğer bazı çatışma bölgelerinde hava saldırıları düzenlemek için onları kullandı.


Ortaya çıkan sır

Quadcopter kullanımı İsrail'de yirmi yıl boyunca bir sırdı ve güvenlik teşkilatındaki askeri gözetimin bu araçlar üzerindeki yasağı kaldırmayı kabul etmesinden sonra 2022'nin sonunda İsrailli yetkililer onun stratejik bir silah olarak kullanıldığını kabul etti.

İsrail Genel Güvenlik Servisi Başkanı Ronen Bar, Quadcopter ile ilgili şu yorumu yaptı:

Bu cihaz sayesinde her odaya veya bodruma girip karmaşık yerlerdeki hedeflere kolayca saldırabiliyoruz.


Drone'lardan sorumlu olan Komutan Neri Horowitz, bu yeni teknolojiyle ilgili şunu dile getirdi:

Silahlı Quadcopterler ateş ediyor ve hedefleri hızlı bir şekilde tespit ediyor. Şu anda ordu operasyonlarında uçuş saatlerinin yüzde 80'ini oluşturuyorlar ve bunların üçte birini kadınlar uçuruyor.


Horowitz, İsrail drone'larının birden fazla ülkede kullanıldığını doğruladı ve Ukrayna kuvvetlerinin insansız hava araçlarını kullanarak Rus kuvvetlerine yönelik bombalama operasyonlarını yönettiği görüntüleri de gösterdi.

İsrail, Ortadoğu'daki en büyük insansız hava aracı filolarından birine sahip ve aynı zamanda bölgenin en büyük insansız hava aracı teknolojisi ihracatçıları arasında yer alıyor.

İsrail Ekonomi ve Sanayi Bakanı Nir Barkat, İsrail'in drone ihracatının başarılı olduğunu vurguladı. Bakan, ihracatın hacmini ve gelirlerini açıklamadı.

İsrail Endüstrileri Federasyonu tarafından hazırlanan bir rapor, İsrail'in her türden insansız hava aracı ihracatının değerinin, son sekiz yılda 4,6 milyar doları bulduğunu ortaya koydu.

Güvenlik araştırmacısı Muhammed Ebu Herbid, Quadkopterler ile ilgili şunları söyledi:

Boyutları keşif uçaklarından farklı olan Quadcopter'lar 50 cm'den küçük olup dar alanlara dikkat çekmeden girerler, görevlerini yerine getirip sessizce ve kimsenin haberi olmadan ortamdan çekilirler. İsrail ordusu sayı olarak küçük ama özellikle Gazze Şeridi gibi sıcak bir cephede izleme ve bilgi toplama operasyonlarında insan çabalarını azaltmaya olanak tanıyan teknolojik yeniliklere güveniyor ve bu nedenle Quadcopterlerı kullanıyor.
 


Ukrayna da kullandı

Quadcopter kullanımı sadece İsrail ile sınırlı değil, Rusya ile Ukrayna arasındaki çatışmalarda da sıkça kullanıldığını görüyoruz.

Her iki taraf da karmaşık görevleri yerine getirmesi için bu araçları tercih ediyor.

Kiev güçlerinin Rusya'da insansız hava araçlarıyla gerçekleştirdiği en belirgin saldırılara ilişkin video klipler yayımlandı.

Saldırıların İsrail'den mi yoksa başka bölgelerden mi yapıldığı belirtilmedi.

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Mykhailo Fedorov, drone'larla ilgili çalışmalarını şöyle duyurdu:

İnsansız hava araçlarını ilk kez ordu ekipmanlarına dahil ettik. Bu araçlar savaşmaya yardımcı oluyor ve askerlerimizin hayatını kurtarıyor. Onlar, işgalciyi yukarıdan iyi görebildiğimiz gözlerimizdir, onlar sayesinde düşmanı bulup etkisiz hale getirebiliyoruz.


Ukrayna Kuvvetleri Genelkurmay Başkan Yardımcısı Oleksiy Noskov, Quadcopterın yararlarını şöyle sıraladı:

Quadcopter, cephe hattının sürekli olarak izlenmesine olanak sağlıyor ve aynı zamanda modern teknolojiyi kullanarak düşman saldırılarına etkili bir şekilde yanıt verme imkanı sunuyor. Quadcopter sayesinde Ruslara karşı önemli operasyonlar gerçekleştirdik.


Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesinden bu yana Moskova, Kiev'i defalarca İHA'ları Rus enerji, lojistik ve askeri tesislerini hedef almak için kullanmakla suçladı.

Rus tarafında da Wagner Grubu Başkanı Yevgeniy Prigojin, savaşta Quadcorter kullandığını doğrulayarak, Rus ordusunun operasyonlara devam etmesi için kendisine çok sayıda drone ve mühimmat sağlama sözü verdiğini açıkladı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU