Erdoğan: 14 Mayıs'ta yeniden yönetme sorumluluğu üstlendiğimizde, kentsel dönüşüm ilk ve taviz verilmez maddemiz olacak

Erdoğan konuşmasında vatandaşa seslenerek, "Eğer binanız afete dayanaklı değilse hiç vakit kaybetmeden dönüşüm sürecini lütfen başlatın" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İskenderun'da deprem konutları ve yeni devlet hastaneleri temel atma törenine katılarak açıklamalarda bulundu.

Depremden etkilenen bölgeleri yeniden ayağa kaldıracaklarını söyleyen Erdoğan, "Kalıcı konutların inşasına başlandığı döneme girdik. Geçici barınma için 125 bini AFAD tarafından olmak üzere 156 bin çadır dağıtılmış ya da kurulmuştur. AFAD tarafından 22 bin bağış olarak da 14 bin olmak üzere 36 bin konteynerin altyapısı kurulumu nakli sürmektedir" dedi.

"Dünyada 500 kilometrelik alana yayılan böylesine büyük bir felaketin yıkıcı etkilerinin bu kadar kısa sürede üstesinden gelen başka ülke bulamazsınız" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

Türkiye devletinin gücü, hükümetinin kararlılığıyla bunu başarmıştır. Ülkemizin Türkiye Yüzyılı olarak ifade ettiğimiz yeni hedeflerine ulaşabilmesinin birinci şartı deprem yaralarını sarmaktır.

Hatay yararlıyken kalan 8 vilayet sağlıklı olamaz. Deprem şehirlerimizin tamamı için aynı durum geçerlidir. Bu imtihanı hep beraber verip felaketin izlerini hep beraber ortadan kaldıracağız. Tüm yaralar sarılıp yıkılan her şey daha iyisiyle inşa edilmeden buralardan ayrılmayacağız.

Kimi deprem turistleri sadece fotoğraf çektirmek, görüntü vermek için buralara uğrayabilir. Yalan yanlış laflar da edebilirler. Siz onlara aldırmayın. Keşke bunun yerine ellerindeki imkanları, yardım faaliyetleri sürdürerek depremzedeler için kullansalar gönülleri alabilseler. Bugün ana muhalefetin 10'u aşkın11 büyükşehir belediyesi var. Bu belediyeler nerede? Buralara uğradı mı? Deprem şehirlerimizi 1 yılda ayağa kaldırma sözümüzü tutmaya bakacağız.

"Kentsel dönüşüm ilk ve taviz verilmez maddemiz olacak"

Erdoğan konuşmasında, vatandaşlara da seslenerek, "Eğer binanız depreme dayanıklı değilse, heyelan, sel riski varsa, başka bir sıkıntısı varsa hiç vakit kaybetmeden dönüşüm sürecini lütfen başlatın" dedi.

"Müslüman aynı delikten iki defa ısırılmaz. Türkiye ulusal risk kalkanı ile tüm ülkemizin kentsel dönüşümünü hızla yapacağız" diyen Erdoğan, "Ülkemizi kısa sürede afetlere dayanıklı hale getirmekte kararlıyız" ifadesi kullandı.

Erdoğan ayrıca, "14 Mayıs seçimlerinde yeniden yönetme sorumluluğunu üstlendiğimizde kentsel dönüşüm ilk ve taviz verilmez maddemiz olacak" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU