EYT'yi çıkarmak için kurulan dernekler ne olacak? EYT Federasyonu Başkanı Boran, yeni hedeflerini anlattı

Yasa çıktı milyonlarca EYT'li isteğine kavuştu… Bu işi için kurulan ve mücadele eden dernekler ne olacak? Kapılarına kilit mi vuracaklar yoksa farklı amaçlar için yola devam mı edecekler? EYT Federasyonu Başkanı Boran, cevapladı

Uzun bir mücadele yürüten EYT Federasyonu, sosyal güvenlikteki diğer sorunlar için de mücadeleye devam edecek / Fotoğraf: AA

Türkiye'nin en uzun soluklu hak mücadelelerinden biri emeklilikte yaşa takılanlarca (EYT) yürütüldü. 

EYT'liler, dernekleşerek birçok basın açıklamasına ve onbinlerce insanın katıldığı mitinglere imza attı.

Zaman zaman "artık çıkmaz" denilen noktada bile pes etmedi, ısrar, taleplerini sürdürdüler.

Sonuç olarak neredeyse 20 yılı aşkın süren mücadele ana hatlarıyla sonuca ulaştı.

Peki birçok çevre tarafından örnek gösterilen bir hak mücadelesi yürüten EYT'lilerin kurduğu sivil toplum örgütlerine ne olacak? Sonlandırılacaklar mı yoksa yollarına devam mı edecekler?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Yarım çıkan kanunun eksik kalan tarafı için de mücadele sürüyor"

Bu soruları Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak'a sorduk.

Boran'a göre EYT düzenlemesinin eksik çıktı. Onun için de yarım çıkan bir kanunun eksik kalan tarafı için kazanım sağlamak amacıyla federasyon mücadelesine devam edecek.

Boran, federasyonun bundan sonra öncelikle emekli aylık oranlarının hesaplanmasında değişime gidilmesi için mücadeleye ağırlık vereceğini söyledi. 

"1999 ve 2008'deki değişiklikler emekli aylıklarını maaşlarını düşürdü" iddiası

Bunun nedenini anlamak için emekli aylıklarının hesaplama oranlarında yıllar içinde yapılan değişimlere bakmak lazım.

Bankaların sitelerindeki bilgilere göre 1999'a kadar olan sürede aylık bağlama oranı, 25 yıl sigortalılık süresi (9.000 gün) için yüzde 76 olarak uygulanıyordu. 3600 gün için ise yüzde 70 olarak alınıyordu.

Ancak 1999'da yapılan düzenleme ile bu sistemde değiştirilerek 25 yıl için oran yüzde 65'e çekildi.

2008'de sosyal güvenlik kurumlarının bir çatı altına toplanması ile 25 yıl için aylık bağlama oranı yüzde 50'lere kadar indi.

Bu değişimlerden dolayı geçmişe oranla emekli aylıklarında düşüş olduğu öne sürülüyor.

 

Gonul-Boran-Ozupak-1.png
Gönül Boran Özüpak 

 

"1999'daki değişim olmasaydı bir emekli bugün 11 bin 500 lira maaş alacaktı"

Boran, şu anki hedeflerinin emekli aylıklarının oranlarının hesaplanmasının değiştirilmesi olduğunu kaydederek, şunları söyledi:

Emekli maaşlarının insanca yaşayabilecek oranlara çekilmesi lazım. İnsanları açlığa, sefalete mahkum eden bu aylık bağlanma oranlarının değiştirilmesi gerekiyor. Bundan sonra bunun mücadelesini vereceğiz. Şu an 7 bin 500 lira olan emekli aylığının bağlanma oranları 1999 öncesindeki gibi olsa primleri asgari ücretten yatan birinin maaşı şu an 11 bin 500 lira olacaktı. Aradaki fark uçurum. Bizler de artık birer emekliyiz. Aylık bağlanma oranlarının yarattığı mağduriyeti gidererek herkese hakkaniyetli bir emekli maaşının bağlanmasını sağlamak, çıraklık mağduriyetini gidermek de hedeflerimiz arasında.

"Bağ-Kur prim ödemelerinde hakkaniyet sağlanması için de mücadele edeceğiz"

Bağ-Kur'da erkeklerde prim gün sayının 9 bin, kadınlarda ise 7 bin 200 olduğuna dikkati çeken Boran, esnafın ürün almakta zorlandığı bir dönemde bu prim günlerinin tamamlanmasının zor olduğunu kaydetti.

Tüzüklerinde, Sosyal Güvenlik Kurumu yasalarından mağduriyet yaşayanların oluşturduğu bir federasyon yazıldığını hatırlatan Boran, EYT dışındaki diğer sosyal güvenlik sorunlarının da ilgi alanlarına girdiğini belirtti.

Boran, "Dolayısıyla şu anki sorunlarımız bunlar. Daha bilmediğiniz birçok sorun var. Ve doğabilecek başka sorunlar var. Hayata güvenle bakabileceğimiz bir çalışma sisteminin olması için mücadele devam edecek" diye konuştu.

 

eyt1.jpg
EYT'liler binlerce kişinin katıldığı mitinglere imza attılar / Fotoğraf: AA

 

"EYT ismi marka oldu"

"Peki EYT ismi duracak mı" sorusuna Boran "Bu ad Türkiye'de çok örnek bir mücadele şekliyle markalaştı. Yönetim kurulu üyelerimizin alacağı karar doğrultusunda EYT'miz duracaktır. Ama diğer mücadele şekliyle yanına eklerimizle unvanımızı da değiştirme yoluna soyunabiliriz" şeklinde konuşarak cevap verdi. 

Boran, ancak bu değişiklikler için 14 Mayıs'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimi sonrası bir genel kurula giderek ve burada bir tüzük değişikliği yapabileceklerini kaydetti.

"Herkes mücadele şeklimizle haklarını arar oldu"

"Örnek bir mücadele verdik. Herkes bu mücadele şeklimizle haklarını arar oldu. Sesini çıkarır oldu" oldu diyen Gönül Boran Özüpak, şöyle konuştu:

Elbette bu mücadelenin temsili başkanlığını yürüttüğüm süreç illaki miadını dolduracak. Bizim de bu süreçte elbette o koltuğu devredeceğimiz, mücadeleyi en iyi şekilde üstüne katarak devam ettirebilecek arkadaşlarımızın varlığını da biliyoruz. Dolayısıyla en kısa sürede gerçekleşebilir." 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU