Soylu: Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi

"Kahramanmaraş hattı da bizim için önemli alanlardan bir tanesiydi" ifadesini kullanan Soylu, "Mersin Akkuyu Nükleer Santrali dahil olmak üzere 97 bin deprem tatbikatı yaptık" şeklinde konuştu

Fotoğraf: CNN Türk

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, CNN Türk ekranlarında Ahmet Hakan’a konuştu.

“Depremin ilk meselesi arama kurtarmadır” diyen Soylu, “Sadece arama kurtarma yapılan bina sayısı 20 binin üzerindedir. 82 bina da ağır hasar kodu konulmuştur. 10 ilde yaptığımız hasar tespitlerinde hemen hemen yarı orandayız. 82 bina hem yıkılmış hem ağır hasar olmuş hem de acil yıkılacak koduyla kodlanmıştır. Tabii bununla birlikte aynı zamanda şu ana kadar 39 bin 672 vatandaşımızı kaybettik” ifadelerini kullandı.

Depremin ilk dakikalarına dair konuşan Soylu, “04.22 ya da 23'te sayın Cumhurbaşkanımızı aradım. Kendilerine depremle karşı karşıya kaldığımızı tam çözülmelerin oluşmadığını ifade ettik. Oradan tüm valilerimizle bir değerlendirme yapıp 5'i 10 geçe de AFAD merkezindeydik. 5.30'da uluslararası seviyeye çıkmaktı 4.seviyeye. 8 veya 8'i çeyrek geçe Kahramanmaraş havalimanına inelim diye zorladık. Kahramanmaraş Havalimanı'na çabuk yetişelim diye oraya uçak dönemedi. Biz Gaziantep'e inmek zorunda kaldık. Gaziantep'te hepimiz kendi görev alanlarımıza devam ettik” dedi.

“Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi”

“3-4 yıldır Türkiye, 99 depreminden itibaren deprem hazırlıklarını sürdürüyor. Devletin gücünün nasıl olabileceğini ortaya koymaya çalışıyor” diye konuşan Soylu, “Bizim hazırlığımız İstanbul depremiydi. Fakat Kahramanmaraş hattı da bizim için önemli alanlardan bir tanesiydi. Mersin Akkuyu Nükleer Santrali dahil olmak üzere 97 bin deprem tatbikatı yaptık. 650 bine yönelik afet gönüllüsü oluşturduk. Deprem gönüllüsü diye bir şey oluşturmaya çalıştık” ifadesini kullandı.  

“Bölgede 51 vali görev yapıyor”

Bölgede 51 valinin görev yaptığını bildiren Soylu, “Muhakkak ki sözler olacak biz acı bir gerçekle karşı karşıyayız. Sosyal medyada birtakım değerlendirmeler yapacaklar. O değerlendirmelerin gerçeklerinden alacaklarımız var. Baraj yıkılmış diyor bizim için önemi yok. Burada karşılaştığımız olay bunların üzerinde. Bahsettiğimiz kişi 40 bine yakın insan. Arama kurtarma geliyor, gönüllü geliyor herkes bir ile doğru akıyor” ifadesini kullandı.

“Antakya'da 2 binadan 1 binası şu an yok”

Çok büyük kayıplar yaşandığını kaydeden Soylu, “Antakya'daki her iki binadan biri gitmiş. Orta hasarlılarının büyük bölümü de ağır hasarlıdır. Antakya'da 2 binadan 1 binası şu an yok. bu depremin kendine ait yaşayanların tramvaları var. Enkazın başına gittim Maraş'ta bir teyzemizin yanına. Beni gördü ayağa kalktı, ‘Benim devletim gelmiş’ dedi. Bunu şunun için söylüyorum büyük ve asil bir milletin evladıyız” diye konuştu.

 

CNN Türk

DAHA FAZLA HABER OKU