Seçim "promosyonu" devam ediyor: Gaziler, yüksek yargıçlar, kamu işçileri ve işsizler için torba kanun yolda

Kore ve Kıbrıs gazilerine asgari ücret bağlanmasının yolunun açılacağı değişiklik teklifiyle yüksek yargıçlar da uzun süredir bekledikleri ek gösterge ve tazminatlara kavuşuyor. Afet ve salgınlarda yararlı olanlara madalya verilmesi gündeme gelecek

Fotoğraf: Anadolu Ajansı

AK Parti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) yeni bir kanun değişikliği teklifi sundu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teklifle, gaziler arasındaki ayrımcılığın bitirilmesine ilişkin adımlar da atılarak İstiklal Madalyası sahipleri ile Kore Savaşı ve Kıbrıs Barış Harekâtı'na katılan gazilere asgari ücret tutarında aylık bağlanmasının yolu açılıyor.

Teklifi AK Parti'li yöneticiler imzaladı

Kanun değişikliği teklifinde AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım, Grup Başkanı İsmet Yılmaz ve Grup Başkanvekilleri Bülent Turan, Mustafa Elitaş, Muhammet Emin Akbaşoğlu, Özlem Zengin ve Yılmaz Tunç'un imzaları bulunuyor.

Kanun teklifi, komisyonlarda görüşüldükten sonra TBMM Genel Kurulu'na gönderilecek.

Son İstiklal gazisi 2008 yılında vefat ettiği açıklanmıştı ama hâlâ hayatta binden fazla Kore, 20 binden fazla da Kıbrıs gazisi var. 

Memur maaş göstergesi nispetinde aylık alan bu gazilere asgari ücretin çok altında para ödeniyor.

Kanun değişikliği önerisi sadece gazileri kapsamıyor.

 

Kanun değişikliği teklifi
Kanun değişikliği teklifi, AK Parti'li yöneticilerin imzasıyla 24 Mart'ta TBMM Başkanlığı'na gönderildi

 

Yüksek yargıçlar sevinecek

Eğer değişiklik kabul edilirse, Yargıtay Birinci Başkan Vekilleri, Danıştay Başkan Vekilleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcı Vekili, Yargıtay ve Danıştay Daire Başkanları, Yargıtay ve Danıştay üyelerinin kıstas aylık oranı ve ek göstergeleri Anayasa Mahkemesi üyeleri ile aynı olacak, bu isimlerin ek tazminat oranları arttırılacak ve yüksek hakimlik tazminatlarında artışa gidilecek. 

Afet ve salgınlarda faydalı olanlara "Fedakârlık Madalyası" verilecek

Deprem, yangın, sel gibi afetler ve tehlikeli salgın hastalıkların ortaya çıkmasının önlenmesi veya bunlarla mücadele edilmesi ile meydana gelen zararların giderilmesinde yaptığı çalışmalar ya da sunmuş olduğu katkılarla üstün feragat, fedakârlık, başarı ve yararlık gösteren vatandaşlara Devlet Üstün Fedakârlık Madalyası, yabancılara ise Cumhurbaşkanı kararı ile "Üstün Fedakârlık Nişanı" verilmesinin yolu açılacak.

Fazla işsizlik maaşı alanlardan bu para geri istenmeyecek 

Türkiye İş Kurumu tarafından yapılan fazla ya da yersiz işsizlik ödemeleri şimdiye kadar kurum tarafından ödeme yapılan kişilerden geri isteniyordu.

Eğer geri ödeme yapılmazsa icra yoluyla bu ödeme alınıyordu. Bu kanunla birlikte tahsil edilemeyen bu ödemeler geri istenmeyecek.

Bayram ikramiyeleri artıyor

Ayrıca, kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen uzman tabip ve tabip arasında ücret dengesinin sağlanmasına yönelik olarak ilave ödeme yapılacak.

SGK tarafından verilen bayram ikramiyeleri de kanun kapsamında bin 100 liradan 2 bin liraya çıkarılıyor.

Kanun değişikliğiyle kamu kurumlarında çalıştırılan geçici işçilerin, kıdem süresi esasına göre sürekli işçi olarak istihdamına imkan sağlanacak. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU