Başörtüsü zorunluluğuna uymayan İranlı satranç oyuncusu aldığı tehditlerden dolayı İspanya'ya sığınacak

İranlı yetkililerden satranç oyuncusu ile ilgili herhangi bir açıklama gelmedi

İranlı Sara Hadım (sağda), geçen hafta Kazakistan Şampiyonası'nda Rus Alexandra Kosteniuk ile maç yaparken. Fotoğraf: Reuters

 

Kazakistan'daki uluslararası yarışmaya başörtüsü takmadan katılan İranlı kadın satranç oyuncusu Sara Hadım, 'İran'a dönmemesi yönünde uyarılar' almasından sonra dün İspanya'ya gitti.

1997 doğumlu Sara Hadım, geçen hafta Almatı kentinde Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından düzenlenen Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası’na başörtüsü takmadan katılmıştı.

Reuters Haber Ajansı’nın konunun hassaslığından ötürü isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynaktan aktardığına göre, Hadım bazı kişilerden turnuvadan sonra eve dönmemesi konusunda uyarıların olduğu, bazılarından ise ‘sorununu çözecekleri’ vaadiyle geri gelmesi gerektiği yönünde çağrıların olduğu birden fazla telefon aldı.

Aynı zamanda, Hadım’ın İran'daki akrabaları ve ebeveynlerinin de tehditler aldığını söyleyen kaynak, telefon görüşmelerinin organizatörleri Kazak polisi ile koordineli olarak Hadım’ın güvenliğini sağlama kararı almaya ittiğini ve böylece Hadım’ın otel odasının dışına dört koruma görevlendirildiği belirttildi.

İranlı yetkililerden satranç oyuncusu ile ilgili herhangi bir açıklama gelmedi. Kaynak, Hadım’ın dün İspanya'ya geldiğini söyledi.

Aralarında Le Figaro ve El Pais'in de bulunduğu gazeteler geçen hafta Hadım’ın İran'a dönmeyeceğini ve İspanya’ya taşınacağını öne sürmüştü.

Tahran, Mahsa Amini adlı Kürt asıllı İranlı genç kızın (22) başörtüsünü düzgün takmadığı gerekçesiyle Ahlak Polisi tarafından gözaltına alındığı sırada hayatını kaybetmesi sonucunda geçtiğimiz eylül ayının ortasından beri iktidardaki dini yönetime karşı geniş çaplı protestolara tanık oluyor.

Kadınların başörtüsü takmasını zorunlu kılan yasalar, eylül ayından bu yana İran'ı sarsan protestolar sırasında tartışma konusu haline geldi. Bunun üzerine birkaç kadın sporcu, İran dışındaki müsabakalara başörtüsü takmadan katıldı.

Hayatın her kesiminden İranlının destek verdiği protestolar, İran liderliğinin 1979 devriminden bu yana karşı karşıya olduğu en cüretkar meydan okumalardan biri sayılıyor.

Kadınlar protestolarda önemli bir rol oynuyor. Kimileri başörtüsünü çıkarıyor ve bazen de yakıyor. Protestocular, İranlı erkek ve kadın sporculardan destek olarak gördükleri işaretlerle cesaretleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU