Uzak Doğu mutfağının öncü markalarından SushiCo, 25'inci yılında köklerine döndü ve 'SushiCo ZEN' konseptinin ilk şubesini Ataşehir Golf Club'da açtı.
Yaklaşık 22 yıldır SushiCo'nun executive şefliğini yürüten Yutaka Hoshino ile bu vesileyle bir araya geldik.
Dile kolay; tam 27 yıldır ülkemizde bulunan Japon şefle hem Türkiye aşkını hem de SushiCo'nun mutfağını konuştuk.
Uzun yıllardır ülkemizde Uzak Doğu mutfağını temsil ediyorsunuz. Sizin suşiyi ülkemiz insanına sevdirdiğinizi de düşünüyorum. Bu kadar uzun zaman burada olmak size neler öğretti?
Evet, uzun zamandır Türkiye'deyim. Kültür çeşitliliği fazla olan bir ülke Türkiye. Mesela Doğu Anadolu, Ege ve Karadeniz...
Bu süreçte Türkiye'de birçok şefle tanışma fırsatım oldu. Çok çeşitli kültürlerin yemeğini öğrenme ve tatma imkânını buldum.
Dilimizi de çok iyi biliyorsunuz artık. Türkiye'de nasıl hissediyorsunuz kendinizi?
Türkiye her zaman iyisiyle, kötüsüyle değişen ve büyüyen bir ülke. Uzun zaman boyunca bunu gözlemlemek benim için de çok büyük bir deneyim. Türkiye'yi ve Türk insanını seviyorum.
Japonya'yı özlüyor musunuz?
Tabii ki özlüyorum ama artık Japonya'ya gittiğim zaman kendimi turist gibi hissediyorum.
"Gaziantep'te büyük bir beklentiyi karşıladık"
SushiCo markası, ülkenin birçok bölgesine yerleşiyor. Gaziantep'te kısa süre önce açılan şubeye ilgi nasıl?
Büyük bir beklentiyi karşıladığımızı düşünüyoruz. Hem geri dönüşler hem de misafirlerimizin talebi çok heyecan ve keyif verici.
Yeni konseptiniz SushiCo ZEN'in ilk şubesi Ataşehir Golf Club'da açıldı. Bu restoranın diğer şubelerinizden farkını sormak istiyorum...
25 yıllık tecrübemizle oluşturduğumuz yeni konseptimiz SushiCo ZEN ile konuklarımıza Uzak Doğu mutfağına dair yeni keşifler ve üst düzey bir lezzet deneyimi vaat ediyoruz.
Diğer SushiCo şubelerinden farklı olarak, konuk şeflerin hazırladığı lezzetler ve ızgaralar ZEN'de yer alıyor.
Ayrıca, diğer SushiCo şubelerindeki tüm şeflerin eğitimleri ve suşi kursları da burada olacak.
SushiCo ZEN, Ataşehir Golf Club'ın içinde yer alıyor. Karmaşadan uzak yemyeşil atmosferiyle şehrin ortasında adeta bir cennet gibi.
"Menüye senede iki kez yeni ürünler ekleniyor"
Türkler en çok neler yiyor SushiCo'da?
Bizim en güçlü olduğumuz yanımız, Japon ve Çin mutfağının bir arada sunumu. Tüketim yarı yarıya diyebiliriz.
Suşi özel bir lezzet ve dünyanın birçok ülkesinde ilgi görüyor. Sizin lezzet arayışınız da bitmiyor. Menüye farklı suşiler eklemek istediğinizde neler yapıyorsunuz?
SushiCo menüsüne senede iki kez; mayıs ve kasım aylarında yeni ürünler ekleniyor. Yemek denemeleri aylar öncesinden başlıyor. Ekibimiz ve aşçılarımız bu açıdan çok deneyimli.
Ben de özellikle yurt dışı seyahatlerimde Uzak Doğu mutfağındaki trendleri takip edip bize uyarlanabilecek ürün ve yemekler için araştırmalar yapıyorum.
"Tüm şeflerimiz ayrı bir rengi temsil ediyor"
Ekip demişken; SushiCo'nun mutfağında uzun yıllardır Uzak Doğu'nun önemli şefleri çalışıyor. Onlar hakkında neler söylemek isterseniz?
Emek, bağlılık, aidiyet... SushiCo'da şube fark etmeksizin bir şefimize "Kaç yıldır çalışıyorsun?" diye sorduğunuzda "Minimum 10 yıl" cevabını alabilirsiniz. Karşılıklı büyük bir emek var.
Bir yandan da ailemize her gün yeni arkadaşlarımız dahil oluyor. Her biriyle uzun bir yol yürümeyi hayal ediyoruz. Tüm şeflerimiz ayrı bir rengi temsil ediyor, bize değer katıyor.
Türkiye'de en çok hangi suşi ilgi görüyor?
Tartışmasız California roll. Zirvedeki yerini hep koruyor. Malum, dünyada da bilinirliği çok yüksek. Genelde misafirlerimizin tercihi sushi roller, pirinç dışında olanlar.
Peki somonun daha çok sevilmesini neye bağlıyorsunuz?
Somon çok tanıdığımız bir balık. Birçok varyasyonu yemek masamızı süslüyor. Aromatik ve besin değerleri açısından biraz daha önde.
"Soslarımızın sırrı: denge"
Pandemi döneminde acılı-ekşili çorbanın daha çok tüketildiğini biliyorum. Bu çorbanın grip ve Kovid-19 gibi hastalıklara iyi geldiğini söyleniyor. Pandemiden sonra satışı arttı mı?
Kültürümüzde, çocukluğumuzdan beri aşina olduğumuz bir durumdur bu; hastalığın şifası çorbadır.
Pandemi özelinde konuşamam ama acılı ekşili çorbamızın her mevsim talep gördüğünü söyleyebilirim.
Söylemeden edemeyeceğim, kışın benim de "Bir acılı ekşili çorba beni kendime getirir" dediğim oluyor. (Gülüyor)
Ana yemeklerin yanında soslarınız da özenli bir şekilde servis ediliyor. Soslarınızın sırrı nedir?
Her yemeğimiz için aylar süren AR-GE çalışmaları yapıyoruz. Sırrımız aslında tam olarak; denge. Bu noktada şeflerimizin tecrübeleri, geleneksellik ve trendlerle harika bir ahenk sağlıyor.
"Kullanılan sebze ve meyveler aynı, fakat tatlar farklı"
Japon ve Çin mutfakları birbirine benziyor. İkisini ayıran temel noktalar neler?
Bu soruya çok keskin bir cevap verme konusunda temkinliyim. İki ülkenin de uçsuz bucaksız coğrafyalarında birçok farklılık ve benzerlik var tabii. Ancak ilk aklıma gelen fark; Japon mutfağının Çin mutfağına göre daha minimalist oluşu.
Türk mutfağına yakın bulduğunuz Japon yemekleri var mı?
Tabii ki iki mutfak da çok farklı. Genelde kullandığımız sebzeler ve meyveler aynı, fakat tat olarak uyuşan yemek bulmak zor. Roll için yaprak sarmaya benziyor diyebilirim ama. (Gülüyor)
*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
© The Independentturkish