Kılıçdaroğlu: Akdeniz havzasındaki ülkelerin orman yangınlarına karşı ortak hareket etmesi gerekiyor

Kılıçdaroğlu, İtalya ve Yunanistan'da çıkan yangına Türkiye'nin, Türkiye'de çıkan orman yangınına da Akdeniz'de bulunan ülkelerin müdahale etmesi gerektiğini söyledi

Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Çankaya'daki Zübeyde Hanım Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen "Ormancılar Buluşması"na katıldı.

Programda konuşan Kılıçdaroğlu, salonda bulunan ormancıların, bürokraside görev yaptıkları dönemde ormanları ve orman canlılarını korumak için çaba harcadıklarını belirterek, CHP olarak kendilerine minnet borçlu olduklarını söyledi.

Siyaset kurumunun, ormancılara gerekli önemi vermediğinin farkında olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, son yıllarda orman yangınlarındaki artışı da kendi aralarında tartıştıklarını aktardı.

Kemal Kılıçdaroğlu, ormanların, dünyanın tamamı için değerli olduğunu vurgulayarak, bu alanın sağlıklı bir zeminde tartışılmasının önemine işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ortak hareket etme çağrısı yaptı

İklim değişikliğiyle birlikte özellikle Akdeniz havzasında orman yangınlarının artacağına ilişkin uluslararası kuruluşların tespitlerinin bulunduğuna değinen Kılıçdaroğlu, "Bizim de bu konuda duyarlı olmamız gerekiyor, yeni politikalar üretmemiz gerekiyor, Akdeniz havzasındaki ülkelerin orman yangınlarına karşı ortak hareket etmesi gerekiyor" ifadesini kullandı.

Bu kararların bugüne kadar doğru düzgün alınmadığını ileri süren Kılıçdaroğlu, İtalya ve Yunanistan'da çıkan yangına Türkiye'nin, Türkiye'de çıkan orman yangınına da Akdeniz'de bulunan bütün ülkelerin müdahale etmesi gerektiğini dile getirdi.

Dünya açısından önemi bulunan ormanların ve orman canlılarının korunması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Bizim düşüncemiz, bağımsız, sadece ormanla ilgilenen bir orman bakanlığının kurulmasıdır. Ormanlara eğer önem veriyorsak, ormanları koruyacaksak, orman alanını büyüteceksek ve ormanda yaşayanları koruyacaksak bağımsız bir birime, orman bakanlığına ihtiyacımız var. Bunu zaten düşünüyoruz ve yapacağız" diye konuştu.

"Orman köylülerinin hak kayıplarını biliyoruz"

Ormanlarla ilgili bir başka konunun da orman köylüleri olduğuna dikkati çeken Kılıçdaroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

Orman köylülerinin büyük hak kayıplarına uğradığını biliyoruz. Özellikle son yıllarda izlenen bazı politikalar, orman köylülerinin yoksullaşmasına yol açtı. Bizim toplumumuzun, yani Türkiye'de en fakir köylü, orman köylüsüdür. Orman köylülerinin de korunması lazım, ormanın korunması için onların da korunması lazım. Onlar orada yaşıyorlarsa ki yaşıyorlar yaşamaktan da mutlular ama onların mutluluklarını artırmamız ve onları da ormana sahip çıkabilecekleri temel aktörler haline getirmemiz lazım. Aksi halde orman köylüsü ile Orman Bakanlığı arasındaki kavga sadece ve sadece ormana zarar verir. Bunun da giderilmesi lazım"

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, daimi fiyat uygulamasına değinerek, şunları kaydetti:

Bu, orman köylüsünün işveren olarak görünmesine yol açıyor. Öyle işveren değil ki, kararı veren Orman Genel Müdürlüğü ya da Orman Bakanlığı. Ağacı kesiyor ama kendisi patron, kendi sigortanı kendin yatıracaksın. Buradan tamamen çıkmamız gerekiyor. Dolayısıyla orman köylüsü kooperatif içinde hem kazanacak hem sigortalı olacak. Biz sadece orman köylüleri için düşünmüyoruz bunu. Türkiye'de kırsalda yaşayan bütün kadınların ve gençlerin sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları sağlanacak ve bunların sosyal güvenlik primlerini devlet olarak biz ödeyeceğiz.

Ormanları, salondaki ormancılardan daha iyi bilemeyeceklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, bu çalışmaları yaparken onların görüşlerinden faydalanacaklarını anlattı.

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU