Altun, İsveç basınına konuştu: Türk Büyükelçiliği'nin önünde Kur'an-ı Kerim yakmanın özgürlükle alakası yok

İsveç'te Türk Büyükelçiliği'nin önünde Kur'an yakılması ile ilgili Altun, "Bu olay, İsveç'teki Müslümanlar başta olmak üzere Müslümanlara yönelik şiddeti teşvik etmektir" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, İsveç'te Türkiye'nin Stokholm Büyükelçiliği'nin önünde Kur'an-ı Kerim yakılmasına ilişkin, İsveç merkezli Dagens Nyheter gazetesinin sorularını yanıtladı.

Stram Kurs partisinin lideri Rasmus Paludan'ın Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde Kur'an-ı Kerim yakması ile ilgili konuşan Altun, "Türk Büyükelçiliği'nin önünde Kur'an-ı Kerim yakmanın özgürlükle hiçbir alakası yok. Bu olay, İsveç'teki Müslümanlar başta olmak üzere Müslümanlara yönelik şiddeti teşvik etmektir. Kristallnacht olayında Naziler Tevrat sayfalarını yakmıştı. Günümüzde olsa İsveç makamları böyle mide bulandırıcı bir şeyi ifade özgürlüğü diye tanımlar mı?" dedi.

Aynı durumun terör propagandası için de geçerli olduğunu dile getiren Altun, "İsveç hükümeti, Madrid'de bazı taahhütlerde bulundu. Son günlerde ise İsveçli yetkililerin tüm sözlerini yerine getirdiklerini söylediklerini duyuyoruz. Bunun böyle olmadığı aşikardır" diye konuştu.

Altun, İsveç Savunma Bakanı Pal Jonson'ın bu hafta yapmayı planladığı Ankara ziyaretine ilişkin son durumun sorulması üzerine de "Milli Savunma Bakanımız Hulusi Akar, bu ziyaretin İsveç'teki son gelişmeler nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. Aslında mesaj gayet net: İsveç, Türkiye'nin endişelerini ciddiye almayacaksa bir araya gelmenin bir anlamı olmaz" ifadelerini kullandı.

"İsveç makamlarından sözlerini tutmalarını bekliyoruz"

Yeni İsveç hükümetinin NATO'ya katılma konusunda yeterli çabayı gösterip göstermediğinin sorulmasına karşılık Altun, Türkiye'nin geleneksel olarak NATO'nun açık kapı politikasını desteklediğini, bu çerçevede İsveç'in NATO'ya katılımına da prensipte karşı çıkmadığını belirterek, şöyle devam etti:

İsveç NATO'ya katılmak istediğini paylaştığında, biz de endişelerimizi paylaştık. Daha sonra bu endişelerin giderilmesi için birlikte bir mekanizma oluşturduk. İsveç'in bu endişeleri gidermek için bazı adımlar attığını, ancak tüm talepleri karşılamakta yetersiz kaldığını söyleyebilirim. İnsanın fikirlerini beyan etmesiyle terör bağlantısını gizleme gereği bile duymayan birilerinin şiddeti teşvik ederek nefret söylemine başvurması arasında fark var. Biz İsveç makamlarından sözlerini tutmalarını bekliyoruz.

Söz konusu sürecin ne kadar sürebileceğine yönelik bir soru üzerine de Altun, "Bu süreç gerektiği kadar sürecek. Hatırlarsanız Yunanistan, Makedonya'nın NATO'ya girişini basit bir nedenle, Makedonya'nın adını gerekçe göstererek, 10 yıl boyunca veto etti. Türkiye'nin çok daha ciddi endişeleri var. Burada binlerce masum insanın hayatını kaybettiği terör saldırılarından bahsediyoruz" diye konuştu.

"İsveç'in NATO'ya girmesini sağlayabilecek tek ülke İsveç'tir"

"Türkiye-ABD ilişkilerinin durumu nedir? Son bir haftada ABD'den Türkiye'nin İsveç'e dair tutumuna yönelik bir yorum geldi mi?" şeklindeki soru üzerine Altun, İsveç'in NATO üyeliğinin Türkiye-ABD ilişkileriyle hiçbir ilgisinin bulunmadığını aktardı. ​

Altun, "Bu sürecin ilk günlerinde İsveç medyasında bazı yorumlar okumuştum. Türkiye'nin ABD başta olmak üzere üçüncü tarafların baskısı altında fikrini değiştireceğini söylüyorlardı. Bu yorumların yanlış olduğunu gördük. Son günlerde de bu düşünce tarzı yeniden ortaya çıktı. Sizi temin ederim ki İsveç'in NATO'ya girmesini sağlayabilecek tek ülke İsveç'tir" dedi.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU