Deprem başta olmak üzere büyük afetlerde yalnızca can ve mal kaybı yaşanmıyor. Aynı zamanda afetten etkilenen alandaki kurumların bilgi ve belge birikimi de büyük darbe alabiliyor.
Özellikle bilgisayar ve haberleşme sistemlerinin de çökmesiyle yerel düzeyde kamunun faaliyetlerinde büyük aksamalar oluyor ve bir süreliğine kamu faaliyetleri adeta felç oluyor.
Elbette tek sorun afet anına dair değil.
Kurum binalarının yıkılmasıyla kimi belgelerin de enkaz altında kalması sonrasında işleyişin yeniden sağlanmasında sorunlar doğurabildiği gibi kişisel verileri de riske atabiliyor.
Bundan dolayı Kahramanmaraş depreminin ardından hasar gören kimi adliyelerdeki ve tapu dairelerindeki evraklar güvenlik güçlerinin gözetiminde toplandı.
Hatay Belediyesi yıkılan binası yüzünden çalışmalarının bir kısmını Mersin'den yürütüyor
Bir diğer önemli nokta da afet halinde belediyelerin çalışır halde kalması.
Ancak bu da her zaman mümkün olmuyor.
Örneğin son depremde Hatay Büyükşehir Belediyesi binası da yıkıldı. Bundan dolayı yaşanan sıkıntılar Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş tarafından dile getirilmişti.
Hasardan dolayı Hatay Büyükşehir Belediyesi faaliyetlerinin bir kısmını bir süreden beri Mersin Büyükşehir Belediyesi binasının imkanlarını kullanarak sürdürüyor.
Bütün bunlar olası afetlerde bilgi birikiminin korunması için yeni çözümleri de gündeme getirdi.
Mevcut yedekleme yöntemleri de afetlerde yetersiz
Fordefence firması yöneticisi ve bilişim uzmanı Mustafa Sansar, dijital ortamda saklanan bilgilerin korunması için bir yedekleme sisteminin oluşturulması gerektiğini kaydederek bunun geçmişten beri özellikle harici disklerle veya farklı bir binadaki sunucuya yedekleme yoluyla yapıldığını ancak onların da büyük bir afette hasar görebileceğini hatırlattı.
Dijital arşivi internet ortamında saklamaya kurumlar sıcak bakmıyor
Üçüncü bir yolun dijital arşivi internet ortamına taşımak olduğunu kaydeden Sansar, Türkiye’de GSM operatörlerinin bu hizmeti vermesine karşın genelde kamu ve özel kurumların bilgilerinin başkasının elinde olmasına sıcak bakmadıklarından bu yöntemin çok yaygınlaşmadığını kaydetti.
Dijital arşiv sunucu sistemleri kurulmuş konteynerlara taşınacak
Sansar, bütün bu nedenlerden dolayı kurumlara Konteyner FKM yani Felaket Kurtarma Merkezi adını verdiği bir önerisi var.
Aslında bu dünyada bilinen bir yöntem ancak firma olarak buna bazı ek uygulamalar ve siber koruma sağlayarak geliştirdiklerini söylüyorlar.
Sansar, afet anında kurumların işleyişinin sürdürülebilmesi için dijital arşivlerinin öncesinde sırf bu amaç için hazırlanmış, belediye tarafından belirlenmiş güvenli bir alanda tutulan, sunucu sistemleri kurulmuş taşınabilir konteynerlere taşınmasını öneriyor.
Afetten sonra elektrik ve internet gitse dahi bir araç yardımıyla en yakın mesafede elektrik, internet olan alana taşınarak bir iki saat içinde dahi olsa kurumun faaliyetlerinin yeniden başlaması sağlanıyor.
Belediyelerin telefon irtibatı afet anında bile sağlanabilir
Sansar, belediyelerin Alo 153 gibi Çözüm Hattı merkezlerinin dahi FKM’lere taşınabileceğini söyleyerek, şöyle devam etti:
Depremden sonra en önemli sorun vatandaşların bir yerlere ulaşamamasıydı. Ancak siz çözüm hatlarını bile FKM’lere taşırsanız afet anında bir şekilde ulaşılabilir olmaya çalışmaları koordine etmeye devam edebilirsiniz. Ya da diyelim ki belediye afetten birkaç gün sonra çalışanlarına maaş ödemesi yapacak. Son depremde bu sorun oldu bilgiler olmadığından kime ne ödeneceği. Ancak öncesinde tüm bilgiler FKM’de olacağı için bu tür aksaklıklar da yaşanmayacak. Bu sistem sadece depremlerde değil, sel, yangın gibi durumlarda kullanılabilecek ve bu tür olasılıklara karşı dayanıklı malzeme ile yapılacak.
© The Independentturkish