Kılıçdaroğlu kadınlara seslendi: Hak aramak kadar değerli bir şey yoktur

CHP lideri Kılıçdaroğlu, "Nüfusun yarısından fazlası kadın, sandığa gidip ortak irade sergilediğiniz anda bütün dünyayı değiştirirsiniz. Türkiye'yi değiştirirsiniz. Bütün mesele beraber olmanızda, birlik olmanızda" dedi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Kadın Kolları tarafından parti genel merkezinde düzenlenen Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü toplantısına katıldı.

Kendisinden önce şiddete uğramış kadınların konuştuğunu aktaran Kılıçdaroğlu, "Duygulanmamak mümkün değil, bu kadar büyük haksızlığa tahammül etmek de mümkün değil." ifadesini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Özellikle siyasilerin bunu görmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

Duyması lazım. Hissetmesi lazım. Bu haksızlığı gidermesi lazım. Duyarsızlık en kötü şeydir. Duyarsızlık, haksızlığı besler, duyarsızlık şiddeti besler. Duyarlı olmak lazım. Yeri geldiğinde, kadınlarla ilgili çok güzel sözler söylüyorlar ama yeri geldiğinde insanoğlu acımasız oluyor. Neden? Hangi gerekçeyle? Siyaseten her birimizin tek tek sorumluluğu var. Şiddete uğrayan kadınlar sadece bir partinin üyeleri değil, partisiz olan var, değişik partilerin üyeleri olanlar var, kırsalda yaşayanlar var, kentte yaşayanlar var, eşinden ayrılanlar var, evlenenler var, evlilik içinde yaşamını sürdürenler var. Dolayısıyla şiddetin hayatın her alanına sirayet ettiğini görüyorsunuz. Bu sorunla nasıl mücadele edilir? Bir sorunla mücadele etmek için yani o sorunu ortadan kaldırmak için sorunun muhataplarıyla oturup bir konuşmak lazım. Gerekçelerini bir bilmek lazım. Kadına yönelik şiddetin bu kadar ağır boyutlara ulaşmasının bir sebebi var. Siz bu nedenleri ortadan kaldırabilirseniz en azından asgariye indirmiş olursunuz. Az önce uyuşturucudan söz edildi. Bağcılar'da, İstanbul Bağcılar'da. Bir evladın, uyuşturucu müptelası olan bir evladın annesinin kafasını keserek sokağa atması ne demek? Türkiye'nin bu acıyı hissetmemesi mümkün mü? Nasıl oluyor da uyuşturucu baronları Türkiye'nin bütün coğrafyasında at koşturabiliyorlar?

"Evladını yitiren bir annenin dramını kimsenin anlayamaz"

Dünyanın çoğu coğrafyasında kadına yönelik şiddet olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, BM'nin bugünü, kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik gün ilan ettiğini anımsattı.

Evladını yitiren bir annenin dramını kimsenin anlayamayacağını vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Evlatla anne arasındaki bağın ne kadar güçlü olduğunu bir erkek anlayamaz. O nedenle her anne için evlat farklı bir şeydir. Canından daha değerlidir. Siz anneye şiddeti uygularsanız olur mu? Kadına şiddeti uygularsanız olur mu? Sevgi varken, hoşgörü varken, beraber olmak varken, tasada kıvançta beraber olmak varken, acıları paylaşmak varken kadına yönelik şiddet asla kabul edeceğimiz bir şey değil" diye konuştu.

İslam inancının da kadına yönelik şiddeti asla kabul etmediğini belirten Kılıçdaroğlu, "Cennet anaların ayakları altındadır" hadisine işaret ederek, "Cenneti oraya indiren ve anneyi bu kadar yücelten bir inancın, kadına yönelik şiddeti alkışlaması mümkün mü? Hangi görüşten olursak olalım, hangi kimlikten olursak olalım, hangi inançtan olursak olalım hep birlikte kadına yönelik şiddete karşı çıkmalıyız. Bu bizim hedefimiz olmalı." dedi.

"Hak aramak kadar değerli bir şey yoktur"

Ekonomik krizin en çok kadınları vurduğunu belirten Kılıçdaroğlu, kadınlardan CHP'ye katılmalarını ve birlikte mücadele etmelerini istedi.

Kadına yönelik şiddetin bir insanlık dramı olduğunu ve bu durumdan Türkiye'yi çıkarmaları gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

Çıkaracak olan sizsiniz aslında. Bu ülkenin kadınları birlik olduklarında, beraber olduklarında... Nüfusun yarısından fazlası kadın, sandığa gidip ortak irade sergilediğiniz anda bütün dünyayı değiştirirsiniz. Türkiye'yi değiştirirsiniz. Bütün mesele beraber olmanızda, birlik olmanızda. Kadınların hareketi olarak bir ve beraber olduğunuzda, birlikte mücadele ettiğinizde... Dominik Cumhuriyeti'nde 3 kadının verdiği mücadele bugün dünya tarihine geçti. Birleşmiş Milletler o günü kadına yönelik şiddetin önlenmesiyle ilgili gün olarak ilan etti. Bakın 3 kadının mücadelesi. 1 Mayıs da öyle. İşçi Bayramı deriz 1 Mayıs'a. Grev yapan kadınların yanması sonucu 1 Mayıs ilan edilmiş. Hak arayan kadınların mücadelesidir bu. Hakkınızı aramaktan vazgeçmeyin. Hak aramak kadar değerli bir şey yoktur. Hak aramak sadece sizin hakkınızı aramak anlamına gelmiyor. Sizin bir hak arama talebinizi başlatmanız aynı haksızlığa uğrayan bütün kadınların sözcüsü olma konumuna getirir sizi. O nedenle hak aramaktan vazgeçmeyin. Bizim görevimiz siz hak aradığınızda size destek olmaktır. Sizin yanınızda durmak. Eğer bu mücadeleyi beraber götürebilirsek göreceksiniz ki çok farklı bir Türkiye'yi birlikte inşa edeceğiz. Acılardan arınmış bir Türkiye inşa edeceğiz.

 

 

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU