Babacan'dan seçimin ertelenmesi tartışmasına tepki: Anayasayı çiğnemenin affı olmaz

"T.C. numarasıyla bütün vatandaşın kaydının bir şekilde bir yerlerde olduğu bir ülkede siz neyin bahanesini arıyorsunuz?"

Fotoğraf: AA

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, 10 ili etkileyen, Kahramanmaraş merkezli depremin ardından seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceğine yönelik yürütülen tartışmalar hakkında, "Anayasa çiğneme, tanımama gibi bir cesareti kimse kendinde görmesin. Çünkü hukuku, anayasayı çiğnemenin affı olmaz" dedi.

Halk TV yayınında açıklamalarda bulunan Babacan seçim tarihine ilişkin tartışmalara değindi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Seçimi konuşmanın şimdi zamanı değil" ifadesinin tehlikeli olduğunu vurgulayan Babacan şöyle devam etti:

Bir süre sonra bu söylem şuna kolayca evrilebilir: ‘Seçimin zamanı değil’. Evirip işi o noktaya getirebilirler. Asla. anayasa hükümleri çok açık. Burası, Kurtuluş Savaşı’nın ortasında TBMM’yi işleten topraklar. Bu kadar teknolojinin ilerlediği, bu kadar adrese kayıtlı nüfus sisteminin olduğu, T.C. numarasıyla bütün vatandaşın kaydının bir şekilde bir yerlerde olduğu bir ülkede siz neyin bahanesini arıyorsunuz? Kurtuluş Savaşı’nın ortasında hukuk diyen, meclisi çalıştıran ülke afet zamanında ne hukuktan ne anayasadan sapmalı. Asla kimse buna cesaret etmesin. Anayasa çiğneme, tanımama gibi bir cesareti kimse kendinde görmesin. Çünkü hukuku, anayasayı çiğnemenin affı olmaz.

"Büyükşehirlerin merkezlerine gücünüz, imkânınız yetmiyor da ülkenin bütün ilçelerine, köylerine nasıl yetişmeyi düşünüyorsunuz"

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından 1 saat geçmeden 4. derece afet uyarısı ve çağrısı yapıldığını hatırlatan Babacan "Bütün dünyaya, ‘bu çok büyük bir afet, herkes yardım etsin’ denildi. Bunu şu anda ülkeyi yöneten iktidar yaptı. Peki, dünyayı yardıma çağırırken kendisi ilk iki gün, ilk üç gün ne yaptı?" diye sordu.

Babacan şöyle devam etti:

Herkes talimat bekliyor. Herkes korkuyor. Madencilerin, kimseden çağrı beklememesi lazım. Deprem olduğu anda bunların 1 saat içerisinde otobüse binip yollara düşmeleri lazım. Silahlı Kuvvetler personeli askerlerimiz... Zamanında çok iyi yetiştirilmesi, birkaç saat içerisinde görevinin başına gelmesi lazım. Bunlar zor şeyler değil.

Niye bu vatandaşın birbiriyle olan yardımlaşmasını dayanışmasını siz engelliyorsunuz? Adları bile anılmayan şu an onlarca ilçe var, binlerce köy var. Bakın, Diyarbakır koskoca şehir. 11. gündeyiz. Topu topu 6 bina yıkılmış, hâlâ 60 cenaze enkaz altından çıkarılabilmiş değil. Büyükşehirlerin merkezlerine sizin gücünüz, imkânınız yetmiyor da koskoca ülkenin bütün ilçelerine, köylerine nasıl yetişmeyi düşünüyorsunuz bu zayıf kapasiteyle? Mümkün değil.

 

 

Independent Türkçe, Halk TV

DAHA FAZLA HABER OKU