Olaylara sahne olan Bursaspor-Amedspor maçında ev sahibi ekibe ne ceza gelebilir?

Pazar günü Bursaspor'un Amedspor'u konuk ettiği müsabakada yaşananlar haftaya damga vurdu. Spor hukukçusu Ebrar Efkan Bilgiç, muhtemel cezaları Independent Türkçe'ye anlattı

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) 2. Lig Beyaz Grup'ta oynanan Bursaspor-Amedspor müsabakası futbol dışı konuların sergilenmesine sahne oldu.

Ev sahibi ekibin taraftarlarının müsabaka öncesi gece vakti otel önünde başlayan olaylar, sahada da devam etti.

İki takım futbolcuları arasında gerginlik çıkarken yaşanan arbede polis müdahalesiyle son buldu.

Karşılaşmanın ardından soyunma odası koridorlarında Amedspor'dan bazı futbolculara özel güvenlik görevlilerinin saldırdığı öne sürülürken, futbolcular sosyal medya hesaplarından paylaştıkları fotoğraflarla yaşananları göz önüne serdi.

Bursaspor-Amed Sportif Faaliyetler maçı ve sonrasında yaşanan olaylarla ilgili 3'ü özel güvenlik görevlisi olmak üzere birçok kişi gözaltına alındı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bursa'daki futbol müsabakasında, futbol seyrinin dışındaki görseller kabul edilemez ve spor ile bağdaştırılamaz. Bu görsellerin stada sokulmasında zafiyet gösteren kamu görevlileri ile ilgili soruşturma başlatılmış ve ilgili kamu görevlileri açığa alınmıştır" ifadelerini kullandı.

 

 

"Maçın seyircisiz oynanması gerektiğine ilişkin talepler vardı, önlem alınmadığını görüyoruz"

Spor Hukukçusu avukat Ebrar Efkan Bilgiç, Bursaspor'a verilecek muhtemel cezaları ve sevkleri Independent Türkçe'ye anlattı.

Olaylı maçı "Tam anlamıyla bir facia" olarak niteleyen Bilgiç, "Müsabaka öncesi eski futbolcuların maçın seyircisiz oynanması gerektiğine ilişkin talepleri var. Ama görüyoruz ki herhangi bir önlem alınmamış" dedi.

"Propaganda amaçlı görsellerin stada sokulması yasak, bir futbol maçından çıktı"

Önlem alınmadığını gösteren detaylardan birinin sahaya atılan yabancı cisimler olduğunu kaydeden bilgiç, "Propaganda amaçlı görseller ve pankartların stada sokulması yasak. Bu, bir futbol maçından çıktı" diye konuştu.

 

Ebrar Efkan Bilgiç-Twitter.jpg
Ebrar Efkan Bilgiç / Fotoğraf: Twitter

 

"Spor ahlakına aykırı hareketten futbolculara 1-3 maç, yöneticilere 21-60 gün hak mahrumiyeti gelebilir"

Bilgiç, tüm bunların gölgesinde olaylara sahne olan müsabakada ev sahibi ekibe gelebilecek muhtemel cezaları da yorumladı.

Futbol Disiplin Talimatı'nın 7, 6222 Sayılı Sporda Şiddeti Önleme Yasasının ise 3 maddesiyle Disiplin Kurulu'na sevklerin olması gerektiğini kaydeden Bilgiç, gözlemci ve müfettiş raporlarının ardından sevklere karar verileceğini belirtti.

Bilgiç, "Sahaya atılan yabancı maddeler", "Futbolun değerini düşüren eylemler", "Sportmenliğe veya spor ahlakına aykırı hareketlerin" de gündeme alınması gerektiğini belirterek, "Futbolcuların, yöneticilerin veya taraftarların saldırıları var. Bu madde ele alındığı takdirde futbolcular 1-3 müsabakadan men, yöneticiler 21-60 gün hak mahrumiyeti ve üzerine para cezası alabilir. Eğer bu kişiler kulüp veya müsabaka görevlisiyse 1-3 maç soyunma odası ve yedek kulübesine giriş yasağı, 15-30 gün arasında hak mahrumiyeti alabilir" ifadelerini kullandı. 

"Saha kapatma, hükmen mağlubiyet, puan silme hatta ihraca kadar cezalar gelebilir"

Mevzuatta "Ayrımcılık ve ideolojik propaganda başlıklı" bir madde olduğunu hatırlatan Bilgiç, taraftarın, ırk, etnik köken ayrımcılığı veya herhangi bir şekilde ayrımcılık yaparak insanlık onurunu zedeleyecek şekilde propaganda yapması halinde kulüplere 40 bin liradan 80 bin liraya kadar para cezası uygulandığını, ihlalin ağırlığına göre en az bir müsabakayı seyircisiz oynama, saha kapatma, hükmen mağlubiyet, puan silme hatta ihraca kadar cezalar gelebileceğini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu durumun "teğet geçilebileceğini" de söyleyen Bilgiç, "Bence ağır bir saha kapatma cezası gelecek" yorumunu yaptı.

"Birçok taraftar çok uzun süre seyirden men cezası alabilir"

6222 sayılı kanunda taraftarların 3 maddeyle suçlanabileceğini vurgulayan Bilgiç, "Birçok taraftarın çok uzun süre seyirden men cezası alacağını düşünüyorum. Birçok Passolig uzun süre bloke edilecektir. İlk seyirden men tebligatı geldiği andan, dava sonuçlanana kadar sürdüğünü düşünürsek birçok Bursaspor taraftarının en az 2 sene maça gidemeyeceğini düşünüyorum. Hatta maçta görevli birkaç kamu görevlisiyle alakalı da soruşturmalar açılacaktır" değerlendirmesinde bulundu. 

"Yasak madde sokan, müsabaka düzenini bozan kişiler 2-5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabilir"

Taraftarlarda taş, sapan, kesici aletlerin olduğunu ve bunların müsabaka alanına sokulması nedeniyle de ceza alacaklarını söyleyen Bilgiç, "Yasak maddelerin sokulması, müsabaka düzeninin bozulmasıyla durum daha da ağırlaşıyor. Bu maddeleri seyir alanlarına sokan kişiler hakkında 2-5 yıla kadar hapis cezası, müsabakanın düzenini bozmasına sebep verirse de üstüne 1-5 yıla kadar hapis cezası var. ‘Bir fiille birden fazla suç’ dediğimiz zincirleme suç hükümlerine tabi" şeklinde görüş belirtti.

 

 

"İlk maçta yaşananlar bu maçta verilecek cezalar noktasında hafifletici neden olarak görülemez"

Bursaspor'un Twitter hesabından yapılan ligin ilk yarısında Diyarbakır'daki müsabakada yapılanların bir savunma olamayacağını değerlendiren Bilgiç, sözlerini şöyle noktaladı:

Aradan aylar geçiyor. Bu, bir kavga anındaki etkiye tepki olarak gerçekleşmiyor. Oradaki olayları da tasvip etmediğimizi söylemiştik. Ancak bu maçta verilecek cezalar noktasında hafifletici neden olarak görüleceğini düşünmüyorum. Birbirinden bağımsız maçlar. Avrupa'ya giden birçok takımımızın da çeşitli protestolara maruz kaldığını gördük. Aynısı dönüp burada yapıldığında FIFA hiçbir şekilde hafifletici sebep neticesiyle daha az ceza vermedi. Bunlar günün şartlarına ve olaylara göre ayrı değerlendirecek hususlar. Diyarbakır'da gerçekleşenler de dünkü maçta gerçekleşenler de yanlış. Her iki tarafta da cezalandırılacak fiiller var.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU