Yıllar sonra yakalanan Urfi Çetinkaya ile Zindaşti'nin yolu nerelerde kesişti?

Urfi Çetinkaya, Türkiye'de ismi en çok bilinen uyuşturucu kaçakçılarından biri. Uzun suç yaşamındaki yolu "medyatik baron" Zindaşti ile de kesişti. Bu kesişme ticaretten düşmanlığa uzandı

Uzun süredir kırmızı bültenle aranan eroin kaçakçısı Urfi Çetinkaya yakalandı. 

Hakkında 24 yıl kesinleşmiş hapis cezası olan Çetinkaya'nın yakalandığı operasyona Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı, İstihbarat Başkanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik, Terörle Mücadele ve Özel Harekât polisleri katıldı.

Çetinkaya, İstanbul'un Sarıyer ilçesindeki bir adrese yapılan baskında 5 kişiyle birlikte gözaltına alındı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ülkenin en bilindik uyuşturucu kaçakçılarından Çetinkaya, 1988'de polis tarafından vurulmuştu.

Bu nedenle tekerlekli sandalyeye bağlı bir yaşam sürüyor.

1989'da 6 ay hapis yatan Çetinkaya, 2000'de tekrar tutuklanmış 3 yıl sonra tahliye edilmişti. 2003'te tekrar tutuklanan Çetinkaya, son olarak 2012'de sağlık sorunları gerekçesiyle bir kez daha cezaevinden tahliye edildi.

Çetinkaya'nın 1980'de silah kaçakçılığıyla başladığı uzun bir "suç yaşamı" var. Bu süre boyunca yolu birçok tartışmalı isimle birlikte anıldı. Onlardan biri, kamuoyunda sıkça konuşulan İranlı eroin baronu Naci Şerifi Zindaşti.

 

Zindaşti AA
Zindaşti, İranlı rejim muhalifi Habib Farajollah Chaab'ı İran istihbaratı adına kaçırmakla da suçlanıyor / Fotoğraf: AA 

 

Çetinkaya ve Zindaşti

Bu iki isim, Çetinkaya ve Zindaşti'nin ilişkisi ortaklıktan düşmanlığa uzanıyor. 

Salah Tamandani Rigi isimli bir Pakistanlı, 2 Temmuz 2015 günü emniyete başvurmuş ve yeğeni Shahid Ahmed'in 13 Haziran 2014'te Pakistan'dan İstanbul'a geldiğini, sonrasında ise kendisinden haber alamadıklarını söylemişti.

Kayıp Shahid Ahmed, Pakistan'a kayıtlı 150887XXX numaralı telefonu kullanıyordu. Emniyet harekete geçti ve Ahmed'i İstanbul'a geldikten sonra Bağcılar'da bir otelde konakladığını tespit etti. Ancak ondan sonra bir iz yoktu. O iz, yıllarca daha ortaya çıkmayacaktı.

Ancak polis raporlarında Ahmed'in akıbetine yönelik bazı izler var. 

İddiaya göre Ahmed, kendisine ait bir gemiyle Avrupa'ya eroin kaçırıyordu. Bu geminin adı Nuur-1'di.

Ahmed ile Zindaşti ortaktı ve bu gemiyle aynı zamanda Zindaşti'ye ait eroinler de taşınıyordu. 

 

Çetinkaya AA.jpeg
Çetinkaya, Sarıyer'deki bir adreste 5 kişiyle birlikte yakalandı / Fotoğraf: AA

 

Kayıp 2,2 ton eroin

Burada devreye yine Pakistanlı bir başka isim devreye giriyor: Ali Golzari. 

Golzari, Zindaşti ile Ahmed'e nakliyesini yapmaları için 5 ton eroin teslim etmişti.

Bu 5 tonun 2,2 tonu, Urfi Çetinkaya'ya aitti. Gemi yola çıktı ancak bir daha gemiden hiçbir haber alınamadı.

"Mallarını soran" Çetinkaya'ya "Gemiye operasyon yapılacaktı, yakalanmamak için Mısır açıklarında batırdık" yanıtı verildi. Buna kızan Çetinkaya, Zindaşti'ye 25 milyon euro ceza kesti. 

Yine iddialara göre Shahid Ahmed ile Zindaşti arasında başka meselelerden dolayı da ihtilaflar çıktı. Zindaşti, Ahmed'i infaz ederek Çetinkaya'ya haber göndermişti. O haberde, "Sana ben değil Shadid Ahmed ihanet etti. Onu cezalandırdım" deniliyordu. Ancak Çetinkaya Zindaşti'ye inanmadı.

Ergenekon savcısı Zekeriya Öz'ün "gizli tanıklık" teklifini kabul ederek bazı hakim ve savcılar aleyhine ifade veren ve böylece cezaevinden çıkabilen Zindaşti, AK Parti'nin ileri gelenlerinden Burhan Kuzu'yla yakınlaşmaya çalışmış ve bunda başarılı da olmuştu. 

Zindaşti, 2018 yılında hakkındaki bir soruşturma kapsamında tutuklanmıştı. Ancak usule aykırı olarak serbest bırakıldı ve sırra kadem bastı. Onu bırakan hakim hakkında dava açıldı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU