İran-İsrail ve strateji değişimi

İran rejimiyle ilişkilerde İsrail'in strateji değişimiyle karşı karşıyayız ve şu anda nükleer anlaşma için fırsatların bulunmadığına dair artan ABD açıklamalarının ortasında bulunuyoruz

Görsel: AA

Görünen o ki, İsrail'in İran rejimiyle ilişkilerinde, yalnızca nükleer dosyayla ilgili olarak değil, aynı zamanda Tahran'ın Hizbullah ve Hamas da dahil olmak üzere milislerin bölgeyi sömürdüğü 'sahte kahramanlığına' yanıt olarak da stratejik bir değişimle karşı karşıyayız.

İsrail'in İran'ın içinden kaldırdığı insansız hava araçları (İHA) tarafından İsfahan'daki askeri tesislerine yönelik operasyon ve şimdiye kadarki bilgiler, gerçek dönüşümlere yol açacak stratejik değişimler olduğu anlamına geliyor.

İzlenebilecek stratejik değişimler, İsrail'in milislerin kollarını değil, İran'ın kafasını kesmek anlamına gelen 'ahtapotun kafasını hedef alma' planının uygulanmış olmasıdır.

Daha önce İsrail'den tanık olduğumuz 'gölge savaşını' artık izlemiyoruz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Molla rejiminin İsfahan'daki tesislerinin İsrailliler tarafından hedef alınmasının niteliksel bir süreç olduğu ve İsrail'in İran nükleer projesini hedef almasında bir değişiklik gerçekleştiği doğrudur.

Ancak bu aynı zamanda Binyamin Netanyahu'nun başbakanlığa dönüşüyle ​​birlikte geliyor.

Bu, İran'ın nükleer dosyasıyla ilgili İsrail-ABD görüşmelerinden ve yakın zamanda bazı ABD gazeteleri tarafından ifşa edilen İsrail'de ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü ile gerçekleşen bir toplantıdan sonra oldu.

Bu görüşme, ABD'nin saldırıya yeşil ışık yaktığına dair net bilgilerin olduğu anlamına gelmiyor. Ancak İsrail'in İsfahan'a saldırısı, yaklaşık bir hafta önce İsrail-ABD askeri tatbikatlarının ardından gerçekleşti.

Bütün bunlar elbette göz ardı edilemez. Lakin dikkat çekici olan bir diğer nokta İsrail'in İsfahan'daki mevzilere yönelik saldırısının Filistinlilerin ve İsraillilerin canına mal olan olayların ardından gelmesidir.

Bu, İsrail'in pozisyonundaki stratejik bir değişimin, milislere yanıt vermek yerine doğrudan İran topraklarında bir cevaba bağlı olduğu anlamına geliyor.

New York Times, görevde bir yıl kalan eski İsrail Başbakanı Bennett'i tanıtan bir videodan alıntı yaptı:

O, bir fiyat etiketi koymaya ve dünyanın dört bir yanındaki İsraillilere veya Yahudilere yönelik herhangi bir saldırıya yanıt olarak İran'ın içine saldırmaya karar verdi.


Bennett, "Askerler sınırda ölüyor", İranlı liderlerse "Tahran'da sessizce oturuyorlar ve biz onlar için hiçbir şey yapmıyoruz" dedi.

İsrail daha önce Türkiye'de İsrailli bir iş adamına suikast düzenlemeyi planlayan İran içindeki bir güvenlik liderini tasfiye etmişti.

Bu nedenle İsrail'in İran'ın içinden bir İHA aracılığıyla İsfahan'a düzenlediği operasyon bize İsrail'in İran güvenlik servislerine tamamen sızdığını söylüyor.
 


Balistik füze fabrikalarının veya İHA fabrikalarının hedef alınmasından bahsetmek, İsrail'in de Avrupa gündemine göre hareket ettiği anlamına geliyor.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in bir AB mahkemesi tarafından bu yönde bir karar verilmedikçe İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütleri listesine eklenemeyeceği açıklamalarına rağmen, Avrupalılar şimdi İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütü olarak sınıflandırmak için gerçek bir baskı altındalar.

Özetle, İran rejimiyle ilişkilerde İsrail'in strateji değişimiyle karşı karşıyayız ve şu anda nükleer anlaşma için fırsatların bulunmadığına dair artan ABD açıklamalarının ortasında bulunuyoruz.

Bu nedenle, bu bize İran'ın en zayıf göründüğü ve tüm seçeneklerinin intihara meyilli olduğu çeşitli çatışmaların eşiğinde olduğumuzu söylüyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU