Kılıçdaroğlu: Hiçbirimiz anne babamızı seçme hakkına sahip değiliz; o zaman kimliği niye siyaset konusu yapıyoruz?

CHP lideri, "Ben her şeyi bilirim' mantığıyla siyasete girenler büyük bir hata yaparlar” uyarısında bulundu

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Hiçbirimiz anne babamızı seçme hakkına sahip değiliz. O zaman kimliği niye siyaset konusu yapıyoruz? Kimse kimliğinden ötürü asla ve asla ötekileştirilmemeli, dışlanmamalı” dedi.

CHP İstanbul İl Başkanlığınca Bakırköy'de bir otelde düzenlenen üye katılım töreninde konuşan Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin geleceği açısından endişeleri olduğunu, bunları gidermek için bir araya geldiklerini belirtti.

İstanbul'da geçmişte bir toplantıda "bize katılın" çağrısı yaptığını hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Öyle bir noktadayız ki her evde huzursuzluk var. Hayatımızın her alanında 'Acaba yarın ne olacak?' diye düşünen insanlarımız var. Türkiye bunu hak etmiyor ve Türkiye'nin bu açmazdan çıkması lazım. Beraber yaşamamız lazım. Birlikte yaşamamız lazım" diye konuştu.

Bir arada huzur içinde yaşamak ve kucaklaşmak varken kavga edilmesi için bir nedenin olmadığına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

Hiçbirimiz anne babamızı seçme hakkına sahip değiliz. O zaman kimliği niye siyaset konusu yapıyoruz? Kimse kimliğinden ötürü asla ve asla ötekileştirilmemeli, dışlanmamalı. İnancımız, herkesin inancı vardır. Herkesin inancına saygı göstermek zorundayız. Allah ile kulun arasındaki ilişkiye benim girme hakkım var mı? Bir başkasının inancını sorgulama hakkı var mı? Yüce Yaratan'a verilen bu hakkı, daha doğrusu yüce Yaratan'ın sahip olduğu bu hakkı, Peygamber'e verilmeyen bu hakkı niye bir başkası kullansın? 'Sen inançlısın, sen inançsızsın' diye insanları ayırsın, bölsün. Buradan da çıkmamız lazım. Herkesin yaşam tarzına saygı göstermemiz lazım.

CHP'li olmanın kolay olmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, "Belki Emine Şenyaşar hayatı boyunca hiç CHP'ye oy vermemiştir ama onun uğradığı haksızlığa benim isyan etmem lazım. 'Bu yanlıştır' demem lazım. İnsanı insan olarak değerlendirmemiz lazım. Haksızlık karşısında hiçbirimiz susmamamız lazım. Bunun için CHP'li olmak kolay değildir. Ben haksızlığa uğradığımda isyan edeyim ama arkadaşım haksızlığa uğradığında ona hiç ses çıkarmayayım olmaz. Adalet karşısında çifte standart olmaz" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, milletvekili, belediye başkanları, il ve ilçe başkanlarına gittikleri yerde kendilerini eleştirenleri dikkatle dinlemeleri konusunda uyarılarda bulunduğunu söyledi.

İlkokul diploması ve savcılıktan alınan iyi hal kağıdıyla siyasetçi olunabileceğini ancak devlette en küçük kademede üniversite mezunu olmanın ve KPSS'yi kazanmanın gerektiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Liyakat kavramını hiçbir arkadaşımın unutmasını istemem. Liyakat düzeninde inşa edilen devletlerde krizler de olmaz. Çünkü işi ehline teslim ediyorsunuz. 'Ben her şeyi bilirim' mantığıyla siyasete girenler büyük bir hata yaparlar. O nedenle siyaset farklı bir alandır. Siyasete girenlerin ve bizim partimize üye olanların bu felsefeden uzaklaşmamaları gerekir" değerlendirmesinde bulundu.

Kılıçdaroğlu, kimliklere, inançlara ve yaşam tarzlarına saygı göstermek zorunda olduklarını vurguladı.

"Siyasete girenin ahlaklı olması lazım"

Adaletin her yerde sağlanması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

Haksızlığa uğrayan kişinin yanında durmalıyız. Siyasete girenin ahlaklı olması lazım. Siyasete girenin kul hakkı yememesi lazım. Siyasete girdiğim gün mal varlığımı kendi internet siteme koydum. Hepsi alın teriyle kazanılmış. Bir kişi siyasete girdikten sonra zenginleşmişse bilin ki o yürütmüştür. İnançları siyasete alet edenlere de asla itibar etmeyin.

Yeni bir siyaset anlayışını başlatmak zorunda olduklarının altını çizen Kılıçdaroğlu, bütün canlılara ve kainata saygı duymak gerektiğini bildirdi.

"Bütün mazlum milletlere örnek olmak zorundayız"

Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin zengin, kalkınan ve mazlum milletlere örnek bir ülke olduğuna dikkati çekerek, "Biz Kurtuluş Savaşı verip bağımsızlığımızı kazandıktan sonra bütün mazlum milletler Türkiye'yi ve Gazi Mustafa Kemal'i örnek aldı. Onlar da bağımsızlık mücadelesi verdi. Biz cumhuriyetimizi kurduktan sonra onlar da cumhuriyetlerini kurdu. Biz örnek olduk. Biz bu konuda bütün mazlum milletlere örnek olmak zorundayız" ifadelerini kullandı.

"Bu güzel coğrafyada hiçbir çocuğun yatağa aç girmemesi lazım. Allah nasip ederse göreceksiniz, bu topraklarda yoksulluk asla olmayacak" diyen Kılıçdaroğlu, devletin nasıl olması gerektiğini bilen biri olduğunu belirtti.

Devletin bütçesinden sonraki en büyük bütçeyi yönettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, "Bir Allah'ın kulu çıkıp 'Kılıçdaroğlu, şuradan 5 kuruş para kazandı' dememiştir, diyemez de zaten" ifadelerini kullandı.

Programa İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, CHP'li Canan Kaftancıoğlu ve bazı partililer katıldı.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, partiye yeni katılan üyelere rozetlerini taktı.

Öte yandan Kılıçdaroğlu'nun bugün yapılması planlanan İstanbul'daki diğer programları hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU