Ev sinemasından vizyona bu hafta: Yok aslında birbirimizden farkımız; Hilal, Feza ve Diğer Gezegenler

Mehmet Erduğan, Independent Türkçe için bu hafta çevrim içi platformlarda ve sinema salonlarında gösterime girecek filmler ile "Festival ajandası"nı yazdı

Bu sene GAİN Medya ana sponsorluğunda düzenlenen 12'nci Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nde Kutluğ Ataman'ın yeni filmi Hilal, Feza ve Diğer Gezegenler'in dünya prömiyeri gerçekleşti.

Oldukça yoğun bir ilginin olduğu gösterime ev sahipliği yapan Atlas 1948 Sineması'nda izleme fırsatı bulduğum film başladığında karşımıza çıkan dipnot her ne kadar hikâye ile ilgili bir ipucu verse de ilk anda, gecenin bir vakti ormanın derinliklerine doğru uzunan bir yol boyunca zifiri karanlıkta beliren suretlerden dolayı fantastik bir korku filmi izleyeceğimizi zannettim.

Ama sonrasında gönülsüz bir nişanlılık sürecini ekrana getiren ve bir süre sonra da karakterlerini İstanbul'daki bir üniversitenin koridorlarına taşıyan olay örgüsünde esas mevzuya giriş biraz zaman aldıysa da nihayetinde filmin derdi ortaya çıkmaya başladı.

Doğrusu bu anda, acaba Kutluğ Ataman'ın ele aldığı bu konu günümüz için biraz demode mi kaldı diye düşünmekten de kendimi alıkoyamadım.

Fakat hikâye ilerledikçe aynı şartlar ve koşullarda farklı kesimlerden insanların yaşadıklarını benzer bir paralellikle ele aldığını görünce Kutluğ Ataman'ın yaptığı şeyi çok zekice ve etkileyici buldum.


Yok aslında birbirimizden farkımız; Hilal, Feza ve Diğer Gezegenler

Yönetmen: Kutluğ Ataman / Oyuncular: Nazlı Bulum, Ozan Güçlü, Seyhan Arman, Hande Ataizi, Nalan Kuruçim, Elit Andaç Çam, Elçin Atamgüç, Nursel Köse, İdil Talu, Ünal Gümüş, Necmettin Çobanoğlu, Sıla Lara Cantürk, Zeynep Parla, Tuğçe Tamer / Süre: 91 dakika
 

 

Uluslararası Suç ve Ceza Film Festivali'nde dünya prömiyerini yapan Kutluğ Ataman'ın imkansızlıklar içinde çektiği bu filmi toplumsal hafızayı tazelerken 28 Şubat baskılarına farklı bir bakış açısı getirerek 'herkes için eşitlik ve adalet' arıyor…


Türkiye'nin iPhone ile çekilmiş ilk uzun metrajlı filmi olma özelliğini taşyan ve önümüzdeki aylarda Zeynep Atakan Production iş birliğiyle vizyon yolculuğuna başlayacak olan Hilal, Feza ve Diğer Gezegenler adlı bu film özetle; 8 Şubat 1997'de yapılan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla "irtica"ya karşı başlayan ordu ve bürokrasi merkezli süreci bize yeniden hatırlatırken dönemin mağdurlarının neler yaşadıklarını da unutmuş olanlar ya da bilmeyenler için bir kez daha gözler önüne seriyor.
 

 

Filmin ara ara gerçek arşiv görüntülerle desteklenen hikayesinde 28 Şubat askeri muhtırasından hemen sonra, Hilal ve Fatma tıp okumak için Ankara yakınlarındaki kasabalarından ayrılıp İstanbul'a gelir.

Gerçek dünyanın dinamiklerinden bihaber olan iki genç kız kayıt işlemleri için okullarına gittiklerinde başörtülü olduğu için Fatma'nın üniversiteye girişi engellenir.
 

 

İki genç kız karşılaştıkları bu soruna kendilerince bir çözüm bulmaya çalışırlarken gittikleri bir peruk mağazasında alt kattaki komşularıyla karşılaşırlar.
 

 

Hilal ve Fatma'nın alt katında yaşıyan komşuları, köyünde şiddet görüp İstanbul'a kaçmış olan Feza adında trans bir kadındır.

Ama cinsiyet değiştirmeye karar vemiş olan Feza da varolmaya çalıştığı düzeninde, kendi cephesinde pek çok sorunla ve baskıyla mücadele içindedir.
 

 

Bunun üzerine Hilal, mağduriyet yaşayan arkadaşı Fatma ve komşusu Feza'ya destek olmaya karar verir.
 

 

Üç kadın, maruz kaldıkları tüm engellere ve hak ihlallerine rağmen birlikte mücadele edebilmenin yollarını ararken dertleri ve sorunları birbiriyle kesişir.
 

 

İkna odaları

90'lı yıllar insanların artık kendilerini Kürt, İslamcı, laik, kentli gibi farklı kimliklerle nitelendirmeye başladığı, vasıfların öne çıkarak kültürel taleplerin ekonomik taleplerden daha öncelikli hale geldiği yıllardı.
 

 

Bu yeni kimliklere vurgu yapılmasının nedeni ise daha önce dışlanan bu kesimlerin aydınları, medyası ve kolektif olma bilincinin yükselerek etki yaratma açısından güçlenmelerinin yanı sıra küreselleşmenin de getirdiği bazı dinamikler ve olanaklardı.
 

 

Küreselleşme, paradoks gibi görünse de yerel anlamda ülkemizde bireysel kimliklere sahip çıkılmasına ve daha önce karanlıklarda kalmış olan kimliklerin görünür olmasında etkisi büyük olmuştu.
 

 

Ama 1990'ların sonuna yaklaşırken bir temsiliyet krizi de yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlamıştı; değişen taleplere cevap veremeyen siyasi yapı toplumsal krizlere neden olmuş ve toplumsal guplar arasında çatışmaların ve kopuşların meydana gelmesine sebep olmuştu.
 

 

Bunun bir sonucu olarak, demokrasi tarihinde kara bir leke olarak yerini alan ve toplumda derin yaralar açan 28 Şubat 1997'deki postmodern darbenin yaşanması travmaları bitmeyen bu topluma bir yeni yara daha eklemişti.
 

 

Üzerinden neredeyse 26 yıl geçmiş olsa da bu dönemin tanıkları ve mağdurlarından aldığı geri bildirimlerle hikayesini şekillendiren Kutluğ Ataman'ın filmi bu süreçte insanları inançları ve yaşayış tarzı üzerinden değerlendirenlerin uyguladığı baskılara aradan geçen yıllara rağmen günümüzden bir kez daha bakma fırsatı sunuyor.
 

 

Üstelik süreçte öğrencilerin başörtülerini çıkarmaları için üniversitelerde kurulan ve postmodern darbenin psikolojik baskı ve yıpratma aracı olarak o dönemle özdeşleşerek hafızalara kazınan ikna odaları da filmin en dikkat çekici sahneleri olarak karşımıza çıkıyor ve bu travmaya farklı bir perpektif de kazandırıyor.
 

 

İkna odalarında kimileri "eğitim hakkı" için kendi inançları ve değerlerinden ödün vermek zorunda kalırken başka bir kesimin de benzer baskılar ve aşağılamalar karşısında nasıl "kimlik" ve "yaşam hakkı" için mücadele ettiğini gözler önüne seriyor.
 

 

Ve en önemlisi film derdimiz, yaramız, acılarımız farklı olsa da aslında birbirimizden bir farkımız olmadığını ve göz yaşlarımızın tadının aynı olduğunu bize bir kez daha hatırlatıyor.
 

 

İnsan felaket salgılar

Vakti zamanında peruk, bone ve şapka kullanarak "ikna olmadık"larını göstermeye çalışanlar için elbette dönemin en büyük sorunu olarak kabul edilen "türban" ve "başörtüsü" meselesi günümüzde büyük oranda çözülmüş olsa da aynı dönemde başka bir sorun olarak kabul edilen "trans kadınlar" ise ne yazık ki günümüzde hala aynı sorunları yaşamaya devam ediyor.
 

 

İnsanların felaket salgıladığı böylesi bir düzende trans kadınlar ayrımcı, baskıcı, transfobik uygulamalarla kabul edilmesi mümkün olamayacak bir şekilde kolayca hedef gösterilebiliyor.
 

 

Baskı, şiddet ve tahakkümünü arttıran eril zihniyetin trans kadınların yaşadıkları evleri mühürleme girişimleri, onların gece vakti sokağa atılışları, nedensiz bir şekilde polislerin evlerini basmaları sonucu gözaltına alınışları, serbest kaldıklarında ise çoğu zaman gidecek ve başlarını sokacak bir yerleri olmadığı için en temel hakları olan barınma hakkından bile mahrum edilişleri onların herkes gibi yaşayabilmeleri için hala ne kadar çok şeyle mücadele etmeleri gerektiğini bize hatırlatıyor.
 

 

Nihayetinde her dönem gücü eline geçirenin kendi mağdurları için durumları iyileştirip diğerlerine suç ve ceza kapsamında yaptırımlar uygularken "insan" olmayı ve "insani koşulları" korumaları gerektiğini unuttuğu gerçeği pek değişmiyor.
 

 

Ama Kutluğ Ataman filminde, bu devasa evrende kendi türünün ve şahsının varlığının anlamını sorgulayarak gelecek kuşaklara nasıl bir dünya bırakacak olduğunun sorumluluğunu üzerinde taşıyan Hilal, Feza ve diğerleri gibi yaşadıkları hayatla ilgili gerçeğe tekabül eden ve kendi onuruna da yakşıan bir anlam bulma ihtiyacı içinde olan bütün herkes için hala uygun yaşam koşullarının günün birinde oluşacağına yönelik umutlu bir açık kapı bırakıyor.
 

 

Haftanın diğer filmleri

Birbirinden farklı filmlere ev sahipliği yapan sinema salonları farklı türlerden merakla beklenen yerli ve yabancı filmleri sinemaseverlerin beğenisine sunarken çevrimiçi dijital platformlar da vizyona girememiş en yeni filmleri izleyiciyle buluşturmaya devam ediyor.

Ayrıca, "El-Hemraz: Cinlerin Büyüsü", "Hayır", "İnn-i Cin Mişna", "Kitap 1820", "Koma", "Ooops! Sevimli Tayfa" ve "Pota" gibi filmler bu hafta vizyonda kendine yer buluyor.


365 Gün Daha

Yönemen: Barbara Bialowas, Tomasz Mandes / Oyuncular: Anna-Maria Sieklucka, Michele Morrone, Simone Susinna, Magdalena Lamparska, Otar Saralidze, Ewa Kasprzyk, Dariusz Jakubowski, Ramón Langa, Tomasz Mandes, Natalia Siwiec, Karolina Pisarek, Rafal Iwaniuk, Robert Zdebski, Paulina Mabiala, Max Umer, Danilo Susinna, Piotr Mandes, Andrzej Bakowski, Malgorzata Krzak, Agata Biernat, Ireneusz Kamieniak, Blanka Lipinska, Ewa Lewandowska, Wiktor Zajaczkowski, Rebecca Casiraghi / Süre: 112 dakika
 

 

Sadece erkeği için yaşayan bir kadın sonsuza kadar mutsuz olur…


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Polonya Yapımı Filmler kategorisinde gösterime giren The Next 365 Days adlı bu erotik drama serisinin son filmi; Laura ve Massimo arasında yaşanan olayların ardından çiftin ilişkilerinin büyük bir çıkmaza girmesini konu alıyor.

Atlattıkları zorlu olayların ardından Massimo'nun eski sevgilisi ve onun yerini almaya çalışan kötü niyetli ikiz kardeşi, Nacho'un ailesi tarafından öldürülmüştür.

Yaşanan bu trajik ve tehlikeli olay, iki aileyi bir anlaşma yapmaya iter, ama yaşanan saldırının ardından hayatta kalmayı başaran Laura artık bambaşka bir kişiliğe bürünür.

Massimo ile evli olmanın beraberinde getirdiği sıkıntılar yüzünden artık yorulmaya başlayan Laura, içerisinde bulunduğu tehlikeli mafya hayatından bunalmaya ve evliliğini sorgulamaya başlar.

Aralarında başta güven sorunu olmak üzere birçok problem yaşayan ikili, ilişkilerinin geleceği hakkında büyük bir belirsizlik yaşar.

Bu sırada intikam almak isteyen Nacho, çifti ayırabilmek için elinden gelen her şeyi yapmaya hazırdır.
Her ne kadar anlaşmaya göre Nacho'un ailesi, yaşanan bu olayların ardından bir daha asla Sicilya'ya ayak basmayıp sadece kendi işlerini sürdürmeye devam edecek olsalar da Massimo ve Laura'ın arasındaki ilişkinin bitmesini isteyen ve onlardan intikam almak isteyen Nacho için bu anlaşmayı sürdürebilmek pek de kolay olmaz.

Kısa süre sonra ise Nacho'un ortaya çıkmasıyla birlikte Laura, büyük bir seçimle karşı karşıya kalır ve kimi istediğini sorgulamaya başlar.


Asistan

Yönetmen: Adrian Teh / Oyuncular: Iedil Dzuhrie Alaudin, Hairul Azreen, Henley Hii, Farali Khan, Kin Wah Chew, Sugeeta Chandran, Coby Chong, Mior Darwish, Tony Eusoff, Hannah Hashim, Daniel Olsen, Kenji Sawahii, Kaverrna Nair Sukumaran, Chacko Vadaketh, Gavin Yap, Hanis Zalikha / Süre: 124 dakika
 

 

Dövüş sanatları meraklıları için harika bir film…


Netflix'in Asya Yapımı Aksiyon Filmleri kategorisinde gösterime giren The Assistant adlı bu filmde; haksız yere mahkûm edilen ve hapiste olduğu sırada ailesini kaybeden eski bir hükümlü, kana susamış asistanıyla birlikte intikam peşine düşer.

Zafik hiçbir suçu yokken hapis cezası aldığında artık dünyada adaletin kalmadığına inanmaya başlar.

Hapisten çıktıktan sonra ise tam bir manyak olan acımasız Feroz'dan kendisini eğiterek onu bir ölüm makinesi yapması için yardım ister.

Feroz ise bu teklife dünden razıdır ve yeni çırağı olduğu için de çok mutludur.


Aşk Budur

Yönetmen: Shaun Paul Piccinino / Oyuncular: Riley Dandy, Isaac Gonzalez Rossi, Nancy Lenehan, Daniel Edward Mora, Bryan Craig, Kimberley Drummond, Arlene Tur, Christina Moore, Rose Portillo, Suleka Mathew, John Ducey, Gregory Zarian, Paul Witten, Tom Wright, Johnny Afshar, Quinn Minichino Eakins, Emelia Hartford, Morgan Harvill, Lena Kosturos, Tony Panterra, Shaun Paul Piccinino, Rayana Ragan, Olga Safari, George Thomas, Charlie Kay / Süre: 96 dakika
 

 

Hayat içine düşeceğin bir şey değil, atlayacağın bir şeydir hem de balıklama…


Netflix'in Romantik Komediler kategorisinde gösterime giren That's Amor adlı bu filmde; iş ve aşk hayatı aynı gün altüst olan Sofia her şeye sıfırdan başlar ve yakışıklı bir İspanyol şefle tanışır, belki de aradığı eksik malzeme odur.

Bir günde yıllardır inşa ettiği bütün düzenin yerle bir olmasına tanık olan Sofia aynı gün içerisinde sevgilisinden ayrılır ve işinden kovulur, üstlelik bundan daha kötüsü olamaz dediği bir anda başına gelenler yetmezmiş gibi bir kaza sonucu bileğini kırar.

Artık işsiz olduğu için annesinin yanında yaşamaya başlayan Sofia, annesinin ısrarları üzerine gittiği aşçılık kursunda etkileyici şef Matías'a âşık olur ve hayatta küçük adımlar atmanın tadını çıkarmaya çalışır.

Zamanla Matías'ın da Sofia'ya karşı benzer duygular beslediği anlaşılır.


Bebek Bakıcısı

Yönetmen: Monia Chokri / Oyuncular: Patrick Hivon, Monia Chokri, Nadia Tereszkiewicz, Steve Laplante, Hubert Proulx, Stéphane Moukarzel, Nathalie Breuer, Patrice Dubois, Eve Duranceau, Geneviève Beaudet, Patricia Lanoie, Adina Darie, Valerie-Pascale Bourque, Amélie Grenier Avarda Étienne, Linda Brodeur, Varda Etienne, Alphé Gagné, Anne-Valérie Bouchard, Léa Simard / Süre: 87 dakika
 

 

İğneleyici mizahıyla kadın düşmanlığına cüretkâr bir bakış, modern annelik kültürüne çılgın bir eleştiri…


Sundance'te büyük övgü alan ve şimdi ise MUBI'nin Yeni Bir Bakışla: Kadın Yönetmenler kategorisinde gösterime giren Babysitter adlı bu, pastel tonlara ve retro bir havaya sahip filmde; cinsiyetçi bir şakanın internette yayılmasından sonra işten atılan Cédric, içindeki cinsiyetçilik ve kadın düşmanlığından kurtulmak için sağaltıcı bir yolculuğa çıkar.

Kız arkadaşıyla hayatlarına heyecan katmak için gizemli ve özgür ruhlu bir bakıcıyla anlaşırlar.

Ancak genç bebek bakıcısının hayatlarına girmesinden sonra aile cinsel yaşamlarını daha derinden sorgulamaya başlar.


Bir Kovboy Kızın Şarkısı

Yönetmen: Timothy Armstrong / Oyuncular: Cheryl Ladd, Rachel Cannon, Savannah Lee May, Darci Lynne Farmer, Cate Jones, Maggie McClure, Dodge Prince, Shane Henry, Marcus M. Mauldin, Darryl Cox, Jason Alan Smith, Amberley Snyder, Jared Trevino, Bill Jenkins, Linton Jackson, Ricky Catter, Johnny Horn, Bill Poague, Matthew Hixenbaugh, Bill Poague, Tanika Cato / Süre: 93 dakika
 

 

Aklınıza koyduğunuz her şeyi yapabilirsiniz; sıkı çalışma ve kararlılıkla korkularınızın üstesinden gelebilir ve yapmaktan çok korktuğunuzu düşündüğünüz tüm o şeyleri yapabilirsiniz…


Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kategorisinde gösterime giren A Cowgirl's Song adlı bu, izleyicisini kendisine iyi hissettiren film; babalarını hapisten çıkarmaya çalışan iki yaratıcı kız kardeşin hikayesini anlatıyor.

Kız kardeşler bir zamanlar country müzik efsanesi olan ancak beş yıl önce kocasının ölümünden sonra zor günler geçiren büyükannelerinin yanında yaşamaya başlar.

Babalarının haksız yere tutuklanmasının ardından kız kardeşlerden biri, gelecek vadeden hevesli bir genç şarkıcı olarak kefalet için para toplamak üzere bir country müzik efsanesi olan büyükannesiyle iş birliği yapar.

Kıdemli aktörler ile çıkış yapan yıldızları bir araya getiren bir Hallmark yapımı gibi, bu film sevimli oyuncu kadrosuyla iyi hissettiriyor, harika müzikleri ve elbette mutlu bir sonu var.

Kaygılardan uzak keyifli bir akşam geçirmek isteyenler için gerçek bir aile filmi.


Çelik Simyacı: Yaralı Yüzün İntikamı

Yönetmen: Fumihiko Sori / Oyuncular: Ryôsuke Yamada, Tsubasa Honda, Dean Fujioka, Misako Renbutsu, Kanata Hongô, Yuina Kuroshima, Keisuke Watanabe, Kokoro Terada, Shinji Uchiyama, Yûsuke Ohnuki, Monroe Ron, Atom Mizuishi, Yûki Yamada, Motoki Fukami, Masaki Kaji, Minagi Sugimoto, Kaito Kumagai, Yuki Hayashi, Kairu Tamura, Keiko Horiuchi, Akaji Maro, Hiroshi Tachi, Naohito Fujiki, Kaoru Okunuki, Tsutomu Takahashi, Moro Morooka, Hisako Ôkata, Hiroshi Iwasaki, Yasuko Matsuyuki, Kôji Yamamoto, Toshio Kakei, Tetta Sugimoto, Jun Fubuki, Ryûta Satô, Mackenyu, Seiyô Uchino, Mark Allen Jr., Brian Timothy Anderson, Kelyan Ayachi, Tom Choi, Tim Dang, Stephen Fu, Caitlin Glass, Todd Haberkorn, Ren Hanami, Keisuke Hoashi, Edward Hong, Jolene Kim, Courtney Lin, Ming Lo, Risa Mei, Eliah Mountjoy, Matthew Moy, Brent Mukai, Ricardo Navas, Steve Phelan, Dana Powers, Ian Sharkey, Parry Shen, Kaiji Tang, Caleb Yen, Jenny Yokobori, June Yoon, Keone Young / Süre: 125 dakika
 

 

Tanrı'nın gösterdiği yoldan sapmış simyacılar ölümü hak eder…


Netflix'in Japonya Yapımı Fantastik Aksiyon Filmleri kategorisinde gösterime giren Fullmetal Alchemist The Revenge of Scar (Hagane no Renkinjutsushi: Kanketsu-hen - Fukushusha Scar) adlı bu devam filminde; Elric kardeşler şimdiye kadarki en zorlu rakipleriyle, alnında büyük bir yara izi olan yalnız bir seri katille karşı karşıya gelir.

Yıllar önce yaşadığı birtakım olaylar nedeniyle hükümet adına çalışan tüm simyacılardan nefret eden biri olan Scar, kısa süre sonra yeniden ortaya çıkmak üzeredir.

Birer birer hükümet simyacılarını avlamaya başlayan Scar'ın asıl hedefi ise Çelik Simyacı olan Edward Elric'tir.

Edward ve Alphonse Elric'in şu ana dek karşılaşmadıkları kadar kötü bir düşmanla karşılaştığı bu filmde intikam almak için her şeyi göze alan Scar adındaki bu gizemli düşman, kardeşlerin Tanrı'ya karşı işlediği günahları cezalandırabilmek amacıyla onların peşine düşer.

Edward'ı bulabilme yolunda hiç kimseye acımayan ve sorguladığı simyacıları daha sonra öldüren gizemli bir adam olan Scar, kısa süre içerisinde Edward'ın izine ulaşmayı başarır.

Bu sırada robot kardeşi Alphonse ile bir yolculuk hazırlığında olan Edward, binmeleri gereken bir trene son saniyeyle yetişirler.

Yolculuk sırasında Envy isimli kötü niyetli bir şekil değiştiriciyle karşılaşan Elric kardeşler, bu tehlikeden de kıl payı kurtulmayı başarırlar, fakat onların hayatını tehdit edecek asıl tehlike, kısa süre sonra karşılarına çıkacak olan, intikam için yanıp tutuşan Scar olacaktır.


Delirtmeyin Bizi

Yönetmen: Younuts / Oyuncular: Edoardo Pesce, Alessandro Roja, Alessandra Mastronardi, Christian De Sica, Francesco Bruni, Massimiliano Rossi, Michael Schermi, Gabriele Cristini, Christian Monaldi, Mauro Aversano, Nana Funabiki, Austen Moret / Süre: 90 dakika
 

 

Klasikleşen orijinal filme saygı duruşunda bulunmaya çalışırken izleyicisini hayal kuraklığına uğratan çılgın bir komedi…


1970'lerde Bud Spencer ve Terence Hill'in rol aldığı filmden uyarlanan ve Netflix'in İtalya Yapımı Aksiyon ve Macera Komedileri kategorisinde gösterime giren Watch Out, We're Mad (Altrimenti ci arrabbiamo) adlı bu uçuk kaçık filmde; yirmi beş yıldır görüşmeyen iki kardeş, babalarının mirasını geri almak için bir araya gelir.

Kardeş olarak büyümüş ancak bir tartışma nedeniyle yıllarca ayrılmış olan Carezza ve Sorriso, eski kinlerini ve karakter farklılıklarını en çok önemsedikleri şey, kendilerinden çalınan efsanevi araba "Dune Buggy" için bir kenara bırakmak zorunda kalır.


Dwindlee

Yönetmen: Kayode Kasum, Dare Olaitan / Oyuncular: Jide Kene Achufusi, Lateef Adedimeji, Bisola Aiyeola, Funke Akindele, Harriet Akinola, Uzor Arukwe, Demi Banwo, Steve Chuks, Jude Chukwuka, Mary Chukwuma, Jibola Dabo, Timini Egbuson, Martha Ehinome, Oli Ekun, Temisan Emmanuel, Rotimi Fakunle, Ikponmwosa Gold, Efa Iwara, Mr. Nollywood, Maxwell Nwoye, Feyifunmi Oginni, Feyisayo Ogundipe, Gregory Ojefua, Immaculata Oko, Tope Olowoniyan, Jide ‘JBlaze' Oyegbile, Broda Shaggi / Süre: 126 dakika
 

 

Talihsiz bir soyguna girişen iki arkadaşın hikayesi…


Netflix'in Nijerya Yapımı Komediler kategorisinde gösterime giren Dwindlee adlı bu filmde; bir arabayı kaçırıp taksiciliğe girişen iki arkadaş olan Sogo ve Buta'nın yolları eyalet valisini kaçırmış olan suikastçılarla kesiştiğinde hayatlarının nasıl sert bir dönüş yaptığını anlatıyor.

Çaresiz kalan bu iki arkadaş, bir arabayı kaçırdıktan sonra kendilerini suikastçılar, polis ve kaçırılan bir valiyi içeren tehlikeli bir yolculuğun içinde bulurlar.


El-Hemraz: Cinlerin Büyüsü

Yönetmen: Massimo Manjjed / Oyuncular: Zehra Nur, Elif Vardar, Gökçen Derbeder, Berk Güldoğan, Gürkan Erduvan / Süre: 71 dakika
 

 

​​​​​Seçim yapmak zorunda bırakan korkunç gerçekler…


Chantier Films dağıtımı ve Aria Films iş birliğiyle vizyona giren El-Hemraz: Cinlerin Büyüsü adlı bu film; bir belgesel çekimi içine eski bir Rum köyüne giden beş arkadaşın başından geçenleri konu ediniyor.

Geçmiş ile ilgili tarihsel bir araştırma belgeseli çekmek için 600 yıllık unutulmuş Rum köyüne giden beş arkadaş, kendilerini hayatlarında hiç tahmin etmedikleri paranormal ve korku dolu olayların içerisinde bulurlar.

Korku ve gerilim dolu olayların yaşandığı köyde bazı gerçeklerle yüzleşen beş arkadaşın geçmişlerinden kurtulmanın tek yolu vardır; cin aşireti ile geri dönüşü olmayan bir anlaşma yapmak.

Ancak onları bu köyde bekleyen farklı tehlikeler de vardır.


Figo Vakası: Futbol Tarihinin En Sansasyonel Transferi

Yönetmen: Ben Nicholas, David Tryhorn / Oyuncular: Roberto Carlos, José Ramón de la Morena, José Félix Díaz, Luis Figo, Joan Gaspart, Pep Guardiola, Fernando Hierro, Florentino Pérez, Jorge Valdano / Süre: 105 dakika
 

 

Gizli pazarlıklar, tarihe geçen bir sportif rekabet, derin kültürel farklılıklar ve bir domuz kafası içeren şaşırtıcı bir hikâye…


Netflix'in Britanya Yapımı Spor Belgeselleri kategorisinde gösterime giren The Figo Affair: The Transfer that Changed Football adlı bu araştırmacı film; futbol tarihinin en çekişmeli transfer anlaşmalarından birini ve fırtınanın merkezindeki olağanüstü oyuncu Luís Figo'yu konu alıyor.

Luís Figo, 1998'in ılık bir yaz akşamında, Katalonya başkanının evi olan gotik yapılı Palau de la Generalitat'ın balkonuna çıktığında futbol dünyasının en çok imrenilen oyuncusuydu.

Üzerinde kulübünün takım elbisesi, mavi ve kırmızı renklerde boyanmış saçıyla Barcelona'nın son lig şampiyonluğunu kutlayan Figo, çılgın bir taraftar kalabalığının karşısında mikrofonu eline alıp şöyle bağırıyordu:

Blancos, llorones; felicita las campeones!

(Madrid bebekleri! Şampiyona boyun eğin!..)


Ancak Luís Figo Katalonya'da ve dünya genelinde sevilen bir futbol oyuncusu iken, bu şöhret ve sevgi seli çok uzun sürmez çünkü iki yıl sonra, Barcelona'nın stadı Camp Nou'da sahaya çıktığında taraftarın karşısında Real Madrid'in beyaz formasını giymeyi çoktan kabul etmiş bir oyuncu vardır.

Bunun sonucunda Luís Figo'ya duyulan bütün sevgi bir günde yerle bir olur.

Real'in ünlü "Galacticos" devrimine katılan ilk oyuncu olmasının yanı sıra dünyanın en pahalı ve en çok kazanan futbolcusu bir anda Katalonya'nın en nefret edilen adamına dönüşür.

Transfer rekorunu kıran, bir ulusu bölen ve modern futbolu şekillendiren bu anlaşmanın ardındaki adamlarla ve Luís Figo'yla röportajlara yer veren Figo Vakası, bu transferin nasıl gerçekleştiğinin ilgi çekici öyküsünü anlatıyor.


Hayır

Yönetmen: Jordan Peele / Oyuncular: Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Brandon Perea, Michael Wincott, Steven Yeun, Wrenn Schmidt, Keith David, Devon Graye, Terry Notary, Barbie Ferreira, Donna Mills, Oz Perkins, Eddie Jemison, Jacob Kim, Sophia Coto, Jennifer Lafleur, Andrew Patrick Ralston, Lincoln Lambert, Pierce Kang, Roman Gross, Alex Hyde-White, Hetty Chang, Liza Treyger, Ryan W. Garcia, Courtney Elizabeth, Malcolm Jae O'Shea, Austin Beverly, Conor Kowalski, Lola Sultan, Michael Busch, Gloria Cole, William Dawson, Erin Marie Durcan, Doug Friedman, Amanda Jones, Ahmad Muhammad, Chelsea Newman, Rhian Rees, Evan Shafran, Meredith VanCuyk / Süre: 130 dakika
 

 

Modern korku sinemasını yeniden tanımlayan Akademi ödüllü Jordan Peele'den yepyeni bir korku filmi…


IMAX kameralarla çekilen ilk korku filmi olma özelliğini taşıyan ve UIP Filmcilik dağıtımı ve iş birliğiyle vizyona giren Nope adlı bu film; Kaliforniya'nın iç kesimlerindeki tenha bir kanyonda yapılan esrarengiz ve ürpertici bir keşfi anlatıyor.

Gökyüzünden düşen rastgele nesnelerin babalarının ölümüyle sonuçlanmasının ardından, çiftlik sahibi kardeşler OJ ve Emerald Haywood, teknoloji satıcısı Angel Torres ve belgeselci Antlers Holst'un yardımıyla tanımlanamayan bir uçan nesnenin video kanıtını yakalamaya çalışır.

Bunun sonucunda Kaliforniya'nın iç kesimlerindeki ıssız vadinin bu sakinleri, esrarengiz ve tüyler ürpertici bir keşfe tanıklık eder.


İnn-i Cin Mişna

Yönetmen: Ekrem Düzgünoğlu / Oyuncular: Tolga Su, Yiğit Yengin, Ceyhun Demirkolu, Ecem Koyunlu, Tuğba Aydın, Ayşegül Kaygusuz, Aygül Hanalyyeva, Gülcan Özbay / Süre: 72 dakika
 

 

Bir mezarlıktır her bir suret…


TME Films dağıtımı ve Mert Yapım Medya iş birliğiyle vizyona giren İnn-i Cin Mişna adlı bu korku filmi; cinlerle geçmişi olan Münire'nin, tekrar cinlerle irtibata geçmesiyle yer aldığı tiyatro ekibini de kapsayan olaylar silsilesini konu ediniyor.

Genç yaşta iş birliği yaptığı cinler tarafından ailesiyle cezalandırılan Münire, yıllar sonra yine nefsine yenik düşüp onlarla anlaşma yapar.

Bunun için kendine, müdirelik yaptığı tiyatronun yeni oyuncusu Samet'i seçer; Samet ekibin yaşça en büyüğüdür ve kısa sürede herkesin güvenini toplar, Münire bu sebeple onu seçer ve ona bir kumpas hazırlar, fakat işler istediği gibi gitmez.

Hazırladığı büyü bir aksilik sonucu yarım kalınca bu Samet'e kötü huylu bir cinin musallat olması ile sonuçlanır ve işler tehlikeli bir intikam oyununa döner.

Böylelikle tiyatroda esrarengiz bir oyun başlar.

Bu durumun önüne geçebilecek tek bir insan vardır, o da aynı tiyatroda oyuncu olan Murat'tır.

Murat küçük yaşta dedesinden el alıp iyi huylular tarafından korunmaktadır.

Binada kurban edilen bedenler, büyüler ve benzeri bir sürü esrarengiz olay yaşanır ve haliyle bu oyundan herkes kaçınılmaz bir şekilde nasibini alır.


Kitap 1820

Yönetmen: Deniz Deniz / Oyuncular: Serkan Güler, Naira Seydova, Aslı Kökçe, Sinan İçsel, Ekrem Emir Kaltar / Süre: 95 dakika
 

 

Belki de her ölüm bir sonraki yaşamınızın başlangıcıdır…


Skypic Film dağıtımı ve MGM Müzik Film iş birliğiyle vizyona giren Kitap 1820 adlı bu film; mistik bir kitabın peşine düşen bir gencin yaşadığı esrarengiz olayları ve kendisine dokunana cinlerin lanetini beraberinde getiren bir kitabın etrafında gelişenleri konu ediniyor.

Soner, 1820 yılında Yahya adıyla yaşamış olduğunu iddia eden genç bir adamdır.

Gizemli bir kitabı aramaya koyulan Soner, hedeflediği amacına ulaşabilmek için İzmir'den İstanbul'a doğru yola koyulur.

Gizemli güçlerin korumasında olan mistik kitabı bulmak için zorlu bir maceraya atılan Soner, kendisini beklenmedik ilginç olayların içinde bulur.


Koma

Yönetmen: Nikita Argunov / Oyuncular: Rinal Mukhametov, Lyubov Aksyonova, Anton Pampushnyy, Milos Bikovic, Konstantin Lavronenko, Polina Kuzminskaya, Rostislav Gulbis, Vilen Babichev, Leonid Timtsunik, Alexey Lubchenko, Evgeniya Karatygina, Sergei Gilev, Oleg Akkuzin, Igor Sigaev, Seumas F. Sargent, Albert Kobrovsky / Süre: 111 dakika
 

 

CJ ENM dağıtımı ve CNS Production iş birliğiyle vizyona giren The Coma adlı bu film; bir kaza sonrası bildiğinden çok daha garip ve farklı bir dünyada gözlerini açan bir mimarın "gerçek" dünyaya dönme çabasını anlatıyor.

Korkunç ve gizemli bir araba kazasından sonra genç ve yetenekli mimar; nehirlerin, buzulların, tüm şehirlerin tek bir odaya sığabildiği ve fizik yasalarının değiştiği bir dünyada uyanır.

Bu distopik dünyanın komadaki insanların anılarından oluştuğunu anlayan mimar, gerçek dünyaya geri dönmenin yollarını ararken hayatı için savaşmak zorunda kalır.

Ama bu sırada yeni dünyanın yasalarını anlamaya çalışırken hem hayatının aşkı ile tanışma fırsatı yakalar hem de yanında getirdiği anılar tüm düzenin bozulmasına sebep olur.


Kurdun Kâbusu: Yaratık Ansiklopedisi
 

 

Netflix, The Witcher'a ait içerik kitaplığını genişletmeye devam ediyor…


Netflix'in Belgesel Filmler kategorisinde gösterime giren Nightmare of the Wolf Bestiary adlı bu 11 dakikalık özel yapım; The Witcher: Nightmare of the Wolf'ta yer alan mantikorlar, hayaletler ve kurt adamlar gibi birçok canavarın karanlık, mitolojik kökenlerini keşfetme imkânı sunuyor.


Ooops! Sevimli Tayfa

Yönetmen: Toby Genkel, Sean McCormack / Oyuncular: Max Carolan, Ava Connolly, Dermot Magennis, Tara Flynn, Mary Murray, Brendan McDonald, Carly Kane, Alan Stanford, Aileen Mythen, Paul Tylak, Luke Griffin, Alisha Weir, Joe McDonald, Jacob Mason, Rebecca Walsh, Tim Mälzer, Emmi Tjernström, Janin Ullmann, Christian Ulmen, Sil Van Der Zwan / Süre: 85 dakika
 

 

Luis ve Uzaylı Dostları, Vikingler Efsanesi ve Bak Şu Leyleğe filmlerinin ekibinden yılın en eğlenceli animasyonlarından biri olmaya aday Ooops! Sevimli Tayfa, serüveni okyanustan adaya taşıyor!..


CJ ENM dağıtımı ve Filmartı iş birliğiyle vizyona gien Ooops 2 (Ooops! The Adventure Continues) adlı bu film; büyük bir selden kurtulmak için bir gemide yaşamaya başlayan hayvanların arasındaki maceraperest Finny ve Leah'ın gemiden düşüp kendilerini bir adada bulmalarıyla gelişenleri konu ediniyor.

Büyük selden sonra bir gemide yaşamaya devam eden hayvanların yiyecekleri gittikçe azalmaktadır.

Yaramazlık peşinde olan Finny ve dostu Leah oyun oynadıkları sırada gemiden düşüp kendilerini hiç bilmedikleri bir adada bulurlar.

Buradaki zenginlikleri görünce gemideki diğer arkadaşlarını da buraya getirmeye karar verirler, ancak başta her şey çok güzel görünse de bu adada beklemedikleri çeşitli olaylarla karşılaşırlar.


Perde Arkası: AND1'in Yükselişi ve Düşüşü

Yönetmen: Kevin Wilson Jr. / Oyuncular: Rafer Alston, Tom Austin, Seth Berger, Grayson Boucher, Philip Champion, Rielle Creighton, Luis Da Silva Jr., Waliyy Dixon, Jay Coen Gilbert, Shane Woney / Süre: 68 dakika
 

 

Sokak basketbolunu bir fenomene dönüştüren azimli bir şirketin sıfırdan zengin olma öyküsü…


Uçsuz bucaksız spor dünyasından öykülere yepyeni bir bakış sunan Netflix'in Tarihi Spor Belgeselleri kategorisinde gösterime giren Untold: The Rise and Fall of AND1 adlı bu ilham veren film; çok sevdikleri oyunu kitlelere sevdirmek hayaliyle yola çıkan üç arkadaşın yolculuğunun izini sürüyor ve New York sokak basketbolundan ilham alan etkili marka AND1'in yerel basketbol efsanelerini uluslararası ikonlara nasıl dönüştürdüğünü ve bu maceranın neden son bulduğunu araştırıyor.

Bu üç kafadar sokak basketbolunun yeraltı formuyla bağlantılı olarak milyar dolarlık basketbol endüstrisini alaşağı etti.

New York'un oyun parklarında doğan "AND1", sokak basketbolunu kitlelere taşıyor, geleneğe meydan okuyor ve yol boyunca basketbolun yaramaz çocuklarından oluşan bir takım kuruyor.

Belgeselde; AND1'in kurucuları ve sokak basketbolunun The Professor, Hot Sauce, Skip 2 My Lou, The Main Event, Shane the Dribbling Machine gibi efsane isimleri bu deneyimi ve markanın yolculuğunu anlatıyor.


Pota

Yönetmen: Ahmet Toklu / Oyuncular: Alp Akar, Bahar Hacıbektaşoğlu, Bulut Güneş, Sibel Melek Arat, Egemen Almacı, Mert Erdoğdu, Mehmet Halil Çelik, Samet Sevtekin, Miraç Çelen, Özgür Dereli, Burhan Yıldız / Süre: 95 dakika
 

 

Aynı mahalleyi paylaşan farklı kültür ve inanca sahip çocukların bir potada birleşen hikayesi…


Dünya prömiyerini 51'inci Giffoni Film Festivali'nde yapan, 21'inci Cerdanya Film Festivali'nde en iyi filme verilen Sosyal Bakış Ödülü'nü kazanan ve şimdi ise Chantier Films dağıtımı ve Toklu Film iş birliğiyle vizyoa giren TRT ortak yapımı Pota adlı bu film; yoksul bir mahallede yaşayan bir grup çocuğun, hayallerine kavuşma çabasını ve 90'lı yıllarda çocuk olmanın zorluklarını irdeliyor ve semtinde basketbol oynayabileceği bir yer olmaması üzerine bu duruma bir çözüm bulmak için harekete geçen Ahmet'in hikâyesini anlatıyor.

Ahmet, İstanbul'un fakir gecekondu mahallerinden birinde yaşayan ilkokul öğrencisi bir çocuktur.

Çalışmak için Rusya'ya giden babası uzun zamandır ailesine para gönderemeyince Ahmet, okul saatleri dışında, yaşadığı yoksul semtin yakınlarındaki lüks ve güvenlikli bir sitenin marketinde çalışmaya başlar.

Bir yandan eve para getirmek için çalışırken bir yandan da okulda aşık olduğu arkadaşı Kezban'ı etkilemeye ve ona açılmaya çalışır.

Ahmet, Kezban'ın, bir gün okula basketbol eşyalarıyla gelen Erhan'a olan ilgisini görünce, basketbol oynamaya karar verir.

Ama önemli bir sorun vardır, semtlerinde basketbol oynayabilecekleri bir pota yoktur.

Bunun üzerine Ahmet bu engeli kaldırmak için bir yol bulmaya çalışır.


Sherdil: Pilibhit Efsanesi

Yönetmen: Srijit Mukherji / Oyuncular: Sayani Gupta, Pankaj Tripathi, Neeraj Kabi, Akshay Kapoor, Madhvendra Jha, Rohit Basfore / Süre: 120 dakika
 

 

Kentleşmenin olumsuz etkileri, insan-hayvan çatışması ve yoksulluğun bir ormanın kenarında yer alan bir köyde tuhaf bir uygulamaya yol açması hakkında düşündüren bir hikâye…


Netflix'in Hindistan Yapımı Komediler kategorisinde gösterime giren Sherdil: The Pilibhit Saga adlı bu filmde; Hint-Nepal sınırına yakın Pilibhit Tiger Reserve'de, ormanın kenarında bazı fakir çiftçiler yaşar.

Kaderleri büyük ölçüde muson yağmurlarına bağlıdır ve başarısızlığa mahkûm oldukları için sefalet içindelerdir.

Arka arkaya gelen üç muson nedeniyle büyük zorluklar ve yoksulluk çeken fakir bir çiftçi ailesinin reisi, kararlı bir köy lideri ölümünü boşa harcamamaya karar verir ve ailesinin en azından iki öğün yemek yiyebilmesi için hayatından vazgeçerek ölümünü beklemek üzere ormana gider.

Ancak daha sonra durum başka bir şeye dönüşür ve adam halkının geçimini tehdit eden tehlikeli bir kaplanı aramak için bir yolculuğa çıkar.

İnsanların yaşlı aile üyelerini kaplanların avlaması için terk ettiği ve ardından yönetimden tazminat talep ettiği Pilibhit Kaplan Koruma Alanı'nda meydana gelen gerçek olaylardan esinlenilmiştir.


Şeytana Pabucunu Ters Giydiren Adam: John McAfee

Yönetmen: Charlie Russell / Oyuncular: John McAfee, Dean Barrow, Rocco Castoro, Neil Cavuto, Janice Dyson, Greg Gutfeld, Samantha Herrera, Tony Jones, Larry King, Robert King, Scott Pelley, Jose Sanchez, John Stossel / Süre: 105 dakika
 

 

Başarılı bir girişimci mi yoksa Amerika'nın kurtarıcı adayı mı?..


Netflix'in Biyografik Belgeseller kategorisinde gösterime giren Running with the Devil: The Wild World of John McAfee adlı bu skandallarla dolu film; John McAfee'nin görüntüleri ve röportajlarına yer veriyor ve kaçak teknoloji öncüsünün firarda geçirdiği çılgın yılların yeni boyutlarını ortaya çıkarıyor.

Kontrolden çıkan bu ilk bilgisayar dehası, tüm zamanların en başarılı ve en çok nefret edilen yazılımlarından biri olan McAfee Antivirüs'ün yaratıcısıdır.

Zirvede olduğu dönemde John McAfee'nin serveti 100 milyon dolardı, ancak komşusu öldürülünce McAfee kaçmaya başladı ve bir haber ekibini de yanına davet etti.

McAfee yetkililerce aranırken çekilmiş ve daha önce hiç yayınlanmamış yüzlerce saatlik görüntüden derlenen bu belgesel, başkanlığa aday olan, defalarca hapisten kaçan ve dünyayı hacklediğini iddia eden inanılmaz ama gerçek bir karakterin tüm hikâyesini anlatıyor.

BAFTA ödüllü Charlie Russell'ın McAfee'yi anlatan belgeseli, gazeteci Robert King'in arşiv görüntülerine yer veriyor.


The K.E.OP/S System

Yönetmen: Nicolás Goldbart / Oyuncular: Daniel Hendler, Alan Sabbagh, Rodrigo Noya, Gastón Cocchiarale, Violeta Urtizberea, Esteban Lamothe, Nico García, Esteban Bigliardi, Martín Garabal, Katia Szechtman / Süre: 119 dakika
 

 

Bazen tek çıkış yolu bir yumruk atışı uzaklığındadır…


Netflix'in Arjantin Yapımı Komediler kategorisinde gösterime giren The K.E.OP/S System (El sistema K.E.OP/S) adlı bu sıra dışı ve karanlık filmde; gizli bir örgüt tarafından gözetlendiğini anlayan bir senarist, onu kimin takip ettiğini keşfetmeye çalışır, ancak başlangıçta şaka gibi görünen şey bir kabusa dönüşür.

Talihsiz senarist, uğursuz bir grup tarafından takip edilince, o ve eski bir arkadaşı gerçeği ararken şiddet ve kaosa sürüklenirler.


The Witcher Yaratık Ansiklopedisi 2. Sezon
 

 

Netflix, The Witcher'a ait içerik kitaplığını genişletmeye devam ediyor…


Netflix'in Belgesel Filmler kategorisinde gösterime giren The Witcher Bestiary Season 2 adlı bu 19 dakikalık özel yapım; kana susamış Bruxa'dan ormanda yaşayan leshy'ye, Wyvern'lardan Vahşi Av'a kadar "The Witcher"ın ikinci sezonunda dehşet saçan canavarların kökenlerini keşfetme imkânı sunuyor.


V for Vengeance

Yönetmen: Kelly Halihan / Oyuncular: Jocelyn Hudon, Grace Van Dien, Pauline Dyer, Alix Villaret, Graham Greene, Michael P. Northey, Isabel Birch, Jason Burkart, Jordan Gooden, Trevor Lerner, Sean Maguire, Julie Lynn Mortensen, London Robertson, Deb Sears, Mark Sweatman / Süre: 86 dakika
 

 

Dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek isteyen vampir kız kardeşlerin hikayesi…


beIN CONNECT'in Gerilim Filmleri kategorisinde gösterime giren V for Vengeance adlı bu filmde; Emma ve Scarlett, ailesini bir grup vampirin katletmesinden dolayı kaçak hayatı yaşar, ancak küçük kardeşleri Kate'i bulduktan sonraysa intikam için geri dönerler.

Vampir filmlerine yeni ve ilgi çekici bir katkı.


Virtüöz

Yönetmen: Nick Stagliano / Oyuncular: Anson Mount, Abbie Cornish, Anthony Hopkins, David Morse, Eddie Marsan, Richard Brake, Diora Baird, Chris Perfetti, Ryan Jonze, Shay Guthrie, Jenna Hellmuth, Blaise Corrigan, Estelle Girard Parks, Trent Iacono, Willow, Basil Kershner / Süre: 110 dakika
 

 

Her ihanet güvenle başlar…


Netflix'in Gerilim Filmleri kategorisinde gösterime giren The Virtuoso adlı bu suç ve aksiyon dolu filmde; gizemli patronu tarafından ücra bir kasabadaki bir lokantaya gönderilen metodik bir suikastçı, hedefinin kimliğini yalnızca şifreli bir ipucuyla bulmak zorunda kalır.

Virtuoso çelikten sinirlere sahip, disiplinli ve kendine güvenen ancak yalnız başına olan bir suçludur.

Virtuoso işinin gerektirdiği üzere insan öldürmekten çekinmemekte ve aldığı her işi zamanında ve tam bir şekilde yerine getirmektedir, ancak Virtuoso'nun bu seferki işi normal bir müşteriye değil kendi akıl hocasına aittir.

Akıl hocası için yapması gereken bir iş vardır yani öldürmesi gereken bir av vardır fakat Virtuoso bu defasında her zamanki gibi işini hızlıca yapıp olay yerinden uzaklaşamayacaktır.

Bunun nedeni ise kendisine verilen sınırlı bilgiden kaynaklanmaktadır.

İşi aldığı anda elindeki tek bilgi terk edilmeye yüz tutmuş bir kasabanın, ıssız bir restoranında saat beşte avını bulacağıdır.

Elinde avına dair bir resim hatta isim dahi olmayan Virtuoso buna rağmen tam vaktinde restorana gider ve olası avını bulmaya çalışır.

Bu köhne restorantta herkes potansiyel bir avdır hatta öyle ki, restoranttaki müşterilere, tuhaf garsona ve kasaba şerifine kadar herkes onun avı niteliğindedir.

Virtuoso avını ararken bu sırada da restorantta garson olan bir kadınla giderek samimi bir şekilde iletişim kurmaya başlar hatta bu samimiyet bir otel odasında da devam eder.

Virtuoso her ne kadar bu yeni ilişkiye pek bir anlam yüklemese de aldığı görevde orada bulunma süresi de giderek tehlikeye girmeye başlar ve Virtuoso aslında oraya gönderilme sebebinin ardında yatan başka sebepler olduğunu fark eder.

Bunun üzerine oyunda oyuncuların rolleri değişmeye başlar ve avcı olarak gelen Virtuoso artık bir av olduğunu anlar.

Akademi Ödüllü Anthony Hopkins, bu polisiye gerilim filminde Anson Mount ve Abbie Cornish ile birlikte rol alıyor.


Yaparsın Şekerim!

Yönetmen: Selçuk Metin / Oyuncular: Haldun Dormen, Demet Evgar, Memet Ali Alabora, Mustafa Alabora, Hakan Altıner, Ayşe Arman, Kerem Atabeyoğlu, Yasemin Dormen, Gülben Ergen, Halit Ergenç, Erol Evgin, Dikmen Gürün, Zihni Göktay, Hüseyin Gülhuy, İzzet Günay, Salih Güney, Defne Halman, Çağlar İşgören, Gülen Karaman, Suna Keskin, Göksel Kortay, Başak Koç, Duygu Sağıroğlu, Kaya Sensev, Nevra Serezli, Fırat Tanış, Selçuk Yöntem / Süre: 129 dakika
 

 

Muazzam bir arşiv taraması, senaryo çalışması, yüzlerce saatlik malzemenin ayıklanması ve haftalarca süren montaj sonunda keyifle izlenecek bir yaşam öyküsü…


Netflix'in Türk Yapımı Biyografik Belgeseller kategorisinde gösterime giren Yaparsın Şekerim! adlı bu ilham verici film; Türk tiyatrosunun önemli ismi Haldun Dormen'in 94 yıllık etkileyici kariyerini gözler önüne seriyor.

Oyunculuğun yanı sıra yazarlık, çevirmenlik ve yönetmenlik de yapan Haldun Dormen'in etkileyici tiyatro kariyeri boyunca pek çok ünlü ismi sahneye kazandırırken onları hep aynı sözlerle cesaretlendirmesi bu belgesele de yön veriyor: "Yaparsın şekerim!"


Ziyafet

Yönemen: Ruth Paxton / Oyuncular: Sienna Guillory, Jessica Alexander, Ruby Stokes, Lindsay Duncan, Kaine Zajaz, Richard Keep, Deka Walmsley, Rina Mahoney, Jonathan Nyati, Walter van Dyk, Andrew Steele, Adam Abbou, Finn Bennett, Dylan Clout, Selena Thompson, Kevin Marshall, Hannah Zoé Ankrah, Suzie Voce, Atlas Azure, Leon Finnan, Charlie Roberts, Jack Redsell, Zak Douglas, Sonny Newland, Polly Turner, Kim Chapman, Bobby Johnson, Elaine Carman Roberts / Süre: 97 dakika
 

 

Aşk ve korku arasında kalan ıstırap verici bir hikâye…


SinemaTV'nin Alacakaranlık Kuşağı'nda ilk kez televizyon izleyicisiyle buluşan A Banquet adlı bu film; Holly isimli dul bir annenin kızı Betsey'in son zamanlarda davranışlarının garipleşmesinin ardından yaşadığı olayları konu alınıyor.

Kısa süre önce kocasını kaybetmiş bir anne olan Holly, kızı Betsey'in vücudunun artık daha yüksek bir ruhani güce hizmet ettiğini söylediğinde kendi inançlarıyla çeliştiği ıstırap verici bir ikilemde kalır.

Bedeninin kontrolünün artık kendisinde olmadığını, şeytani bir güç tarafından ele geçirildiğini söyleyen Betsey; gün geçtikçe daha da kötü bir hal alır.

Yeni inancına bağlı olan Betsey ve geçmişinin bastırılmış travmalarıyla yüzleşen anne Holly radikal bir sınavdan geçer.


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de ev videosu ve televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2022 öncesinde çekilmiş diğer filmleri sizin için derledim.


beIN CONNECT

Türkiye'nin ödemeli televizyon sistemi Digitürk'ün, izleyicilerine diledikleri zaman arzu ettikleri içeriklere ulaşma imkânı sağlayan dijital içerik platformu beIN CONNECT, bu ay birbirinden güzel filmleri evinize getirmeye devam ediyor.

Platformun zengin kütüphanesinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • 13. Mezar (13 Graves, 2019)
  • Akıllı Balık (Shark School, 2019)
  • Asteriks: Sihirli İksirin Sırrı (Astérix: Le secret de la potion magique / Asterix: The Secret of the Magic Potion, 2018)
  • Ayrı Dünyalar (Ouistreham / Between Two Worlds, 2021)
  • Bir Tutam Açlık (Smagen af sult / A Taste of Hunger, 2021)
  • Clifford Büyük Kırmızı Köpek (Clifford the Big Red Dog, 2021)
  • Doe (2018)
  • Johnny 100 Pesos 2 (Johnny 100 Pesos: Capítulo Dos / Johnny 100 Pesos: Chapter Two, 2017)
  • Noel Doktoru (The Christmas Doctor, 2020)
  • Ölümcül Snowboard (Let It Snow, 2020)
  • Renkli Penguenler (Penguin Rescue, 2018)
  • Süper Yetenek 2 (Rock Dog 2, 2021)

MUBI

Sinemanın her türlü form ve büyüklükteki ekranda izlenmesi gerektiğine inanan ve 10 milyondan fazla sinemaseveri aynı çatı altında buluşturan MUBI, dünya festivallerinde dikkat çekmiş yapımlardan oluşan geniş seçkisini özel yayın kuşaklarıyla sinemaseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Uzman ekiplerin festivalleri tarayarak bulup çıkardıkları birbirinden güzel, heyecanlı ve orijinal filmlerle hazırladıkları; özel kuşakları, yönetmen retrospektifleri, önde gelen film festivallerinden gösterimlerin yer aldığı yapımlar arasında bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Barış Gelini Pippa Bacca (Sono Innamorato di Pippa Bacca / I'm in Love with Pippa Bacca, 2019)
  • Görünmez Çerçeve (The Invisible Frame, 2009)
  • Güzel Oğlum (Beautiful Boy, 2018)
  • Köpük Banyosu (Habfürdö / Bubble Bath, 1979)
  • Rıza (2007)
  • Silahlara Veda / Aşk Fırtınası (A Farewell to Arms, 1932)

Netflix

190'dan fazla ülkede 223 milyonu aşkın ücretli kullanıcının farklı türlerde ve dillerde diziler, belgeseller ve sinema filmleri izlediği, dünyanın eğlence odaklı lider yayın hizmeti sunan Netflix'in bu hafta kütüphanesinde öne çıkan filmler şöyle:

  • 70'lerde Yolculuk: Özgürlüğe Giden Yol (Travelling in the 70s: The Road to Freedom, 2017)
  • Alakada Reloaded (2017)
  • Anneler Savaşta (Moms at War, 2018)
  • Aşk ve Yaşam (Sense and Sensibility, 1995)
  • Cankurtaran (El salvavidas / The Lifeguard, 2011)
  • Çin Seddi (The Great Wall, 2016)
  • Denizci Hikayeleri (Sailor Stories, 2016)
  • Dört Eş ve Bir Adam (Fyra fruar och en man / Four Wives - One Man, 2007)
  • Eğik Kulenin Bilmecesi (The Riddle of the Leaning Tower, 2005)
  • En Karanlık Saat (Darkest Hour, 2017)
  • Gençlik Ateşi: Kazanmak İçin Elinden Geleni Ardına Koyma (Bring It On: In It to Win It, 2007)
  • Jobs (2013)
  • Karınca Z (Antz, 1998)
  • Koruyucu (Safe, 2012)
  • Kurye Çocuk (The Delivery Boy, 2018)
  • Kuzenler Evlendiğinde (When Cousins Marry, 2010)
  • Mucize Kadın: 1984 (Wonder Woman 1984, 2020)
  • Mumya (The Mummy, 2017)
  • Oyunun Kuralları (Rules of the Game, 2012)
  • Ölüm Sessizliği (Dead Silence, 2007)
  • Parçalanmış (Split, 2016)
  • Ramoncin: Sınırda Bir Hayat (Ramoncín. Un vida en el filo / Ramoncin: A Life on the Edge, 2017)
  • Seni Koca Yalancı (Big Fat Liar, 2002)
  • Shevernatze: Tersine Bir Yol Filmi (Shevernatze un ángel corrupto / Shevernatze: A Road Movie in Reverse, 2007)
  • Sly Corner'daki Dükkan (The Shop at Sly Corner, 1947)
  • Soldaki Son Ev (The Last House on the Left, 2009)
  • Yemeğin Hikayesi (Story of… Food, 2016)
  • Zamanda Aşk (About Time, 2013)

SinemaTV

Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom'un dijital televizyon platformu Tivibu'nun yanı sıra D-Smart, TV+ ve KabloTV platformları üzerinden de yayın yapan SinemaTV, yerli ve yabancı farklı türlerdeki kanallarında pandemiden dolayı sinemada gösterime girememiş aksiyon, macera, korku, komedi ve eğlence dolu en yeni filmleri ekranlara getirmeye devam ediyor.

SinemaTV'nin izleyicilerine sunduğu komediden aksiyona, bilimkurgudan festival filmlerine uzanan geniş seçkisinde bu hafta öne çıkan filmler şöyle:

  • Bumerang (Boomerang, 2015)
  • Buraya Giderdim (I Used to Go Here, 2020)
  • Final Seti (5ème Set: Cinquième set / Final Set, 2020)
  • İyi Oyun (2018)
  • Locman (2018)
  • Radyoaktif (Radioactive, 2019)
  • Sosyal Ağ (The Social Network, 2010)
  • Taksi Tahran (Jafar Panahi's Taxi, 2015)
  • Zaman Döngüsü (Hurok / Loop, 2016)

SPI International

Uluslararası medya kuruluşu SPI International bünyesinde aksiyon ve gerilim dolu filmlere ağırlık veren FilmBox Extra, en parlak yıldızları, aksiyon, gerilim, heyecan dolu sürükleyici öykülerle birleştiren en dikkat çeken yapımlarla serüvenin temposunu ekranlara taşımaya devam ediyor.

Macera sinemasının en heyecanlı öykülerini ve dünya yıldızlarını evinize getiren FilmBox Extra ekranlarında bu hafta izleyebileceğiniz film prömiyerleri şöyle:

  • 44. Çocuk (Child 44, 2015)
  • 1917 (2019)
  • Ayna (Looking Glass, 2018)
  • Son Sığınak (Greenland, 2020)

TRT 1 & TRT 2

Diziler, belgeseller, çizgi filmler ve özel gösterimlerle dolu yayın kuşağıyla seyircisine ulaşan TRT'nin en çok izlenen kültür sanat kanalları izleyenlerine sinema şöleni yaşatmaya devam ediyor.

Her akşam ödüllü ve prestijli filmleri orijinal dilleriyle sinemaseverlerle buluşturan ve birbirinden değerli yapımları ekrana getiren TRT 1 ve TRT 2'nin bu hafta yayın kuşağında öne çıkan filmler şöyle:

  • Aslan: Hürkuş Kayıp Elmas (2020)
  • Bumblebee (2018)
  • Çarıklı Milyoner (1983)
  • İğne İplik (Sui Dhaaga: Made in India, 2018)
  • Kartal Eddie (Eddie the Eagle, 2015)
  • Kırık Tomurcuklar (Broken Blossoms, 1936)
  • Malazgirt 1071: Bizans'ın Kıyameti (2019)
  • Morrie ile Her Salı (Tuesdays with Morrie, 1999)
  • Müslüm (2018)
  • Ninja Kaplumbağalar: Gölgelerin İçinden (Teenage Mutant Ninja Turtles: Out of the Shadows, 2016)
  • Nostalji (Nostalghia, 1983)
  • Pırdino (2015)
  • Solaris (Solyaris, 1972)
  • Soluk (2019)
  • Sonsuzluk (Eternity / Wiñaypacha, 2017)
  • Tozkoparan İskender: 1071 (2021)
  • Tozkoparan İskender: Zafer (2021)
  • Ulu Ağaçlar (The Big Trees, 1952)
  • Uzaydan Gelen Fırtına (Geostorm, 2017)
  • Yakın Plan (Nema-ye Nazdik / Close-Up, 1990)
  • Yarının Sınırında (Edge of Tomorrow, 2014)
  • Yaz Saati (L'heure d'été / Summer Hours, 2008)

Festival ve Etkinlik Ajandası

Antep Kısa Film Festivali

"Gel ses ver!" diyerek başlanan bu serüven, kısa film ilgilileri ve heveslilerini Antep Kısa Film Festivali'nde 11-13 Kasım 2022 tarihlerinde Gaziantep Forum AVM Paribu Cineverse sinema salonlarında bir araya getirdi.
 

 

Kültür için Alan desteğiyle gerçekleştirilen ve geniş bir kitleye ulaşan festivale ilgi yoğundu.

3'üncü Antep Kısa Film Festivali'nde bin kişilik izleyici kapasitesinin tamamı seyirci tarafından rağbet gördü.
 

 

big bang ve berisi tarafından üçüncüsü düzenlenen Antep Kısa Film Festivali'nde Kurmaca ve Belgesel Kategorileri'nde kazanan filmler açıklandı.

3.AKFF Ulusal Kısa Film Yarışması'nın kazananları oyuncu Devin Özgür Çınar, senarist ve yönetmen Tunç Şahin, sunucu ve yapımcı Zeynep Ocak'tan oluşan jüri tarafından belirlendi.

En İyi Kısa Kurmaca Film Ödülü "Gece Kuşağı" filmi ile yönetmen Yasemin Demirci'nin,

En İyi Kısa Belgesel Film Ödülü "Suyu Bulandıran Kız" filmi ile yönetmen Deniz Telek'in,

Kısa Kurmaca Jüri Özel Ödülü "Adres / Navnişan" filmi ile yönetmen Aram Dildar'ın,

Kısa Belgesel Jüri Özel Ödülü "8 Mart 2020: Bir Günce" filmi ile yönetmen Fırat Yücel'in oldu.

"En İyi Kısa Kurmaca Film" ve "En İyi Kısa Belgesel Film" sahiplerine festivalin kapanış töreninde jüri üyeleri tarafından plaketleri takdim edildi ve filmler 6 bin TL ile ödüllendirildi.

Ayrıca seçkide yer alarak sinema salonunda seyirciyle buluşan tüm filmler 400 TL gösterim ücretine hak kazandı.

Bu yıl 163'ü belgesel 601 kısa filmin başvurduğu festivalde, AKFF ön jürisi tarafından belirlenerek 4 bölümde 52 kısa filmle izleyici ile buluştu, toplamda 14 kurmaca, 8 belgesel kısa filmi yarışma bölümünde yer alırken, 18 film de gösterim seçkisine dahil edildi.
 

 

Ayrıca Antep'te çekilen, yönetmeni burada yaşayan filmlerin görünürlüğünü desteklemek için oluşturulan Yerel Seçki bölümünde ise 8 film yer aldı.

Üç gün süren festivalde kısa film gösterimlerinin yanı sıra jüriler ile gerçekleştirilen söyleşilere seyirciden büyük ilgi geldi.

Festivalde yer alan 14 seansın tamamına katılım sağlayan izleyicilerin oluşturduğu "Festival Müdavimi Adayları" arasından çekilişle belirlenen kişiye de ödülü takdim edildi.

Festivalde yer alan filmlerin yönetmenleri filmlerini beyaz perdede izleyici ile birlikte seyretmenin heyecanını yaşarken, gösterim akabinde gerçekleştirilen soru cevap kısmında film yapım süreçlerinden bahsettiler.

Daha fazla detay ve diğer etkinler hakkında bilgi için www.bigbangveberisi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.


İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali

Garanti BBVA tarafından kurulan Salt, İstanbul Experimental yürütücülüğünde bu yıl dördüncüsü düzenlenen İstanbul Uluslararası Deneysel Film Festivali'ne ev sahipliği yapıyor.
 

 

Deneysel sinemanın güncel işlerine yer verilen "Yarışma" bölümünün yanı sıra gösterimler, konuşmalar ve yönetmen Stan Brakhage retrospektifinden oluşan program, sinemaseverler için kapsamlı bir seçki sunuyor.

Sinemanın tarihsel bağlamı ışığında günümüz deneysel sinemasından örnekleri bir araya getiren Yarışma seçkisi, buluntu görüntüden analog filme, dijital üretim pratiklerinden animasyona 30 ülkeden 5 ayrı kategori içerisinde 58 kısa filmi izleyiciyle buluşturuyor.

Başkanlığını Amerikalı yapımcı ve akademisyen Gail Sonnenfeld'ın üstlendiği jüride, Arjantinli küratör ve sanat tarihçisi Celina Marco ile Türkiye'den akademisyen Elif Akçalı ve video-fotoğraf sanatçısı Ferhat Özgür yer alıyor.
 

 

Retrospektif: Stan Brakhage (1933-2003)

Festival bu yıl, 20'nci yüzyıl Amerikan sinemasının öncü yönetmenlerinden Stan Brakhage'ı odağına alıyor.

Küratörlüğünü Florencia Incarbone'nin üstlendiği "İmgesel İçkinliğe Dalış" adlı programda, kırk yıllık kariyeri boyunca iki yüzden fazla filme imza atan Brakhage'ın "Dog Star Man", "Eye Myth" ve "Mothlight" gibi önde gelen eserlerine yer veriliyor.


Konuşma Programı

Arşiv ve buluntu malzemelerle çalışan sanatçıları ağırlayan "Arşivi Yeniden Düşünmek" başlıklı konuşma programı Chicago Film Arşivi ve Media Burn Arşivi iş birliğiyle düzenleniyor.

Programda küratör Adam Hart, film yapımcıları Elizabeth Coffman ve Ted Hardin, Radical Software ve Raindance gruplarının kurucularından Davidson Gigliotti ile Beryl Korot gibi isimler yer alıyor.

23-27 Kasım tarihlerinde Salt Beyoğlu'ndaki Açık Sinema'da gerçekleştirilecek program dâhilindeki filmler Türkçe altyazılı olarak gösterilecek; konuşmalar İngilizce gerçekleştirilecektir.

Herkesin katılımına açık ve ücretsiz program detaylarını aşağıda bulabilir, ayrıntılı bilgi için İstanbul Experimental web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
 

 

23 Kasım Çarşamba

15.00: Yarışma | Dust of Archives, 40'

-Film Diaries, Milca Jovcic, Nenad Cosic, 19'47'', 2022, Almanya
-Slow Truck, Jeroen Van der Stock, 19', 2022, Japonya


16.00: Yarışma | Tangible Memories, 40'

-Datura's Aubade, Jean-Jacques Martinod, Bretta C. Walker, 15', 2021, ABD
-Swalesong, Jacob Cartwright, Nick Jordan, 11'05'', 2022, Birleşik Krallık
-Time Crystals, Abinadi Meza, 5'33'', 2021, ABD
-A Wind Grazes Your Door, Jorge Castrillo, 7'31'', 2021, İspanya


17.00: Yarışma | Found Footages, 32'

-Fragments Untitled #6, Doplgenger Collective, 6', 2022, Sırbistan
-Mandatory Training, Patrick Tarrant, 10'15'', 2021, Birleşik Krallık
-Press Pound to Connect, Alexander Fingrutd, 2'31'', 2019, ABD
-The First Memory With You, Hsuan-Kuang Hsieh, 4'40'', Tayvan
-Following Images Never Happened, Noé Grenier, 7'12'', Fransa


18.00:  Yarışma | Presage, 26'

- Juliana Zuluaga, Tiagx Vélez, 26', 2022, Kolombiya
 

 

24 Kasım Perşembe

13.00:  Konuşma: "Arşivi Yeniden Düşünmek"

-Adam Hart, Elizabeth Coffman, Ted Hardin, Davidson Gigliotti, Beryl Korot


15.00: Yarışma | Essays #1, 40'

-Everything is Hard (But Not All the Time), Francis Berry, 9'14'', 2022, ABD
-Other Tidal Effects, Sofia Theodore-Pierce, 6'45'', 2021, ABD
-Podesta Island, Stéphanie Roland, 23'24'', 2021, Fransa


16.00: Konuşma: "Geleceğin Geçmişle İlgisi Sunar"

- Media Burn Arşivi ve Chicago Film Arşivi'nden Seçmeler


25 Kasım Cuma 

15.00:  Yarışma | Essays #2, 42'

-Pneuma, Fanny Béguély, 29'14'', 2021, Fransa
-The Museum Visits a Therapist, Mirjam Linschooten, Sameer Farooq, 19', 2022, Hollanda


16.30:  Yarışma | İlk Deneyler, 62'

-Beauty and the Best, Aggie Pak Yee Lee, 11'05'', 2022, Birleşik Krallık
-Kayayı Taşımanın Erken Evreleri, Ela Kazdal, 15', 2022, Türkiye
-Heimat, Giovanni Montagnana, 20', 2021, İtalya
-Incipience, Yaroslav Bulavin, 12'01'', 2021, Rusya
-Moments, Hurshida Sherkulova, Evgeniya Papina, Surayya Tashpulatova, 6'50'', 2022, Özbekistan
-Ode to Irregularity, Regina Quinntana, 6'19'', 2022, Meksika


17.30:  Stan Brakhage Sineması, 54'

-Cat's Cradle, 1959, 6'18''
-Burial Path, 1978, 8'02''
-The Domain of the Moment, 1977, 14'35''
-Eye Myth, 1967, 9''
-The Garden of Earthly Delights, 1981, 1'50''
-Mothlight, 1963, 4'
-The Dante Quartet, 1987, 6'
-Commingled containers, 1966, 4'
-Black Ice, 1994, 2'30''
-Stellar, 1993, 2'20''
-Chinese Series, 2003, 2'20''


26 Kasım Cumartesi

13.00:  Yarışma | Landscapes of Resistance, 95'

-Marta Popivoda, 95', 2021, Sırbistan


15.00:  Yarışma | Deneysel Animasyon, 62'


16.30:  Konuşma: Expanded Cinema and Video Art [Genleşen Sinema ve Video Sanatı]

-Ted Hardin, Columbia College

18.00:   Stan Brakhage Sineması: Dog Star Man, 46'

-Part I, 1962, 30'
-Part II, 1963, 5'30''
-Part III, 1964, 7'30''
-Part IV, 1964, 6'


27 Kasım Pazar

13.00:  Yarışma | Analog Works, 31'

-Bitter Medicine, A Moon, 3', 2022, ABD
-Into the Wild, Markus Maicher, 4'17'', 2020, Avusturya
-Plume, Mikee Rollo, 7'20'', 2022, Kanada
-Pushing Through, Genevieve Bélanger Genest, 8'58'', Kanada


14.00:  Yarışma | Women Minor Speculation, 59'

-Nicole Hewitt, 59'52'', 2021, Hırvatistan


15.30:  Yarışma | Darkness Darkness, Burning Bright, 70'

-Gaelle Rouard, 70', 2022, Fransa


17.00:  Yarışma | Anastatica, 30'

-Juana Robles, 30', 2021, İrlanda


Sinepark Kısa Film Festivali

Galatasaray Üniversitesi İletişim Kulübü tarafından yürütülen Sinepark Kısa Film Festivali, tür sinemasına teşvikte bulunmak ve türlerin bilinirliliğini artırmak amacıyla 2007 yılından bu yana düzenleniyor.

Festival, lunapark konseptiyle sinemanın birleştiği ve ismini bu birleşimden alan Türkiye'nin tek konsept kısa film festivali olma özelliği taşıyor.
 

 

Filmler, adını lunapark oyuncaklarından alan 7 ana kategoride toplam 16 ödül için mücadele veriyor.

Sinepark Kısa Film Yarışması için son başvuru tarihi: 20 Ocak 2023.

Başvuru ve detaylı bilgi için www.sinepark.org/tr adresini ziyaret edebilirsiniz.


TRT, Oscar Yolunda

Bu yıl 95'incisi düzenlenecek Akademi Ödülleri'nin "En İyi Uluslararası Film" kategorisinde yarışacak olan aday adayı filmler ülkeler tarafından seçildi.

Ülkelerin En İyi Uluslararası Film kategorisinde aday gösterdiği yapımlar arasında TRT ortak yapımı "Klondike", TRT destekli "A Ballad", TRT destekli "A Piece of Sky" ve TRT destekli "Victim" filmleri yer alıyor.

Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi'nin 95'inci kez düzenleyeceği Akademi Ödülleri, 12 Mart 2023'te Los Angeles'taki Dolby Tiyatrosu'nda gerçekleşecek törenle sahiplerini bulacak.
 

 

TRT ortak yapımı "Klondike", Ukrayna'yı Oscar'da temsil edecek

Dünya prömiyerini geçen ocak ayında Sundance Film Festivali'nde yapan ve yönetmeni Maryna Er Gorbach'a En İyi Yönetmen Ödülü'nü kazandıran TRT ortak yapımı "Klondike", 95'inci Akademi Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Film dalında Ukrayna'nın adayı oldu.
Yapımcılığını Mehmet Bahadır Er'in üstlendiği Ukrayna-Türkiye ortak yapımı film, 12 Punto 2020'de TRT Uluslararası Ortak Yapım Ödülü'nü kazanmıştı.


TRT destekli "A Ballad" Bosna Hersek'in Oscar adayı

Dünya prömiyerini geçen ağustos ayında Saraybosna Film Festivali'nin Ana Yarışması'nda yapan TRT destekli "A Ballad", 95'inci Akademi Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Film dalında Bosna Hersek'in adayı oldu.

Ödüllü Boşnak yönetmen Aida Begić'in yönettiği ve Adis Djapo'nun yapımcılığını üstlendiği film, geçen yıl Saraybosna Film Festivali'nin endüstri bölümü Cinelink'in kurgu aşamasındaki projelerin yarıştığı Work in Progress bölümünde TRT Ödülü kazanmıştı.


TRT destekli "A Piece of Sky" İsviçre'nin Oscar adayı

Dünya prömiyerini geçen şubat ayında Berlin Film Festivali'nin Ana Yarışması'nda yapan ve festivalden Özel Mansiyon Ödülü ile ayrılan TRT destekli "A Piece of Sky", 95'inci Akademi Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Film dalında İsviçre'nin adayı olarak seçildi.

İsviçre-Almanya ortak yapımı filmin yönetmenliğini Michael Koch üstlenirken, yapımcılığını ise Christof Neracher yapıyor.

Film, geçen yıl 55'inci Karlovy Vary Film Festivali'nin endüstri bölümü Eastern Promises'ta kurgu aşamasındaki film projelerinin yarıştığı First Cut+ kategorisinde TRT Ödülü kazanmıştı.


TRT destekli "Victim" Slovakya'nın Oscar adayı

Dünya prömiyerini 79'uncu Venedik Film Festivali'nde gerçekleştiren, izleyicilerden ve basından büyük övgüler alan TRT destekli "Victim", 95'inci Akademi Ödülleri'nin En İyi Uluslararası Film dalında Slovakya'nın adayı oldu.

Slovakya-Çekya-Almanya ortak yapımı bir ilk film olan "Victim" filminin yönetmenliğini Michal Blaško, yapımcılığını ise Jakub Viktorín ve Pavla Janoušková Kubečková üstleniyor.

Film, 2021'de gerçekleştirilen 55'inci Karlovy Vary Film Festivali'nde kurgu aşamasındaki projelerin yarıştığı Work in Progress bölümünde TRT Ödülü kazanmıştı.

Geçen mayıs ayında dünya prömiyerini yaptığı Cannes Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü olan Altın Palmiye'yi kazanan TRT ortak yapımı "Triangle of Sadness" filmi de Oscar yarışında favori filmler arasında yer alıyor.

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU