"İmamoğlu 'Ben sizden biriyim' diyor, beden dilinde flört terimlerini kullanıyor"

Türkiye seçimlere gidiyor. Peki siyaset sahnesinin öne çıkan isimleri beden dillerini nasıl kullanıyor? Independent Türkçe, İngiliz beden dili uzmanı ve psikoterapist Adrianne Carter ile altı politikacıyı mercek altına aldı

Dünyanın en yaygın kullanılan dili İngilizce…

Neredeyse 2 milyar insanın konuştuğu bu dil, beden dilini açıkça vurgulayan sözcüklere yer veriyor.

"Birisi" anlamına gelen "Somebody" ve "Hiç kimse" anlamına gelen "Nobody" sözcüklerinin her ikisi de "beden" anlamına geliyor.

Yani beden olmaksızın varlık olmuyor, dolayısıyla insanın kendisiyle ilgili bir kavram da söz konusu olamıyor.

Fikirleri daha güçlü kılmakta beden dili işe yarıyor.

Beden dilinin en önemli silahlarından biri de ellerimiz.

Ünlü deneme yazarı Montaigne "Elle ne yapılır?" diye sorup kendi sorusuna şu uzun yanıtı veriyor:

Elle; isteriz, söz veririz, çağırırız, kovarız, tehdit ederiz, yakarırız, yalvarırız, inkâr ederiz, reddederiz, sorarız, takdir ederiz, sayarız, itiraf ederiz, pişman oluruz, korkarız, utanırız, şüphe duyarız, öğretiriz, emrederiz, belirtiriz, cesaretlendiririz, yargılarız, şahitlik ederiz, suçlarız, itham ederiz, hakaret yağdırırız, aşağılarız, küseriz, okşarız, alkışlarız, şükrederiz, küçük düşürürüz, alay ederiz, uzlaştırırız, tavsiye ederiz, yüceltiriz, ağırlarız, sevindiririz, yakınırız, üzeriz, yüreklere su serperiz, umut kırarız, şaşırırız, yazarız, susarız, meydan okuruz… 

2019 yerel seçimlerinin öne çıkan politik figürü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu…

Bakalım o elleri ve beden diliyle neler yapıyor?

"Büyüleyici buldum, beden dili işe koyulma mesajı veriyor"

Ekrem İmamoğlu'nun 2019'da Beylikdüzü'nde yaptığı "Her şey çok güzel olacak" temalı konuşmaya bakalım.  Son dönemde Türkiye siyasetinde çok konuşulan görüntülerden biriydi. İmamoğlu'nun buradaki beden dilini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Adrianne Carter: Yani, bunun büyüleyici olduğunu düşündüm. Onun sahneye çıktığını ve ilk olarak kravatın sonra ceketini çıkardığını ve kollarını sıvadığını görüyoruz. Bu, "Hadi işe koyulalım" demenin bir işareti. "Tüm formalitelerden kurtulun", "Tüm resmi şeylerden kurtulun", "Haydi işe koyulalım" diyor. Ve bunun çok ama çok zekice bir hareket olduğunu düşündüm. Bu baskıyı yaratmak için ona bunu yapması söylenmiş ya da kendisi bunu yapmaya karar vermiş olabilir. Yaptığı şey bu. Ve kalabalığın onu kesinlikle sevdiğini görebilirsiniz. "Ben sizden biriyim", "Ben diğerlerinden değilim", "Haydi işimize dönelim!" der gibi. Beden dilini flört terimleriyle açıklayacak olursak bir erkek kollarını sıvadığında bu bir güç göstergesidir. Ve burada yaptığı gibi kolları sıvayıp işe koyulmaktan söz ediyor. Bu bir güç işaretidir. Bunu çok doğal bir şekilde yapıyor. İsteyerek veya istemeyerek yapılmış gibi hissettirmiyor. O izlenimi mi yaratmak istiyor bilmiyorum yoksa o an mı öylece çekildi ona sormadan bilemeyiz. Ama çok güçlü bir imaj yaratıyor.

"İmamoğlu 'Tüm formaliteleri kaldıralım' der gibi"

Halkla kurduğu iletişimi nasıl buldunuz?

Adrianne Carter: Evet, kliplerin sonunda İmamoğlu'nu bir spor bir ceketle görüyoruz, öyle mi?  Takım elbise ceketini yine giymemiş. Kravatı yok, üzerinde giderek daha rahat bir ceket var. "Ben sizden biriyim" mesajı gönderiyor. "Tüm formaliteleri kaldırın" diyor sanki.

 

Yarın: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU