HDP Eş Genel Başkanı Sancar: 21 yıldır topladığınız 38 milyar doları bulan deprem vergisini nereye harcadınız

Sancar, “Kimse doğal afetleri felakete dönüştüren bu çürük düzene ve onun yarattığı yozlaşmış yapılara mecbur değildir” dedi

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, partisinin grup toplantısında konuştu.

"Bu ülkenin kaynakları bütün yaraları sarmaya ve yeni bir inşaya yeter ama bu kaynaklar halk için, insan için, kentlerin sağlam kurulması için, sağlıklı barınma ihtiyaçları için kullanılmıyor. Evsiz kalan, vicdansızca artırılan kiralar karşısında çaresiz bırakılan depremzedelerin bu sorunların sorumlusu elbette bu iktidarın kendisidir2 diyen Sancar, deprem vergilerinin akıbetini sordu:

Bu uyanık iktidar giderayak afet yeniden imar fonu adı altında bir fonla giderleri yine emekçi yoksul halkın sırtına yükleme arayışında. 21 yıldır topladığınız 38 milyar doları bulan deprem vergisini nereye harcadınız? Hesap vermekten kaçamayacaksınız. Bu talanın üstünü örtemeyeceksiniz. İzin vermeyeceğiz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Rant devşirmeye yönelik sömürü projeleri”

Halka, “Depremzedelere evlerimizi açalım, konutları yatırım aracına dönüştüren, rant alanına çeviren aç gözlülere karşı depremzedelerle dayanışma içinde olmaya devam edelim. Aileleri buluşturuyoruz kampanyasına katılalım. Birlikte barınalım, doyalım, güzel bir dünyanın düşünü büyütelim” çarsında bulunan Sancar özetle şunları söyledi:

Bu iktidarın önceliği yaşam ve insan değildir. Gece gündüz düşündükleri tek şey ihaleler, rant, talan. Rantı zaten yıkımın sebebi olan bu iktidar, rant düzenini burada felaketten istifade ederek büyütmeye çalışıyor. Buna kararlılıkla karşı çıkmak zorundayız. Evleri yıkılan yurttaşların içinde olmadığı, onları borçlandıran, yandaşı zenginleştirme amacı taşıyan projeler halkın derdine çare olamaz. Yeni yıkımlara, daha büyük acılara davetiye çıkarır. Bunlar halkın sırtında rant devşirmeye yönelik sömürü projeleridir.

“Hiçbir insanımız mahkum değildir”

Deprem bölgelerinde yaşam döngüsünün sağlıklı Şekilde kurulabilmesi için temel ihtiyaçlar karşılanmalı, maddi kayıplar giderilmeli. Yeri doldurulamayacak insani kayıplar için dayanışma ve bir arada olma halini sürdürmeliyiz. Bu mücadeleyi birlikte yürütmek ve büyütmek zorundayız. Kimse doğal afetleri felakete dönüştüren bu çürük düzene ve onun yarattığı yozlaşmış yapılara mecbur değildir.

Hiçbir insanımız en zor günlede çadır satarak asrın yüzsüzlüğünü yapan Kızılay'a da, liyakatsiz, personelsiz AFAD yönetimine ve zihniyetine de yardımları engelleyen iktidar kurumlarına da, felaketin asıl sorumlusu olan AKP-MHP iktidarının politikalarına ve Saray'da oturan AKP Genel Başkanı'na mahkum değildir.

Tek bir insanımızı dahi bu beton, rant, talan ve savaş iktidarına kurban etmeyeceğiz. Çürük yapıları değiştirmek için önce bu iktidardan ve yolsuzluk, yavaş ve talan düzeninden kurtulacağız. Çok kalmadı, 2 aylık bir zaman var. 85 milyonun geleceğini kenti rant hırsına bağlayan bu iktidar düzeninden ülkeyi beraber kurtaracağız. Kentlerimizi yeniden inşa edeceğiz. Birlikte yürüyeceğiz, iktidarı ve düzeni mutlaka değiştireceğiz.

Seçimlere iki ay kaldı. Seçim tarihi ilan edildiği gün biz hazırız demiştik. HDP'nin durduğu nokta, ilkelerimiz, yeni gelecek iddiamız bugün Türkiye toplumunun da siyasetin de temel gerçeği olmaya devam ediyor. HDP kurulduğu günden bu yana demokrasi ittifakı ve üçüncü yol siyaseti üzerinden var oldu. Demokrasi ittifakı çağrımız hem partimizin çok bileşenli yapısı dolayısıyla Emek ve Özgürlük İttifakı'na da evrilmiş, bu çabamız büyük karşılık görmüştür.

Attığımız her adımda ülkenin demokratik geleceğine bir tuğla koyarak ilerledik. 3. yol çizgimiz bizi geleceğe daha iyi bir şekilde taşıdı, taşıyacak. 14 Mayıs seçimlerine en geniş demokrasi ittifakı ile girmek için her çabayı harcamaya devam ediyoruz.

“Sorumluluğumuzun bilincindeyiz”

Biz sorumluluklarımızın farkındayız ve değişimi, dönüşümü, yeni başlangıcı ancak kendi öz gücümüzle başarabileceğimizin farkındayız. Politikalarımızı da buna göre inşa ediyoruz. Ülkenin önünü açmak, Nevroz meşalesi ile yolumuzu aydınlatmak bizim görevimiz. İnşa bizim işimizdir.

Önümüzdeki seçimler, baştan sona yeni bir düzenin ve sistemin kurulması için büyük bir imkan sunuyor bize. Yeninin kurulması konusunda, demokratik ilkeler etrafında; diyalog, iş birliği, görüşme her defasında ilan ettiğimiz yöntemdir. Aynı tutumumuz devam ediyor. Bu ülkenin temel ihtiyacı ortak geleceğin barış içinde kurulmasıdır.

Bu ilkeler etrafında birlikte hareket etmek, yeni gelecek hedefindeki herkesin ortak sorumluluğudur. Biz sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Herkesin de her kesimin de aynı sorumlulukla davranmasını bekliyoruz. Yeni bir başlangıcın, özgür ve demokratik bir geleceğin, büyük barışın yolu HDP ile açılacaktır.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU