Antik Roma'da Yahudiliğin yayılması

"Yaptığım çalışmalarla geçmişe ilişkin gerçekleri gün yüzüne çıkarmaya çalışıyorum ama benim yanıtlayamadığım, karanlıkta kalmış birçok soru var"

Roma imparatoru Konstantin'in MS 313'te Hristiyanlığı benimsemesi dünya tarihinin gidişatını değiştirdi.

Din değiştirmesiyle, Hristiyanlığı Roma İmparatorluğu'nun ulusal dini olarak kabul etti ve tartışmasız dünyanın en baskın dini olma sürecini başlattı.

Yaygın olarak bilinmeyen şey, bu noktadan önce Roma'nın bir Yahudi imparatorluğu olmaya daha da yaklaştığıdır.

Roma İmparatorluğu'nun Yahudi nüfusu hakkında genellikle tarihçiler ve bilim insanları tarafından kabul edilen rakamsal değerleri var.

Ortaçağ'ın ilk yüzyılında, Roma İmparatorluğu'nun yüzde 10' undan fazlası Yahudiydi; 2 ila 7 milyon Yahudi vardı ve bu oldukça dikkat çekicidir.

Buna karşılık, bugün Yahudi cemaatinin muazzam bir etkiye sahip olduğu, ancak ülkedeki yetişkinlerin yalnızca yüzde 2,4'ünün Yahudi olduğu Amerika Birleşik Devletleri'ni düşünün.  

Roma İmparatorluğu'nun yüzdeleri önemli ölçüde daha fazlaydı.
 

1.jpg
Görsel: Rabbi Pinchas Landis

 

MÖ 423'teki Babil sürgününün başlangıcındaki dünyadaki Yahudi sayısına bakarsak, şaşırtıcı bir şeyi ortaya çıkarırız.

En iyi tahminler, o zamanki dünya Yahudi nüfusunun çeyrek milyonun çok altında olduğunu gösteriyor.

Yarım bin yıllık bir sürede Yahudi halkı yok olmaya yakın bir dönemden Roma İmparatorluğu içinde hesaba katılması gereken bir güç haline geldi.  
 

 

Makabilerin Hanuka savaşlarındaki başarısından sonra Yunanlılarla savaş 25 yıl daha devam etti.

Bunu Yahudiler arasında birkaç iç savaş izledi ve Romalılarla üç büyük savaşla sonuçlandı.

Çok fazla Yahudi kanının döküldüğü bir dönemdi. Yine de sayılar astronomik olarak yükseldi. 

Çoğunlukla dolaylı kanıtlarla, bilim insanları şu anda Roma imparatorluğu'nda Yahudiliğe kitlesel dönüşüm olduğu sonucuna vardılar.

Yahudi cemaatinin şu anda dinini duyurduğuna işaret eden dolaylı veya başka hiçbir kanıt yoktur.

Yahudi cemaatinin aktif bir çabası olmadan, Yahudi nüfusunun bu kadar hızlı yükselişini din değiştirme yolları aracılığıyla nasıl anlayabiliriz?

Talmud bize şu anda neler olduğuna dair daha iyi bir resim veriyor. İsrail ve Yahuda'nın üç pagan  kralından "meslektaşlarımız" olarak bahseden Rav Ashi'nin hikayesini anlatıyor.

O gece, Kral Menaşe (atıfta bulunulan üç kişiden biri) bir rüyada Rav Ashi'ye göründü ve kendisini onların eşi olarak tanıttığı için onu azarladı ve ona Tevrat'ın incelikleri hakkındaki engin bilgisini gösterdi. Rav Ashi sordu: Madem bu kadar akıllılardı, neden puta tapıyorlardı?

Kral Menaşe şöyle karşılık verdi: 'Orada olsaydın, pelerininin eteğini çekip peşimden koşardın!'

Benim zamanımda putlara tapma arzusunun ne kadar yoğun olduğuna dair hiçbir fikrin yok. İlişki kuramazsınız ve bizi bugünkü durumunuza göre yargılamamalısınız.

 

3.JPG

Bu garip bir bölüm. Kral Menaşe, MÖ 533'ten başlayarak Güney Yahuda Krallığı'nı yönetti ve Rav Ashi, MS 392'de Talmud'un ana editörlerinden biriydi.

İkisi neredeyse bin yıl ayrıldı. Aradan geçen yıllarda, Kral Menashe'yi baştan çıkaran ve onu Rav Ashi için boş, gülünç bir düşünce tarzına dönüştüren putlara ibadet etme konusundaki muazzam içsel arzuyu alan ve onu azaltan ne değişti?

Hiçbirimiz diz çökmek ve bir müzede sergilenen eski putlara ibadet etmek için cazip bir çekiş hissetmiyoruz. Neden olmasın?

Talmud'un açıkladığı Nechemia kitabı, putlara tapınmaya yönelik Kötü Eğilimin İlk Tapınağın nasıl yıkılmasına, doğruların öldürülmesine ve Yahudi halkının topraklarından sürülmesine neden olduğunu anlatıyor.

Büyük Meclis'in Adamları olarak bilinen İkinci Milletler Topluluğu'nun başlangıcındaki yönetim organı, insanlık arasında putlara ibadet etme arzularının ve bunun neden olduğu geçmiş sıkıntıların topluca farkındaydı.

İsrail'in yeniden başlatılmasının, Birinci Milletler Topluluğu'nun yıkılmasına neden olan aynı hain varlıklar tarafından iptal edilmeyeceğinden emin olmak istediler.

Böylece Büyük Meclisin adamları üç günlük oruç ve dua ilan ettiler.
 

 

Sonunda, dualarının kabul edildiğine ve putlara ibadet etme konusundaki yaygın içsel arzunun ortadan kaldırıldığına dair ilahi bir işaret aldılar. Bu MÖ 350 civarındaydı.

Yahudi tarihinde o andan itibaren, bu ruhsal olarak yıkıcı faaliyette bulunan Yahudi topluluklarından neredeyse hiç söz edilmiyor. Putperestliğin alevlerinin, putperestliğin ulusal bir kurum olduğu diğer krallıklara yayılması çok daha uzun sürecekti.

Belki de Roma İmparatorluğu'nda böyle bir Yahudi dönüşüm patlamasına yol açan iklimi şimdi anlayabiliriz.

Halk, ahşap ve taştan yapılmış putların dünya üzerinde hiçbir etkisi olmadığının farkına varmıştı.

Bir bireyin otantik bir manevi bağlantı bulma konusundaki doğuştan gelen dürtüsü, imparatorluğun her yerinde büyük bir boşluk bıraktı.

Aramaya başladılar ve birçoğu Yahudiliğin doyurucu sularını buldu ve din değiştirdi.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU