Torun'dan "Mansur Yavaş" açıklaması: Tartışılmış olabilir. Bugün gündeme gelmeyen başka bir lider de masaya bir başka öneri getirmiş olabilir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Mansur Yavaş'ın "liderlerin milletvekili olması" ile ilgili açıklamasına ilişkin "Masa müzakere etti, süreci tanımladı ve bugünkü sonuç konusunda uzlaştılar. Önemli olan bu" dedi

Cumhuriyet Halk Partisi Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ordu Milletvekili Seyit Torun/ Fotoğraf: İzmir Büyükşehir Belediyesi

Bir yıl boyunca cevabı aranan "Aday kim olacak?" sorusu, 15 defa toplanmalar, "Masa dağıldı mı, bir ayağı eksildi mi?" tartışmaları, yeni bir cumhurbaşkanlığı modeli ve sonunda raydan çıkar gibi olan Millet İttifakı'nın ortak cumhurbaşkanı adayıyla seçim yarışına kaldığı yerden devam etmesi… 

Bugüne kadar yüzlerce farklı manşetle basında yer alan Altılı Masa'da sular bir miktar duruldu. 

Ancak 2-6 Mart arası gerçekleşen krizin tartışması da manşetleri de bitmiyor. 

Son olarak Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın "genel başkanların milletvekili olması" açıklaması Ankara kulislerinin en fazla konuşulan konusu. 
 

Kılıçdaroğlu Ekrem İmamoğlu Mansur Yavaş CHP
Kemal Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklandığı akşam CHP Genel Merkezi'nde Mansur Yavaş, Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Selvi Kılıçdaroğlu birlikte poz vermişti/ Fotoğraf: CHP


17 Mart'ta Habertürk'te Fatih Altaylı'nın sorularını yanıtlayan Yavaş, kendilerinin bir makam mevki derdi olmadığını belirterek İYİ Parti lideri Meral Akşener'in "'Sizin orada olmanız, yönetimde etkili şekilde vatandaşla kurduğunuz bağın devam etmesi gerekir" dediğini aktardı. 

"Meral Hanım önerdi, sayın genel başkanımız da kabul etti. Son gün oldu, birkaç saate sıkıştı" diyen ABB Başkanı şöyle devam etti: 
 

Birkaç gün vaktimiz olsaydı şunu önerecektik, Cumhurbaşkanı yardımcısı olarak beni ve Ekrem Başkanı ilan edin, sayın genel başkanlarımız milletvekili olsun ve partilerin başında olsunlar diyecektik. Kendi grupların başında olmasının daha mantıklı olduğunu düşünüyorum. Bu benim fikrim. Bunu sayın genel başkanlarla konuşacağım ama takdir masanın.


Bunun üzerine DEVA Partisi Sözcüsü İdris Şahin, "Cumhurbaşkanı yardımcılığı altı liderin imzasıyla mutabakata bağlandı, herkesin mutabakata uygun hareket etmesi gerekir. Sayın Yavaş'ın bir önerisi varsa Sayın Kılıçdaroğlu üzerinden elbette ki masaya getirebilir" ifadelerini kullanmıştı. 

İzmir'de gerçekleşen Türkiye İktisat Kongresi'ne katılan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, konuyla ilgili Independent Türkçe'ye açıklamalarda bulundu. 

Mansur Yavaş'ın böyle bir düşüncesinin olabileceğini söyleyen Torun, şunları söyledi: 
 

Önceden farklı düşünceleri olabilir. Masadaki liderlerin de belki başka düşünceleri vardı kendilerine göre. Düşündükleri, uygulamaya koymak istedikleri farklı şeyler vardı ama sonuçta masa müzakere etti, süreci tanımladı ve bugünkü sonuç konusunda uzlaştılar. Önemli olan bu. 


Herkesin farklı düşüncelerde ve değerlendirmelerde olabileceğini aktaran Seyit Torun, "Süreci müzakere edeler, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunurlar ve sonucu oluştururlar. Bugün oluşmuş sonuç ortada. Yarın da bir başka lider ‘Ben de önceden şöyle şöyle düşünmüştüm' diyebilir "şeklinde konuştu. 
 

altılı masa aa
Fotoğraf: AA


CHP Ordu Milletvekili Torun, "İki büyükşehir belediye başkanının cumhurbaşkanı yardımcısı ve parti genel başkanlarının milletvekili olması senaryosu masaya gelmiş miydi" sorusuna benzer bir yanıt verdi: 
 

Bunu tartışmış olabilirler. Bugün gündeme gelmeyen bir başka lider de masaya bir başka öneri getirmiş de olabilir. Sonuçta bunlar tartışıldı konuşuldu ve bugün içinde bulunduğumuz model çıktı. 


Mansur Yavaş'tan yalanlama

Gazeteci Erdoğan Aktaş, TV100'de kaleme aldığı 20 Mart tarihli yazısında Mansur Yavaş'ın Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşeceğini ve bu görüşmede "Diğer genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı olacaksa, ben seçim çalışmalarına katılmayacağım” diyeceğini belirtmişti. 

Bu haberlerin ardından Mansur Yavaş kanadından yalanlama geldi. Yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler yer aldı: 
 

Sayın Mansur Yavaş'ın söylediği iddia edilen "Diğer genel başkanlar cumhurbaşkanı yardımcısı olacaksa, seçim çalışmalarına katılmayacağım" ifadeleri kesinlikle doğru değildir.

Kaynağı belli olmayan, dayanaksız, teyitsiz ve "kulis" adı altında paylaşılan bu tür haberlere itibar edilmemesini rica ederiz.


"Muharrem İnce'nin çekilme kararı, kendi iradesiyle ilgili"

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce'nin adaylığının Millet İttifakı'nın adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun oy oranlarını ne kadar etkileyebileceği sorusuna ise Seyit Torun, "Bunu zamanla göreceğiz. Tabii şu anda kamuoyunda bir algı yönetimi var ama sonuçta Türk halkı kararını verecek. Yarın eğer demokrasiden yana olmak istiyorlarsa, bugün cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini bitirecek bir iradeyi ortaya koymak istiyorlarsa, güçlendirilmiş demokratik parlamenter sistemi getirmek istiyorlarsa birleşecek ve sonuç alacaklar. Bunun başka bir yolu yok" cevabını verdi. 
 

Kemal Kılıçdaroğlu Muharrem İnce AA
2018 yılında Kemal Kılıçdaroğlu, Muharrem İnce'nin adaylığını açıklamasının ardından İnce'nin CHP rozetini çıkarmış ve Türk bayraklı rozet takmıştı/ Fotoğraf: AA


Seyit Torun, 2018 seçimlerinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a karşı aday olan Muharrem İnce'nin seçim yaklaşırken cumhurbaşkanlığı adaylığından çekilip çekilmeme ihtimali ile ilgili olarak "Bu, kendisinin iradesiyle ilgili. Çekilir, aday olur, farklı talepler olur onu bilemem" dedi.

"İkinci tura kalma ihtimali görmüyorum"

İnce'nin veya ATA İttifakı'nın adayı Sinan Oğan'ın cumhurbaşkanlığı adaylığının, seçimi ikinci tura bırakma ihtimalini sorduğumuz Seyit Torun, şunları söyledi: 
 

Ben böyle bir ihtimal görmüyorum. Onlar da bir siyasi iradedir. Kendi iradelerini ortaya koymuşlardır. Ama sonuçta seçmen bakacak ve diyecek ki "Benim birleşmem lazım. Cumhur ittifakını sandıkta yenmem lazım" ve gereğini yapacak. 

Bu millet, öyle bir millet ki geçmişte siz yukarıdan ne derseniz deyin tabanda birleşildi. Tabanda halk gördü fotoğrafı ve iradesini ortaya koydu. Bazen siyasi partilerin tabalarından oy geçişleri oldu. 

Ben bugün de o sandığa gittiğinde cumhur ittifakına karşı iradesini çok daha güçlü bir şekilde nerede olursa olsun koyacağına inanıyorum. 


Torun, Kemal Kılıçdaroğlu'nun Muharrem ince ile bir görüşmesinin olup olmayacağı ilgili olarak da "Bilemiyorum şu anda öyle bir program yok"dedi. 

Ne olmuştu?

18 Mart'ta TV100'de Uğur Dündar'ın sorularını yanıtlayan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Muharrem İnce ile ilgili olarak "Sayın İnce'nin cumhurbaşkanı adayı olmaya hakkı mevcuttur. Millet İttifakı genişleyecekse eğer bu genişlemenin içinde yer almasını elbette isterim. Ama benim bu konuda diğer arkadaşlar adına bir şey söyleme imkanım yok" demişti. 

Halk TV ekranlarında Senem Toluay Ilgaz'a açıklamalarda bulunan Seyit Torun da "Sayın İnce Memleket Partisi'nin Genel Başkanı ve kendi yetkili kurullarından da cumhurbaşkanlığıyla ilgili adaylık yetkisi alarak ilan etti. Elbette ki kendisinin belli değerlendirmeleri olacaktır. Biz saygı duyuyoruz zaten bizim ittifakımız belli. Ama biz bir Halil İbrahim sofrası açtık. Bu sofrada herkese yer var" açıklamasını yapmıştı. 

 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU