Barack Obama: Liderlerin nefreti besleyen, “bizim” gibi görünmeyenleri şeytanlaştıran dilini reddetmeliyiz

ABD’nin eski Başkanı Barack Obama, sosyal medya hesaplarından Teksas ve Ohio’daki saldırılarla ilgili yaptığı açıklamada liderlerin kullandığı “Korku iklimini ve nefreti besleyen, ırkçılığı normalleştiren” dilin reddedilmesi gerektiğini söyledi

Barack Obama, 2009-2017 yılları arasında ABD Başkanlığı yaptı. Fotoğraf: Reuters

ABD’de 3 Ağustos’ta gerçekleşen ve 31 kişinin yaşamına mâl olan silahlı saldırılar sonrası ülkenin 44’üncü Başkanı Barack Obama, sosyal medya hesaplarından bir açıklama paylaştı. 

El Paso ve Dayton’da 24 saat içerisinde gerçekleşen iki ayrı saldırının kurbanlarının ailelerinin acılarını paylaştıklarını söyleyen Obama, ırkçılığı normalleştiren ve nefreti besleyen liderleri reddetmeleri için ABD'lilere çağrıda bulundu.

“Saldırının detayları hâlâ netleşmedi ancak gerçek olduğunu bildiğimiz birkaç şey var” diyerek sözlerine başlayan eski ABD Başkanı şu ifadeleri kullandı:

Korku iklimini ve nefreti besleyen, ırkçılığı normalleştiren, “bizim” gibi görünmeyen insanları şeytanlaştıran, göçmenler de dâhil olmak üzere diğer insanların yaşam tarzımızı tehdit ettiğini ima eden, bazı insanlara 'insan altı' diyen veya Amerika'yı sadece bazı insanlara ait gören liderlerin kullandığı dili reddetmeliyiz.

 



“Bu tip bir dil yeni değil, tarih boyunca birçok insani trajedinin köklerinde, Amerika’da ve tüm dünyada yer etti” diyen Barack Obama 1875’te demiryolları ve tramvaylarda ırk ayrımını kabul eden ilk yasa Jim Crow Yasaları’nda, Ruanda ve Yahudi soykırımlarında, Balkanlardaki etnik temizlikte ve köleliğin kökenlerinde de bu dilin bulunduğunu hatırlattı. Obama şu sözlerle devam etti: 

Dünya üzerinde hiçbir ülke, kitlesel saldırıları, ABD’nın karşı karşıya kaldığı sıklıkta tecrübe etmedi. Başka hiçbir gelişmiş ülke silah şiddetini biz kadar tolere etmiyor. Bu durum her yaşandığında bize, sert silah yasalarının tüm cinayetleri durdurmayacağı ve bireylerin bir silah alarak kamusal alanda masumları öldürmesini engellemeyeceği söyleniyor. Ancak kanıtlar gösteriyor ki bazı cinayetler durdurulabilir. Bazı ailelerin acıları durdurulabilir. Çaresiz değiliz. Ayağa kalkıp silah yasalarının değiştirilmesi konusunda resmi görevlilerin hesap vermesi konusunda ısrarcı olmazsak bu trajediler devam edecek.


Trump: Tetiği akıl hastalığı çekti, silah değil

ABD’nin Teksas eyaletindeki El Paso kentinde gerçekleşen silahlı saldırıdan 24 saat geçmeden Ohio eyaletindeki Dayton’da ikinci bir saldırı gerçeklemişti. 

31 kişinin yaşamını yitirdiği saldırılarla ilgili olarak Başkan Donald Trump, “Tetiği akıl hastalığı çekti, silah değil” paylaşımında bulunarak “Milletimiz ırkçılığı, bağnazlığı ve beyaz üstünlüğünü kınamalı. Bu bozuk ideolojiler mağlup edilmeli. Amerika’da nefrete yer yok” demişti. 

Trump, devlet kurumlarının birlikte çalışarak, vahşi aksiyonlara ve meyilli kişileri belirlemenmesi ve silahlara erişimini engellemenmesi gerektiğini vurguladı. 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU