Bağdat’ın Türkiye ve İran sınırlarına güçlerini konuşlandırma kararı, Kürtler tarafından memnuniyetle karşılandı

IKB, sınırlarda operasyon düzenlenmesini önlemeyi amaçlayan plana destek verdi

Sudani, Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısına başkanlık etti. Fotoğraf: INA

Bağdat’taki federal hükümet, ‘Tahran ve Ankara’nın sınır bölgelerindeki operasyonlarına karşı önlem amacıyla sınırlarda güçlerini yeniden konuşlandırma kararı aldı. Bu karar başta Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) olmak üzere Kürtler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Federal hükümetin kararları, geçen çarşamba akşamı Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Muhammed Şiya es-Sudani başkanlığında, konsey üyelerinin ve Kürt Peşmerge Kuvvetleri Genelkurmay Başkanı’nın katılımıyla gerçekleştirilen Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısında alındı. Toplantıda, Irak’ın Kürdistan bölgesindeki bazı bölgeleri etkileyen ve halk arasında endişeye yol açan operasyonlar masaya yatırıldı.

Yapılan açıklamaya göre Konsey, söz konusu operasyonları durdurmak için sürdürülen diplomatik çabaların yanı sıra ortaya koyulan eylemler çerçevesinde dört karar aldı. Bu kararlar arasında İran ve Türkiye sınırları boyunca sıfır hattını korumak için Irak sınır güçlerini yeniden konuşlandırmak, sınır güçleri liderliğine yönelik tüm lojistik destek gereksinimlerini güvence altına almak, gerekli fonları güçlendirmek, ekipman sağlamak, sınır karakollarını güçlendirmek için İçişleri Bakanlığı’na ait kaynakları artırmak, Irak sınırlarını korumaya yönelik ulusal çabaları birleştirmek amacıyla onaylanan uygulamaları tamamlamak için Irak Kürdistan Bölgesi ve Peşmerge Bakanlığı ile koordinasyon sağlamak var.

İran ve Türkiye, Irak topraklarında mevzilenen gruplara operasyonlar düzenledi. Bu durum, Kürdistan bölgesini, federal hükümeti, Birleşmiş Milletleri (BM), ABD’yi ve bazı Batı ülkelerini operasyonları kınama, Ankara ve Tahran’a bu adımları sonlandırma çağrısı yapmaya yöneltti.

Diğer yandan KYB, federal hükümetin sınırları korumak için güçlerini yeniden konuşlandırma kararını memnuniyetle karşıladı. Parti liderlerinden Gayyas es-Seruci, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Federal hükümetin sınırları korumak ve Türkiye ve İran’ın operasyonları konusunda atılan her adımı memnuniyetle karşılıyoruz. Aslında bu, federal hükümetin öncelikli görevlerinden biridir. Federal Anayasa, sınırları ve limanları korumanın münhasır görevlerinden biri olduğunu şart koştuğu için hükümetin çabalarına her türlü desteği ve yardımı sağlayacağız. Yeniden konuşlandırma, mükemmel bir adım. Federal sınır güçlerinin Peşmerge güçleriyle koordinasyon içinde görevi üstlenmesi doğaldır. Bu, çoğu Kürt partisi tarafından geniş çapta memnuniyetle karşılanacaktır. Federal hükümeti güvenlik ve sınır korumasından sorumlu tutan Federal Anayasa’ya bağlıyız.


Seruci, KYB’ye ve Kürdistan bölgesindeki diğer siyasi güçlere ‘Tahran’a muhalif İranlı Kürt partilerini destekledikleri hususunda’ sık sık yöneltilen suçlamalar konusunda da şunları söyledi:

Tahran’a muhalif Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ve Komala partisi, Baas Partisi ve Saddam Hüseyin rejimi döneminden bu yana bu alanlarda faaliyet gösteriyor. Saddam Hüseyin rejimi, İran ile uzun çatışması sırasında onları destekliyordu. Kendilerine insani yardımda bulunuyoruz. Ancak İran içinde ve başka yerlerde askeri saldırı düzenleme eğilimlerini desteklemiyoruz. Bu, bizim ilkelerimize uygun değil, komşu ülkelerle ilişkilerimizi zedeliyor. Ulusal yönelimleri bizimkine benzer olduğu için onlara sempati duyuyoruz. Ama eğer varsa askeri eğilimlerine destek vermiyoruz.


Gayyas es-Seruci, federal hükümetin sınırları kontrol etme ve İran ve Türkiye’nin operasyonlarını durdurma çalışmalarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Federal hükümet, bu yönde geç kalmıştır ve ülke sınırlarının ve güvenliğinin korunmasından sorumludur. Ama bu kez başarılı olacağını umuyoruz. Musul’daki federal hükümetin idaresi altında olmayan Zelikan askeri üssünde bazı Türk kuvvetlerinin bulunduğunu hatırlayın. Yani bu adımlar, Kürt partilerinin ve bölgesel yönetimin kontrolündeki topraklarla sınırlı değil.


Tahran geçen çarşamba günü Bağdat ve Kürdistan bölgesi hükümetlerini kendisine muhalif Kürt partilere müdahalede yeterli çabayı göstermemekle suçlamıştı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU