Türk temsilcileri Avrupa'ya veda etti, Şampiyonlar Ligi umudu gelecek yıllara kaldı

Türkiye'nin Avrupa'daki son temsilcileri de organizasyonlardan elendi. UEFA sıralamasında 10. basamağı hedefleyen Türkiye'nin Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılma umudu gelecek yıllara kaldı. Türkiye bundan sonra Avrupa'da kaç takımla temsil edilecek?

2023-24 sezonu Süper Lig şampiyonu, 2024-25'te de Devler Ligi'ne doğrudan katılamayacak / Fotoğraf: AA

Türkiye'nin 5 takımla başladığı Avrupa serüveni, Fenerbahçe ve Sivasspor'un elenmesiyle sona erdi.

Konyaspor'un eleme turlarıyla veda ettiği Avrupa'da Trabzonspor, Başakşehir, Sivasspor ve Fenerbahçe ise bu sezon sergilediği performanslarla dikkat çekti.

Avrupa Ligi'nde mücadele eden Fenerbahçe, Konferans Ligi'nde mücadele eden Başakşehir ve Sivasspor, gruplarını lider bitirerek son 16 turuna isimlerini yazdırırken, Trabzonspor ise son 32'ye kalmayı başardı.

UEFA Avrupa Ligi son 16 turunda Sevilla ile eşleşen Fenerbahçe, 2-0 kaybettiği müsabakanın rövanşında Kadıköy'de 1-0 galip gelse de turnuvadan elenmekten kurtulamadı.

Konferans Ligi'nde mücadele eden ekiplerden Başakşehir, Belçika temsilcisi Gent'le ilk maçta 1-1 berabere kalarak rövanş öncesi avantaj sağlasa da İstanbul'daki müsabakayı 4-1 kaybederek Avrupa defterini kapattı. Sivasspor da Fiorentina'ya 1-0 ve 4-1'lik skorlarla mağlup olarak son 16 turunu puansız noktaladı.

Trabzonspor ise son 32 turunda eşleştiği Basel'e elenerek Avrupa'ya veda etmişti.

 

uefa.jpg
Fenerbahçe ve Başakşehir'in elde ettiği 600 puan UEFA tarafından henüz tabloya eklenmedi / Fotoğraf: uefa.com

 

9 basamak yükselen Türkiye 12. sıraya yerleşti

Avrupa kupalarında mücadele eden takımların ülke puanına yapacakları katkılar, gelecek yıllarda Türk ekiplerinin bu arenada yer alma sayısında da belirleyici rol oynuyor.

UEFA, takımların son 5 sezonda elde ettiği puanları baz alarak, gelecek yıllarda hangi ülkeden, kaç takımın turnuvalarda yer alacağını belirliyor.

Son 4 sezon Avrupa'da oldukça kötü günler geçiren ve bu sezon Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan takım gönderemeyen Türkiye, Trabzonspor'un play-off'ta organizasyona veda etmesiyle 27 sezon sonra ilk defa bu arenada temsil edilme hakkını kaybetmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eleme maçları sonrası İsrail'in de gerisinde kalarak 21. sıraya kadar gerileyen Türkiye, sonrasında elde ettiği puanlarla tırmanışını sürdürdü.

Bu sezon Avrupa'da 11 bin 800 puan toplayarak 12. sıraya yükselen Türkiye, ilk 10'a girebilme avantajına sahipken bunu değerlendiremedi.

Sıralamada Türkiye'nin üzerinde yer alan Sırbistan ve Avusturya'nın turnuvalarda yer alan temsilcisi kalmazken en az 6 galibiyete ihtiyacı olan Türkiye, son 16 turuna 1'er galibiyet ve beraberlik, 4 de yenilgiyle veda etti.

Toplamda 32 bin 100 puana ulaşan Türk ekiplerinin önünde 32 bin 375 puanlı Sırbistan ile 34 bin puanı bulunan Avusturya yer alıyor.

13. sıradaki İsviçre'nin yola devam eden tek temsilcisi ise Basel.

 

Şampiyonlar Ligi - Reuters.jpg
Türk ekipleri Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan katılım hakkını elde edemedi / Fotoğraf: Reuters

 

Şampiyonlar Ligi ile Avrupa Ligi'ne 2'şer takım gidecek

Türkiye sezonu ilk 10'da tamamlayabilseydi, 2024-25 sezonunda Şampiyonlar Ligi'ne doğrudan takım gönderebilecekti. 

Bu ihtimal şimdilik ortadan kalksa da birçok avantaj sağlandı.

Mevcut tabloya göre Süper Lig'de 2023-24 sezonunu şampiyon tamamlayan takım, 2024-25'te Şampiyonlar Ligi ile Avrupa Ligi’ne 2'şer, Konferans Ligi’ne ise 1 takım gönderecek.

İlgili sezonda ligde şampiyon olacak takım doğrudan Devler Ligi play-off turunda mücadele ederken, ikinci olan ise 2. ön eleme turundan başlayacak.

Ligi 3. bitiren ekip Avrupa Ligi'ne 2. ön eleme turundan başlarken Türkiye Kupası şampiyonu ise play-off'tan turnuvaya dahil olacak.

Süper Lig'de 2023-24 sezonunu 4. tamamlayan ekip ise Konferans Ligi'nde 2. ön eleme turunda yer alabilecek.

 

UEFA Avrupa Ligi - AA.jpg
Gelecek sezon 1 takım Şampiyonlar Ligi, 3 takım UEFA Avrupa Ligi'nde mücadele edecek / Fotoğraf: AA

 

Gelecek sezon 4 takım yer alacak

Süper Lig ekiplerinin önümüzdeki sezon Avrupa'da kaç takımla yer alacağı ise şimdiden belli.

Sıralamada geçen sezonu 20. sırada bitiren Türkiye'nin bu sezon şampiyon olacak takımı, gelecek yıl Şampiyonlar Ligi'ne 1. eleme turundan başlayacak.

Ligi ikinci ve üçüncü bitiren takımlarla Türkiye Kupası'nın şampiyonu Konferans Ligi 2. eleme turunda boy gösterecek.

Süper Lig'de 24 maçı geride bırakan Galatasaray 60 puanla zirvede. 23 müsabakayı tamamlayan Fenerbahçe 51 puanla ikinci sırada yer alıyor. 24'er müsabaka oynayan Beşiktaş 46 puanla 3., Adana Demirspor ise 42 puanla 4., Trabzonspor 41 puanla 5. sırada. 

Nisan ayında oynanacak Türkiye Kupası çeyrek final müsabakarında ise Fenerbahçe-Kayserispor, Galatasaray-Başakşehir, Ankaragücü-Trabzonspor müsabakaları oynanacak. 

Sivasspor, Gaziantep FK ligden çekildiği için doğrudan yarı finale yükseldi.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU