Dünyayı sallayan bir Güney Afrikalı: Elon Musk

Dr. Halim Gençoğlu Independent Türkçe için yazdı

Kolaj: Independent Türkçe

Güney Afrika denilince Türkiye'de hiç bilmeyenlerin aklına "Kara" Afrika'nın güneyi, bilen kesimin ise Apartheid rejimi ve ırkçılığın yaşandığı kıtanın en ucundaki ülke gelir.

Fakat esasında bilinmesi gereken bir mesele şudur ki; sömürgecilikten sonra süratle dünyaya entegre olabilen Güney Afrika halkı birçok sahada sesini duyurabilmişti. 

Irkçı Apartheid rejime rağmen, henüz 1960'larda dünyanın ilk kalp naklini Güney Afrikalı doktor Christian Barnard yapmıştı.  

Steve Biko gibi siyahi halkın bilinçlenmesinde tarihi rol oynayan düşünürlerinin yanı sıra, Güney Afrika Ahmed Deedat gibi dünyaca ünlü Müslüman mütefekkirleriyle de biliniyordu.  

Öte yandan dünya medyasının tanıdığı film yıldızı Charlize Theron veya komedyen Trevor Noah Güney Afrika'da doğup büyümüş meşhurlardandı.

Fakat dünyanın en zengin siması olarak bunlardan Güney Afrika doğumlu Elon Musk'ın hikayesi başka bir başarı öyküsü olarak karşımızda duruyor.

Tesla veya Twitter gibi birçok şirketin sahibi olan Elon Musk'ın Güney Afrika'dan Amerika'ya uzanan hikayesini yakından öğrenelim. 1


Elon Musk kimdir?

Elon Reeve Musk 1971 doğumlu bir Güney Afrikalı iş adamı olarak SpaceX ve Tesla'nın kurucusu, Twitter, Neuralink ve OpenAI gibi dev şirketlerin sahibidir.

Musk, Güney Afrika, Pretoria'da doğdu ve 18 yaşında Kanada'ya taşınmadan önce Kanada doğumlu annesi aracılığıyla vatandaşlık alarak oraya yerleşti.

İki yıl sonra, Queen's Üniversitesi'ne kaydolup ekonomi ve fizik alanlarında lisans dereceleri aldığı Pennsylvania Üniversitesi'ne transfer oldu.

1995 yılında Stanford Üniversitesi'ne katılmak için Kaliforniya'ya taşındı. İki gün sonra okulu bıraktı ve kardeşi Kimbal ile çevrimiçi şehir rehberi yazılım şirketi Zip2'yi kurdu.

1999'da Zip2, Compaq tarafından 307 milyon dolara satın alındı ve Musk, doğrudan bir banka olan X.com'u kurdu. X.com, PayPal'ı oluşturmak için 2000 yılında Confinity ile birleşti.

2002 yılında, eBay'in PayPal'ı satın almasından elde edilen 175,8 milyon dolar ile Musk, bir uzay uçuşu hizmetleri şirketi olan SpaceX'i kurdu. 2004 yılında, elektrikli araç üreticisi Tesla Motors, Inc.'in yatırımcılarından biriydi.

2008 yılında CEO pozisyonunu üstlenerek başkanı ve ürün mimarı oldu. 2006 yılında, daha sonra Tesla tarafından satın alınan ve Tesla Energy olan bir güneş enerjisi şirketi olan SolarCity'nin kurulmasına yardımcı oldu.

2015 yılında kâr amacı gütmeyen bir yapay zeka araştırma şirketi olan OpenAI'yi kurdu. Ertesi yıl, beyin-bilgisayar arayüzleri geliştiren bir nöroteknoloji şirketi olan Neuralink'i ve bir tünel inşaat şirketi olan The Boring Company'yi kurdu.

2022 yılında Elon Musk'ın Twitter'ı 44 milyar dolara satın alması son büyük işlerinden biridir.

Musk, özellikle Twitter'da siyaset ve teknoloji üzerine tartışmalı açıklamalar yaptı ve kutuplaştırıcı bir figür olarak dikkatleri üzerine çekti.

Kovid-19 ile ilgili yanlış bilgi yaymak da dahil olmak üzere bilim dışı ve yanıltıcı açıklamalar yapmakla eleştirildi.

2018'de ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu, Tesla'nın özel bir devralımı için fon sağladığına dair yanlış bir şekilde tweet attığı için Musk'a dava açtı.

Musk, Tesla'nın başkanı olarak istifa etti ve SEC ile yapılan uzlaşma anlaşmasının bir parçası olarak 20 milyon dolar para cezası ödedi. 2


Güney Afrikalı olarak Elon Musk

Elon Reeve Musk, 28 Haziran 1971'de Güney Afrika'nın başkentlerinden biri olan Pretoria şehrinde doğdu.

Musk, ana tarafından İngiliz ve baba tarafından Afrikaans soyundandır.

Annesi, Kanada, Saskatchewan'da doğup Güney Afrika'da büyümüş bir model ve diyetisyen olan Maye Musk'tır.

Babası Errol Musk, Tanganyika Gölü yakınlarındaki Zambiya zümrüt madeninin yarı sahibi olan Güney Afrikalı bir elektromekanik mühendisi, pilot, denizci ve emlak danışmanıydı.

Musk'ın Kimbal adında küçük bir erkek kardeşi ve Tosca adında küçük bir kız kardeşi vardır.
 

Elon Musk 3.jpg
Elon Musk Güney Afrika'da lise yıllarında, 1980'ler

 

Esasında Musk'ın ailesi gençliği boyunca zengindi. Babası, Apartheid rejimi karşıtı İlerici Parti'nin bir temsilcisi olarak Pretoria Kent Konseyi'ne seçildi ve çocukları, babalarının Apartheid'dan hoşlanmadığını biliyordu.

Anne tarafından büyükbabası Joshua Haldeman, ailesini tek motorlu bir Bellanca uçağıyla Afrika ve Avustralya'ya rekor kıran yolculuklara götüren maceracı bir Kanadalıydı. 3

Musk, mezun olduğu Waterkloof House Hazırlık Okulu, Bryanston Lisesi ve Pretoria Erkek Lisesi'ne devam etti. Kanada doğumlu annesi aracılığıyla Amerika Birleşik Devletleri'ne göç etmenin bu şekilde daha kolay olacağını bildiği için Kanada pasaportu başvurusunda bulundu.

Başvurusunun işleme alınmasını beklerken beş aylığına Pretoria Üniversitesi'ne gitti.

1980'de babası annesinden boşandıktan sonra Musk çoğunlukla babasıyla yaşamayı seçti fakat sonra bu kararından pişman oldu ve babasından uzaklaşarak Kanada'ya yerleşti.


Güney Afrika'dan Kanada'ya yolculuk

Musk, Haziran 1989'da Kanada'ya gitti ve ikinci bir kuzeniyle Saskatchewan'da bir yıl yaşarken bir çiftlik ve kereste fabrikasında çalıştı.  

1990'da Ontario, Kingston'daki Queen's University'ye girdi. İki yıl sonra, Pennsylvania Üniversitesi'ne transfer oldu ve burada 1995 yılında Wharton School'dan fizik alanında Bachelor of Arts derecesi ve ekonomi alanında Bachelor of Science derecesi için çalışmalarını tamamladı.

Öğrenim ücretinin ödenmesine yardımcı olmak için o dönemde ücrete tabi büyük ev partileri düzenlediği ve Google Kitaplar'a benzer bir elektronik kitap tarama hizmeti için bir iş planı yazdığı biliniyor.

1994'te Musk, Silikon Vadisi'nde iki staj yaptı: biri enerji depolama için elektrolitik ultrakapasitörleri araştıran enerji depolama şirketi Pinnacle Research Institute'ta, diğeri ise Palo Alto merkezli Rocket Science Games işletmesindeydi.

1995 yılında Stanford Üniversitesi'nde malzeme bilimi alanında doktora programına kabul edildi.

Ancak Musk, bu eğitimini askıya alıp internet patlamasına katılmaya karar verdi ve bunun yerine kabul edildikten iki gün sonra okulu bıraktı.

1995'te Musk, kardeşi Kimbal ve Greg Kouri Zip2'yi kurdu. Errol Musk onlara 28 bin dolar fon sağladı.

Şirket, haritalar, yönler ve sarı sayfalar içeren bir İnternet şehir rehberi geliştirdi ve bunu gazetelere pazarladı.

Halen Palo Alto'da kiralık küçük bir ofiste çalışıyorlardı ve Musk her gece web sitesini kodluyordu.

Sonunda Zip2, The New York Times ve Chicago Tribune ile sözleşmeler yaptı. Kardeşler, yönetim kurulunu CitySearch ile bir birleşmeden vazgeçmeye ikna ettiler ancak, Musk'ın CEO olma girişimleri engellenmişti.

Compaq, Şubat 1999'da 307 milyon dolar nakit karşılığında Zip2'yi satın aldı ve Musk, yüzde 7'lik hissesi karşılığında oradan 22 milyon dolar aldı.


Profesyonel hayata geçiş

Elon Musk 1999'da bir çevrimiçi finansal hizmetler ve e-posta ödeme şirketi olan X.com'u kurdu.

X.com, ilk federal sigortalı çevrimiçi bankalardan biriydi ve faaliyete geçtiği ilk aylarda 200 binden fazla müşteri toplayabilmişti.

Şirketi Musk kurmuş olsa da yatırımcılar onu deneyimsiz bulmuş ve yıl sonuna kadar onun yerine Intuit CEO'su Bill Harris'i yönetime getirmişti.

2000 yılında X.com, rekabeti önlemek için çevrimiçi banka Confinity ile birleşse de para transferi hizmeti PayPal, X.com'un hizmetinden daha popülerdi. Musk daha sonra birleşen şirketin CEO'su olarak geri döndü.

Unix tabanlı yazılım yerine Microsoft'u tercih etmesi şirket çalışanları arasında bir sürtüşmeye neden oldu ve Confinity'nin kurucusu Peter Thiel'in istifa etmesine neden oldu.

Şirketin artan teknolojik sorunlardan ve uyumlu bir iş modelinin eksikliğinden musdarip olması nedeniyle, yönetim kurulu Musk'ı görevden aldı ve Eylül 2000'de onun yerine Thiel'i başa getirdi.

 Thiel idaresi altında, şirket para transferi hizmetine odaklandı ve 2001'de PayPal olarak yeniden adlandırıldı.

2002'de PayPal, eBay tarafından 1,5 milyar dolarlık hisse senedi karşılığında satın alındı ve bunun yüzde 11,72 hissesiyle en büyük hissedarı olan Musk, 175,8 milyon dolar aldı.

Musk, 15 yıldan uzun bir süre sonra 2017'de X.com alan adını manevi değeri nedeniyle PayPal'dan satın aldı. Musk, 2022'de "X, her şey uygulaması" oluşturma hedefinden bahsetti. 4


2001'in başlarında Musk, kâr amacı gütmeyen Mars Society'ye dahil oldu ve Mars'ta bitkiler için bir büyüme odası yerleştirmek üzere fon sağlama planlarını öne sürdü.

Aynı yılın ekim ayında, sera yüklerini uzaya gönderebilecek yenilenmiş kıtalararası balistik füzeler satın almak için Jim Cantrell ve Adeo Ressi ile Moskova'ya gitti.

NPO Lavochkin ve Kosmotras şirketleri ile bir araya gelse de Musk sektörde bir acemi olarak görüldü ve grup ABD'ye eli boş döndü.

Şubat 2002'de grup, üç ICBM aramak için Mike Griffin ile Rusya'ya döndü. Kosmotras ile bir görüşme daha yaptılar ve Musk'ın reddettiği 8 milyon dolarlık bir roket teklif edildi.

Bunun yerine uygun fiyatlı roketler üretebilecek bir şirket kurmaya karar verdi. 100 milyon dolarlık kendi parasıyla Musk, Mayıs 2002'de SpaceX'i kurdu ve şirketin CEO'su ve Baş Mühendisi oldu.

SpaceX, Falcon 1 roketini ilk kez 2006'da fırlatmayı denedi. Roket Dünya yörüngesine ulaşamasa da o yıl daha sonra NASA Yöneticisi ve eski SpaceX danışmanı Mike Griffin tarafından bir Ticari Yörünge Taşıma Hizmetleri programı sözleşmesi ile ödüllendirildi.

Musk ve şirketlerinin neredeyse iflas etmesine neden olan iki başarısız girişimin ardından, SpaceX, Falcon 1'i 2008'de yörüngeye fırlatmayı başardı.

O yılın ilerleyen saatlerinde SpaceX, Falcon 9 roketi ve Dragon uzay aracının Uluslararası Uzay İstasyonuna 12 uçuşu için NASA'dan 1,6 milyar dolarlık bir Ticari İkmal Hizmetleri sözleşmesi yaparak 2011'de Uzay Mekiği olarak yerini aldı.

Yeniden kullanılabilir roketler hedefine doğru çalışan SpaceX, 2015 yılında Falcon 9'un ilk aşamasını bir iç platforma başarıyla indirdi.

Daha sonra inişler, okyanus tabanlı bir kurtarma platformu olan otonom uzay limanı drone gemilerinde gerçekleştirildi.

2018'de SpaceX, Falcon Heavy'yi fırlattı ve açılış görevi, Musk'ın kişisel Tesla Roadster'ını sahte bir yük olarak taşıdı. 2019'dan bu yana, SpaceX, Falcon 9 ve Falcon Heavy'nin yerini alması amaçlanan tamamen yeniden kullanılabilir süper ağır kaldırma fırlatma aracı olan Starship'i geliştirdi.

2020'de SpaceX, ilk mürettebatlı uçuşu olan Demo-2'yi başlattı ve astronotları yörüngeye yerleştiren ve ISS'ye mürettebatlı bir uzay aracı yerleştiren ilk özel şirket oldu. 5

2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında Musk, internet erişimi ve iletişimi sağlamak için Ukrayna'ya Starlink terminalleri gönderdi.

Ancak Musk, kendisini "konuşma özgürlüğü aktivisti" ilan ederek Rus devlet medyasının Starlink'i engellemesini reddetti.

Ekim 2022'de Musk, SpaceX'e 80 milyon dolara mal olan ücretsiz veri aktarımı abonelikleriyle birlikte Ukrayna'ya yaklaşık 20 bin uydu terminalinin bağışlandığını belirtti.

Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı'ndan Ukrayna adına daha fazla birim ve gelecekteki abonelikler için ödeme yapmasını istedikten sonra Musk, SpaceX'in Ukrayna'ya yıllık 400 milyon dolarlık bir maliyetle Starlink'i ücretsiz olarak sağlamaya devam edeceğini açıkça belirtti.


Tesla ile gelen şöhret

Tesla Inc. başlangıçta 2003 yılında şirketi A Serisi finansman turuna kadar finanse eden Martin Eberhard ve Marc Tarpenning tarafından Tesla Motor olarak kuruldu.

Her iki adam da Musk'ın katılımından önce şirketin erken gelişiminde aktif roller oynadılar.

Musk, Şubat 2004'te A Serisi yatırım turuna liderlik ederek şirkete 6,5 milyon dolar yatırım yaptı ve çoğunluk hissedarı oldu.

Bu dönemde Tesla'nın yönetim kuruluna başkan olarak katıldı. Musk, bundan sonraki süreçte şirket içinde aktif bir rol üstlendi ve Roadster ürün tasarımını denetledi.

2007'de tırmanan bir dizi anlaşmazlığın ve 2007-2008 mali krizinin ardından, Eberhard firmadan ihraç edildi.

Musk, 2008'de CEO ve ürün mimarı olarak şirketin liderliğini üstlendi. Eberhard ile 2009 yılında yapılan bir dava anlaşması, Musk'ı Tarpenning ve diğer iki kişiyle birlikte Tesla'nın kurucu ortağı olarak belirledi.

2019 itibarıyla Musk, dünyadaki herhangi bir otomotiv üreticisinin en uzun süreli CEO'su oldu. 2021'de Musk, CEO konumunu korurken unvanını nominal olarak "Technoking" olarak değiştirdi.


Tesla ilk olarak 2008'de bir elektrikli spor araba olan Roadster'ı üretti. Yaklaşık 2 bin 500 araç satışıyla, lityum iyon pil hücrelerini kullanan ilk seri üretim tamamen elektrikli otomobil oldu.

Tesla, 2012'de dört kapılı Model S sedanının teslimatına başladı. Bir crossover olan Model X, 2015 yılında piyasaya sürüldü.

Bir kitle pazarı sedanı olan Model 3, 2017'de piyasaya sürüldü. Model 3, dünya çapında tüm zamanların en çok satan şarj edilebilir elektrikli otomobilidir ve Haziran 2021'de dünya çapında 1 milyon adet satan ilk elektrikli otomobil oldu. Beşinci bir araç olan Model Y crossover 2020'de piyasaya sürüldü.

Tamamen elektrikli bir kamyonet olan Cybertruck, 2019'da tanıtıldı. Musk altında Tesla, Gigafactories adlı çok sayıda lityum-iyon pil ve elektrikli araç fabrikası da kurdu.

2010'daki ilk halka arzından bu yana, Tesla hissesi önemli ölçüde arttı. 2020 yazında en değerli otomobil üreticisi oldu ve o yıl S&P 500'e girdi.

Ekim 2021'de 1 trilyon dolarlık piyasa değerine ulaştı ve ABD tarihinde bunu başaran altıncı şirket oldu.

Kasım 2021'de Musk, Twitter'da Tesla hissesinin yüzde 10'unu satmayı teklif ettii ve 3,5 milyondan fazla Twitter hesabının satışı desteklemesinin ardından Musk, bir hafta içinde 6,9 milyar dolarlık Tesla hissesi ve yıl sonuna kadar toplam 16,4 milyar dolar satarak yüzde 10 hedefine ulaştı.

Şubat 2022'de The Wall Street Journal, hem Elon hem de Kimbal Musk'ın satışla ilgili olası içeriden bilgi ticareti nedeniyle SEC tarafından soruşturma altında olduğunu bildirdi. 2022'de Musk, Tesla tarafından geliştirilen bir robot olan Optimus'u tanıttı. 6

2018'de Musk, Tesla'yı potansiyel olarak ele geçirmek için fon sağlandığını iddia eden bir tweet nedeniyle SEC tarafından dava edildi.

Dava, tweet'i yanlış, yanıltıcı ve yatırımcılara zarar verici olarak nitelendirdi ve Musk'ı engellemeye çalıştı.

İki gün sonra Musk, SEC'in iddialarını kabul etmeden veya reddetmeden SEC ile anlaştı. Musk, 2019'da bir tweet'te Tesla'nın o yıl yarım milyon araba üreteceğini belirtti.

SEC, Musk'ın tweet'ine mahkemeye başvurarak tepki gösterdi ve mahkemeden kendisini böyle bir tweet ile bir uzlaşma anlaşmasının şartlarını ihlal ettiği için kınamasını istedi.

Bu, sonunda Musk ile SEC arasında önceki anlaşmanın ayrıntılarını açıklayan ortak bir anlaşma ile çözüldü.

Anlaşma, Musk'ın hakkında tweet atmadan önce ön izin alması gereken konuların bir listesini içeriyordu. Twitter yoluyla yaptığı sansasyonel eylemleri onu Twitter'a daha da yakınlaştırdı.


Musk, Twitter'ı satın almakla ilgilendiğini 2017 gibi erken bir tarihte ifade etmiş ve daha önce bu sosyal platformun ifade özgürlüğü taahhüdünü sorgulamıştı.

Ocak 2022'de Musk, Twitter hisselerini satın almaya başladı ve Nisan ayına kadar yüzde 9,2 hisseye ulaşarak onu en büyük hissedar yaptı.

Bu durum kamuya açıklandığında, Twitter hisseleri, şirketin 2022'den bu yana en büyük gün içi fiyat artışını yaşadı.

4 Nisan 2013'te halka arzı Musk, kendisini Twitter'ın yönetim kuruluna atayacak ve şirketin yüzde 14,9'undan fazlasını satın almasını yasaklayacak bir anlaşmayı kabul etti.

Ancak 13 Nisan'da Musk, Twitter'ı satın almak için 43 milyar dolarlık bir teklifte bulundu ve hisse başına 54,20 dolardan Twitter'ın hisselerinin yüzde 100'ünü satın almak için bir devralma teklifi başlattı.

Yanıt olarak Twitter yönetim kurulu, herhangi bir yatırımcının yönetim kurulu onayı olmadan şirketin yüzde 15'inden fazlasına sahip olmasını daha pahalı hale getirmek için bir hissedar hakları planını kabul etti.

Yine de ayın sonunda Musk, yaklaşık 44 milyar dolarlık teklifini başarıyla sonuçlandırmıştı.

Buna, Tesla hissesine karşı yaklaşık 12,5 milyar dolarlık kredi ve 21 milyar dolarlık özsermaye finansmanı dahildir.


Satın almanın hemen ardından Musk, yerini aldığı CEO Parag Agrawal gibi üst düzey Twitter yöneticilerini kovdu.

"Mavi onay" için aylık 8 dolarlık bir abonelik başlattı ve şirket personelinin önemli bir bölümünü işten çıkardı.

Musk, içerik denetimini azalttı. Southern Poverty Law Center, Twitter'ın çok sayıda aşırılık yanlısını doğruladığını kaydetti.


Musk genellikle mikro yönetici olarak tanımlanır ve kendisini "nano yönetici" olarak adlandırır. New York Times, yaklaşımını mutlakiyetçi olarak nitelendirdi.

Musk'ın liderliği, onu Tesla'nın ve diğer çabalarının başarısıyla ilişkilendiren bazıları tarafından övüldü ve onu duygusuz ve yönetimsel kararlarını insan anlayışından yoksun olarak gören diğerleri tarafından eleştirildi.

Wall Street Journal, Musk'ın araçlarını "kendi kendine giden" olarak markalamakta ısrar ettikten sonra, mühendisleri tarafından müşterilerin "hayatlarını riske atmakla" eleştirildiğini ve bunun sonucunda bazı çalışanların istifa ettiğini bildirdi.


Elon Musk'ın aile hayatı

2000'lerin başından 2020'nin sonlarına kadar Musk, hem Tesla hem de SpaceX'in kurulduğu Kaliforniya'da yaşadı.

2020'de Kaliforniya'nın ekonomik başarısı konusunda "kayıtsız" hale geldiğini söyleyerek Teksas'a taşındı.

Mayıs 2021'de Saturday Night Live'ı sunarken Musk, Asperger sendromu sorunu olduğunu söyledi. 7

Musk, ilk eşi Kanadalı Justine Wilson ile Kanada, Ontario'daki Queen's University'de okurken tanışmış ve 2000 yılında evlendiler. 2002'de ilk çocukları 10 haftalıkken öldü.

Ölümünden sonra çift, ailelerini devam ettirmek için tüp bebek kullanmaya karar verdiler. 2004'te ikizleri, 2006'da üçüzleri oldu.

Çift, 2008 yılında boşandı ve çocuklarının velayetini paylaştı. 2022'de ikizlerden biri cinsiyet kimliğini yansıtacak şekilde adını resmen değiştirdi ve artık Musk'la ilişkilendirilmek istemediği için soyadı olarak Wilson'ı kullandı.

FT.com ile Ekim 2022'de yaptığı bir röportajda Musk, kızının yabancılaşmasını Financial Times'ın "seçkin okulların ve üniversitelerin neo-Marksistler tarafından sözde ele geçirilmesi" olarak nitelendirdiği olaydan sorumlu tuttu.

2008'de Musk, İngiliz aktris Talulah Riley ile anılmaya başlandı. İki yıl sonra İskoçya'daki Dornoch Katedrali'nde evlendiler. 2012'de çift, boşandı.

2014'te kısa bir süre boşanma davası açtıktan sonra Musk, 2016'da Riley'den boşanmayı tamamen sonuçlandırdı.

2018'de Musk ve Kanadalı müzisyen Grimes beraber olduklarını açıkladı. Grimes, Mayıs 2020'de bir oğul doğurdu.

Musk ve Grimes'a göre adı çocuğun adı X Æ A-12 idi ancak, modern İngiliz alfabesinde olmayan karakterler içerdiği için ad Kaliforniya düzenlemelerini ihlal etmiş olacaktı ve daha sonra X Æ A-Xii olarak değiştirildi.

Æ modern İngiliz alfabesinde bir harf olmadığı için bu daha fazla kafa karışıklığına neden oldu. Çocuğa sonunda X AE A-XII Musk adı verildi, ilk adı X ikinci adı AE A-XII ve soyadı Musk idi.

Aralık 2021'de Grimes ve Musk'ın taşıyıcı annelik yoluyla dünyaya gelen Exa Dark Sideræl Musk (Y lakaplı) adında ikinci bir çocukları oldu.

Musk, hamileliğe rağmen Eylül 2021'de çiftin yarı ayrılmış olduğu yönündeki raporları doğruladı. Aralık 2021'de Time ile yaptığı bir röportajda ise bekar olduğunu söyledi.


Fenomen olarak Elon Musk

Musk'ın girişimleri 2000'li yıllarda kendi sektörlerinde etkili olsa da Musk ancak 2010'ların başında halka açık bir figür haline geldi.

İşletmelerini korumak için münzeviliği tercih eden diğer milyarderlerin aksine, genellikle spontane ve tartışmalı açıklamalar yapan eksantrik olarak tanımlanır.
 

elon musk erdoğan.JPG
Tesla ve SpaceX CEO'su Elon Musk'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmelerden biri, 2017

 

Musk, 2018'de Royal Society (FRS) üyeliğine seçildi. 2015 yılında Yale Üniversitesi'nden mühendislik ve teknoloji alanında fahri doktora ve IEEE Fahri Üyeliği aldı.

Falcon roketlerinin geliştirilmesine yaptığı katkılardan dolayı verilen ödüller arasında 2008'de Amerikan Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü George Düşük Taşımacılık Ödülü, 2010'da Fédération Aéronautique Internationale Altın Uzay Madalyası ve Kraliyet Havacılık Derneği Altın Madalyası bulunmaktadır.

2012 ve 2021'de Time dergisinin En Etkili 100 Kişisi arasında yer aldı. Musk, 2021 için Time'ın Yılın Kişisi seçildi.

Halen projeleri ve attığı twitleriyle dahi, Elon Musk Güney Afrikalıların gururu ve dünyanın gündemindeki adam olmayı başarıyor. 8

 

 

Notlar:

1.  Green Sara. 2014. Elon Musk. Minneapolis MN: Bellwether Media.
2.  Turner Tracey and Mike Smith. 2018. Elon Musk. Oxford: David Fickling Books.
3.  Duling Kaitlyn. 2019. Elon Musk. Minneapolis: Bullfrog Books.
4.  Berger Eric. 2021. Liftoff : Elon Musk and the Desperate Early Days That Launched Spacex First ed. New York NY: William Morrow an imprint of HarperCollinsPublishers.
5.  Ventura Marne. 2017. Elon Musk : Entrepreneur and Innovator. Minneapolis MN: ABDO Publishing.
6.  Anderson Sonia Elon Musk Per Wimmer Julie Anderson Ankenbrandt Daniela Albers and hoopla digital dirs. 2018. Elon Musk: The Real Life Iron Man. Vision Films.
7.  Thaller Michelle and Big Think dirs. 2018. Colonize Mars? Elon Musk Spacex and Nasa Are Making Big Plans. Big Think.
8.  Canadian Broadcasting Corporation dir. 2020. Elon Musk Violates State Orders by Reopening Tesla Factory. CBC - Business
.

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU