"Çakarlı bir araç aşevine yanaştı, vali yardımcısı telefonu kapatır kapatmaz 'Burayı 2 saate kadar hemen boşaltın' dedi"

Saadet Partisi’nin kurduğu çadır aşevinin kapatılmak istenmesine tepkiler gelince valilik açıklama yaptı

Saadet Partisi, Anadolu Gençlik Derneği, Cansuyu ve Yeniad'ın Malatya'da depremzedeler için kurduğu çadır aşevi, 36 gündür bulunduğu yerde bugün son akşam yemeğini dağıttı. 

Nedeni ise aşevinin valilik kararıyla kaldırılmak istenmesi.

Konu kamuoyunda epey tartışıldı, siyasi liderler bu duruma tepki gösterdi.

Gelen tepkilerin ardından Malatya Valiliği bir açıklama yaptı ve şöyle söyledi:

"Bazı sosyal medya hesaplarında bir derneğe ait aşevinin kapatılmak istendiği yönünde iddialar tamamen asılsızdır. Söz konusu alanda geçici işyerleri inşa edileceği için aşevi çadırı uygun başka bir alana taşınacaktır. Yeni yerinde faaliyetine devam edecektir."

 

 

Millet İttifakı liderleri tepki gösterdi

Valilik "bazı sosyal medya hesapları" dese de tepkileri büyüten Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal'ın resmi sosyal medya hesaplarında yazdıkları oldu.

Günde 10 bin kişiye sıcak yemek dağıtan, bu yemekleri depremin başından bu yana 350 bin kişiye ulaştıran aşevinden sadece halk faydalanmıyordu. Görüştüğümüz Malatyalılar, aşevinden polisler dahil çok sayıda kamu görevlisi ve insani yardım gönüllülerinin de faydalandığını söyledi.

Adli Tıp Uzmanı Polat Erdi, 18 şubat günü sosyal medya hesabından aşeviyle ilgili şunları yazmıştı:

Saadet Partisi ve ilgili sivil toplum örgütleri bu konuda çok iyi hocam. Verdikleri her yemek etli. Adı CANSUYU. Milletim bunları görsün. Kimsenin hakkı yenmesin. Malatya merkezde binlerce insana yemek veriyor. Hep etli yoğurtlu.

 

Stratejik bir noktaya kuruldu, kamu görevlileri de faydalanıyordu, AFAD'la dayanışma içindeydi

Parti ve dernek yetkilileri aşevini bilerek bu bölgeye kurmuştu. Şehrin tam göbeğinde, dileyen herkesin zahmetsizce ulaşabildiği bir bölgeye stratejik olarak kurulan aşeviden çok sayıda yemek çıkarılabildiği için birçok AK Partili de bu aşevine bağışlar yaptı.

Bölgede çalışan bir gönüllü, çadırın AFAD çadırıyla karşı karşıya kurulduğunu, iki çadır arasında da dayanışma olduğunu belirtiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu birliktelik siyasetin soğuk yüzüne çarptı.

Malatya siyasetini iyi bilenlere göre kopuş Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 11 Mart'ta burayı ziyaret etmesiyle yaşandı.

Peki çadır kapatılmak mı istendi yoksa valiliğin açıkladığı gibi sadece taşınacak mıydı?

Vali Yardımcısının üslubu kriz çıkarttı

Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Fatih Aydın, tartışma kopmadan birkaç saat önce o aşevinde yaşananları Independent Türkçe'ye anlattı.

Saat 14.00'te çadır aşevinin kapısına çakarlı bir araç yanaştığını söyleyen Aydın, "Telefonla konuşarak bu araçtan inen vali yardımcısı hiçkimseye bir şey demeden mutfak alanının olduğu bölgeye kadar yürüyor. Telefonu kapatır kapatmaz ‘Burayı kapatıyoruz, saat 16.00'a kadar burayı boşaltın' diyor. ‘Merhaba', ‘Nasılsınız' demek yok, hiçbir izahat yok. ‘Böyle bir düşüncemiz var' demek yok. Sadece bunu söyleyip gidiyor. Bu tavır hem ahlak dışı hem de usul dışı. Hiçbir şekilde kabul edilebilir değil. Temel itiraz buna gösterildi" dedi.

Daha sonra tepkilerin artması üzerine valinin "Oraya geçici dükkanlar yapılacak, sizin yerinizi taşıyalım" dediğini aktaran Aydın, "Bu izahat gelen tepkilerin ardından yapıldı" diyerek şunları söyledi: "Çadırın taşınmasına itiraz edecek durumumuz yok. İnsanların faydasına bir durum söz konusuysa zaten biz taşırız. Ama bu üslup doğru değil. En büyük itirazımız buna oldu" diye konuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU