Finlandiya, NATO'ya üyelik sürecinde İsveç ile beraber hareket edeceğini açıkladı

Haavisto, "NATO'ya İsveç ile beraber katılma yönündeki güçlü isteğimiz hâlâ sürüyor" dedi

Fotoğraf: Reuters

Finlandiya Dışişleri Bakanı Pekka Haavisto, NATO'ya İsveç ile beraber katılma planlarını sürdürdüklerini ve üyeliklerinin en geç temmuzda gerçekleşmesini umduklarını belirtti.

Helsinki'deki basın toplantısında konuşan Haavisto, "NATO'ya İsveç ile beraber katılma yönündeki güçlü isteğimiz hâlâ sürüyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haavisto, "Temmuz'da Vilnius'ta düzenlenecek NATO zirvesinin bir dönüm noktası olduğuna hâlâ inanıyorum ve iki ülkenin de NATO üyesi haline geleceğini umuyorum" ifadelerinii kullandı.

Haavisto, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyeliğini henüz onaylamayan son ülkeler olan Türkiye ve Macaristan'a dair ise, sürecin zamanlamasını onlar adına belirleyemeyeceklerini ifade etti.

Türkiye, Stokholm'da düzenlenen gösterilerde Kuran'ın yakılmasının ardından İsveç ve Finlandiya ile yürütülen üyelik müzakerelerini askıya almıştı.

İsveç ve Finlandiya'nın Türkiye ile ilişkilerindeki gerilim sürerken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın NATO üyeliğini İsveç'in talebinden önce onaylayabileceklerinin sinyalini vermişti. Dışişleri bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da bugün benzer açıklamalarda bulundu.

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU