27 ligden 417 takım incelendi, altyapıdan yetişen oyunculara verilen süreler belli oldu

Avrupa'nın 27 liginden 417 takım üzerinden çalışma yapıldı, kulüpten yetişen futbolculara verilen süreler belirlendi. Avrupa'da MSK Zilina, 5 büyük ligde Athletic Bilbao, Süper Lig'de ise Trabzonspor zirvede yer aldı

Uluslararası Spor Araştırmaları Merkezi (CIES), aralarında Avrupa'nın 5 büyük ligi olarak kabul edilen Premier Lig, Bundesliga, La Liga, Serie A, Ligue 1'in de yer aldığı Avrupa'nın 27 üst düzey liginde mücadele eden 417 takımın altyapıdan yetiştirdikleri oyunculara verdikleri süreleri inceledi.

Yapılan çalışma sonucunda hazırlanan rapora dahil edilen oyuncularda 15'inci ve 21'inci yaş günlerini kutladıkları sezonlar arasında en az 3 yıl yetiştikleri kulüplerde bulunma şartı arandı.

Kriterin bir diğeri ise 2022-23 sezonu başından 16 Ocak 2023'e kadar oynanan yerel lig maçlarında aldıkları süreler baz alındı.

Araştırmaya göre 27 lig içerisinde Slovakya temsilcisi MSK Zilina, yetiştirdiği oyunculara en çok şans veren kulüp olarak bu alanda zirvede yer aldı. 

Avrupa'nın 5 büyük liginde rekor Athletic Bilbao'da olurken Süper Lig'de ise Trabzonspor yetiştirdiği futbolculara en çok süreyi veren ekipler oldu.

27 ligden 33 kulübün altyapıdan hiçbir oyuncusunu sahada kullanmaması dikkat çekti.

 

Uğurcan Çakır-AA.jpg
Uğurcan Çakır, altyapısından yetiştiği Trabzonspor'un kaptanlığını yürütüyor / Fotoğraf: AA

 

Altyapı oyuncularına Trabzonspor'da yer var 3 kulüpte yok

Süper Lig'in 19 takımla oynanan 2022-23 sezonunda yetiştirdiği oyunculara formayı en çok veren ekip Trabzonspor olarak kayda geçti.

19. haftalar itibariyle Süper Lig'de 4 farklı altyapı oyuncusuna şans veren bordo-mavili ekip, yüzde 15,2 oranla bu alanda ilk sırada yer aldı.

Beşiktaş, oynadığı maçların yüzde 11,5'inde 5 altyapı oyuncusuna yer vererek ikincilik koltuğuna oturdu.

Kürsünün üçüncü basamağına Karadeniz temsilcisi Giresunspor çıktı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yeşil-beyazlılar, 19. hafta itibariyle 2 oyuncusuna toplam dakikaların yüzde 9,5'i oranında şans verdi.

Bu süreçte Galatasaray 4 isme yüzde 6,4 oranıyla altıncı, Başakşehir 2 futbolcuya yüzde 6,2 oranıyla yedinci, Fenerbahçe ise 1 oyuncusuna yüzde 0,2 süre tanıyarak on altıncı sıraya yerleşti.

Hatayspor (yüzde 0,3), Gaziantep FK (0,7), Ümraniyespor (1,4) birer, Kasımpaşa (1,9), 3 futbolcuyu toplam dakikaların yüzde 2'sinin altında sahaya çıkardı.

Süper Lig'de altyapıdan hiçbir oyuncusuna müsabakalarda yer vermeyen 3 takımın olması dikkat çekti.

Fatih Karagümrük, Adana Demirspor ve Konyaspor, söz konusu süreçte hiçbir altyapı oyuncusunu sahaya sürmedi.

 

 

27 ligden 33 kulüp gençlerine sahada yer vermedi

Avrupa'daki 27 üst düzey ligde altyapıya en çok önem veren kulüp MSK Zilina, Avrupa'nın 5 büyük liginde ise Athletic Bilbao oldu.

Slovakya temsilcisi Zilina, 16 farklı oyuncusuna toplam sürenin yüzde 73,3'ünde süre vererek bu alanda zirvede yer aldı.

Ukrayna'dan Dinamo Kiev 17 farklı oyuncusunu toplam dakikanın yüzde 73,1'inde kullanarak ikinci olmayı başardı. 

27 ligde yer alan 417 kulüpten 33'ünün altyapıdan hiçbir oyuncusuna şans tanımaması dikkat çekti.

Özkaynaktan çıkan futbolcuları kullanmayan ekipler arasında Marsilya, Udinese, Brentford, Cadiz, Getafe gibi takımlar yer alıyor.

 

 

Gençlere en çok süre veren Athletic Bilbao

Avrupa'nın 5 büyük ligindeki 98 kulüp arasında kulüpte yetişen oyunculara sahada en çok yer veren kulüpler, Bask bölgesi takımları Athletic Bilbao ve Real Sociedad ile Fransız Olympique Lyon olduğu görüldü.

Altyapıdan yetişen 13 oyuncusunu kullanan Athletic Bilbao, toplam sürenin yüzde 56,5'i ile bu alanda zirveye yerleşti.

Bilbao'nun en yakın takipçisi ise 11 oyuncuyu toplam sürenin yüzde 52,1'i oranında kullanan Olympique Lyon oldu.

Bir diğer Bask bölgesi ekibi Real Sociedad 17 farklı oyuncuyu yüzde 40,1 oranında sahada değerlendirerek kürsünün üçüncü basamağına yerleşti.

Avrupa futbolunun dev kulüplerinden Barcelona (6 oyuncu) yüzde 28,2 ile sekizinci, Chelsea (7 oyuncu) yüzde 26,8 ile 10, Real Madrid (6 oyuncu) ise 24,6'lık oranla on birinci sırada yer aldı.

Union Berlin, Marsilya, Salernitana, Udinese, Lecce, Bologna, Brentford, Cremonese, Cadiz, Almeria ve Getafe altyapısından oyuncuya hiç yer vermeyen 5 büyük lig takımları olarak kayda girdi.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU