Al Araby Al Jadeed: Mısır-Türkiye ilişkileri 2023'ün ortasında tamamen normalleşebilir

“Mart ayında büyükelçi ataması nisan ayında Sisi-Erdoğan görüşmesi olabilir”

Fotoğraf: AA

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El-Sisi ile Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'ı geçtiğimiz günlerde Katar'da (20 Kasım'da, FIFA Dünya Kupası'nın açılış oturum aralarında) bir araya getiren görüşmenin ardından gelen Mısır-Türkiye temasları, yeni bir sürece tanık oluyor. İki ülkeden üst düzey yetkililerin bir araya gelmesiyle dikkat çeken gelişme Son günlerde, "Mısırlı muhalifler" dosyasına ek olarak Libya dosyası ve Doğu Akdeniz dosyası da dahil olmak üzere iki ülkeyi ilgilendiren birçok dosyada tartışmalara sahne oldu.

Al Araby Al Jadeed'in haberine göre, geçen hafta istihbarat düzeyinde bir Mısır-Türk görüşmesinin gerçekleşti. İki ülke arasındaki ortak sorunları ve tartışmalı dosyalarının 2023'ün ilk dört ayında  sona erdirme olasılığını ele aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Türkiye-Mısır görüşmesinin dosyalarının başında Libya geliyor

Al Araby Al Jadeed'in edindiği bilgilere göre, her iki taraftan da üst düzey temsilin yer aldığı toplantıda tartışmaların büyük bölümünü Libya dosyası oldu

Libya'da yeni hükümet kurulmaması konusunda Türk-Mısır uzlaşısı

Fathi Bashagha başkanlığındaki parlamentonun bir yetkilisine dayandırılan habere göre görüşmede,   Türk tarafı Dabaiba hükümetine desteğini sürdürürken, Mısır tarafı Başağa başkanlığındaki Temsilciler Meclisi tarafında yer aldı

Ankara, Kahire'yi Libya'da seçimler yapılana kadar Dabaiba hükümetini elinde tutmaya ikna etmeye çalışırken, Libya tarafıyla ilişkileri yönetme konusunda Kahire'yi tatmin edecek bir formül aranıyor.

Türk tarafı, seçimlere kadar Libya'da bir sonraki aşamaya ilişkin önerilen formül üzerinde anlaşmaya varılması halinde Kahire'ye “yeterli garantiler” vermeye hazır olduğunu ifade etti.  Ankara'nın Libya ile yaptığı anlaşmalara bağlı kaldığı, Ankara'nın Akdeniz’deki Yunanistan’a karşı çıkarlarını savunmaya çalıştığı vurgulandı..

Daha önce birleştirmenin tek yolunun adil ve demokratik seçimler yapmak olduğunu belirten Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Roma'da düzenlenen yıllık "Akdeniz Diyalogları" forumunun sekizinci oturumunda, Rus paralı askerlere atıfta bulunarak Libya'da Türkiye ile rekabet etmeye çalışan bazı taraflar olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, Ankara'nın "Libya'da çıkar ve güvenlik sağlamak ve orada istikrarı yeniden sağlamak için hem Mısır hem de BAE ile çalışmayı dört gözle beklediğini" vurguladı.

Mısırlı ve Türk yetkililerin yer aldığı toplantıda, Türk tarafı Ankara'nın Doğu Akdeniz Gaz Forumu'na katılmasını önerdi. Bu öneri Mısır'ın da desteğini aldı. Mısır tarafının vaat ettiği foruma üyelik, iki ülke ilişkilerindeki son gelişmeler ve Ankara'nın Mısır taleplerine verdiği yanıtlara bağlı olarak gerçekleşecek

Al Araby Al Jadeed'e konuşan Mısırlı diplomat, “İlişkilerin düzelmesi hiç olmadığı kadar yakın, Türkiye Mısır'ın Libya'daki hassasiyetleri konusunda anlayışlı davranıyor, Mısır da Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki çıkarlarına zarar vermek istemiyor" dedi.

Haberde mart ayında büyükelçi ataması nisan ayında Sisi-Erdoğan görüşmesinin olabileceği belirtildi

 

Al Arabi

DAHA FAZLA HABER OKU