EYT teklifinin ilk yıl bütçeye maliyetinin 194 milyar TL olacağı öngörülüyor

Etki analizine göre, EYT düzenlemesi sonrası 2.25 milyon kişi hemen ya da 2023 içinde emekli olabilecek

Fotoğraf: AA

Toplam 5 milyon kişiye emeklilik hakkı tanıyacak olan emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin kanun teklifinin TBMM komisyon görüşmeleri bugün başlarken, düzenlemenin ilk yıl için bütçeye maliyeti 194 milyar TL olarak öngörülüyor.

Kamuoyunda emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) olarak bilinen sosyal sigortalar kanununa ilişkin yasa tasarısı, yürütme ve yürürlülük dahil 4 maddeden oluşuyor. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşmeleri bugün başlayan teklif ile Eylül 1999 öncesinde prim gün sayısını ve sigortalılık süresini dolduran herkesin emeklilik hakkına sahip olması amaçlanıyor.

Düzenlemenin etki analizine göre; halihazırda 4.8 milyon kişi, borçlanma hakkı ile birlikte ise toplam yaklaşık 5 milyon kişi etkilenecek. Etki analizine göre, düzenlemede 2.25 milyon kişi hemen ya da 2023 içinde emekli olabilecek.

Etki analizine göre, düzenlemenin 2023 yılı Merkezi Yönetim Bütçesi'ne toplam maliyeti ise 194.4 milyar TL olarak öngörülmekte.

EYT'lilerin tekrar çalışmamaları durumunda ise özel sektördeki sigortalılar için oluşabilecek azami SGK prim kaybı 45.5 milyar TL olarak öngörülüyor. EYT düzenlemesinden etkilenen özel sektör sigortalıların %87'si mevcutta çalışma hayatında aktif olarak yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeni düzenlemeye göre çalışanlar emeklilik taleplerinin ardından 10 gün içinde aynı işte çalışmaya devam ederlerse işverene 5 puanlık sosyal güvenlik desteği de getiriliyor.

Türkiye'nin 1999 yılında ekonomik krizden çıkmak için sosyal güvenlik sisteminde yaptığı değişiklik sonucu, emekli olabilmek için gerekli şartlara yaş sınırı da eklenmişti. Meslek ve tabi olunan kanunlara göre emeklilik yaşı değişiyor olsa da, SGK düzenlemelerine göre ağırlıklı olarak kadınlarda 58, erkeklerde 60 yaşından önce emekli olunamıyor. Halbuki yasa değişikliği öncesi Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanların emekli olabilmesi için yaş şartı bulunmuyordu.

Hükümet yaklaşık 20 yıllık iktidarının büyük bölümünde emeklilikte yaşa takılanların taleplerine sıcak bakmadı. Ancak anketlerde sonuçların muhalefet ile iktidar arasında yakın bir sonucun çıkabileceğine işaret ettiği 14 Mayıs seçimleri öncesinde AKP bu talebi karşılayacağını açıkladı.

Hükümet, EYT kapsamında işverenlerin karşılaşacağı kıdem tazminatı yükünün Hazine destekli KGF kefaleti ile karşılanması yönünde çalıştığını duyurdu.

SGK verilerine göre, ayda ortalama 50,000 kişi emekli oluyor. Ancak EYT ile milyonlarca kişi aynı anda emekli olacak.

TBMM'de komisyon görüşmesi aşamaları devam eden teklif meclise AK Parti, MHP ve BBP'nin imzası ile geldi. Muhalefet ise düzenlemenin geneline itirazları olmadığını, ancak prim gün sayısı sorunları gibi belirledikleri bazı eskikliklerin görüşme aşamasında giderilmesini istedi.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU