Düzce'de 5.9'luk deprem: İstanbul ve çevre illerden de hissedildi

Merkez üssü Düzce olan deprem, İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi

Saat 04.08'de merkez üssü Düzce'nin Gölyaka ilçesi olan 5.9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi.

İstanbul, Bolu, Sakarya, Ankara, Kocaeli, Kütahya, Bilecik, Bursa, ve İzmir'e kadar geniş bir alanda hissedildi

Düzce'de depremin ardından enerji nakil hatlarında kesinti meydana gelirken, sarsıntıyla büyük korku ve panik yaşayan vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı.

Düzce Valisi Atay ve Belediye Başkanı Özlü'den açıklama

Düzce Valisi Cevdet Atay, Gölyaka merkezli depreme ilişkin henüz kendilerine ulaşan net bir bilgi olmadığını belirterek, ekiplerin sahada çalışmalara başladığını söyledi.

Vali Atay, yaşanan deprem nedeniyle tedbir amaçlı şehirde eğitim-öğretime bir gün ara verildiğini açıkladı.

NTV canlı yayınına bağlanan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü de  "Yaralanma ya da ölüm haberi yok" açıklamasında bulundu.

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım da depremle ilgili şu ana kadar kendilerine net bilgi ulaşmadığını vurgulayarak, "Depremden hemen sonra ekiplerimiz sahaya çıktı, çalışmalarına başladı" bilgisini verdi.

Bolu Valisi Erkan Kılıç, depremin hissedildiği kentte sağlık ekiplerinin, deprem anında panikle balkondan atlayan birkaç ihbar aldıklarını kaydetti. Kılıç, "Saha çalışmalarına yeni başladık, araştırıyoruz. Tüm halkımıza geçmiş olsun" dedi.

Yavaş: Ankara'nın herhangi bir bölgesinden kötü haber almadık

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Ankara'da da hissedilen depremle ilgili, "İvedilikle sahadaki ekiplerimizden bilgi aldık. Çok şükür ki Ankara'nın herhangi bir bölgesinden kötü haber almadık. Düzce ve çevre illerdeki vatandaşlarımıza da bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum" açıklamasında bulundu.

Kandilli Rasathanesi'nden revize

Kandilli Rasathanesi depreme ilişkin bilgileri revize etti. Yapılan son revizede depremin 6.0 büyüklüğünde, derinliğinin ise 10,6 km olduğu kaydedildi.

Düzce'de deprem nedeniyle 22 kişi yaralandı

Düzce'de depremde yaralanan 22 kişi hastanelerde tedavi altına alındı.

Vali Cevdet Atay, AA muhabirine, deprem sonrası ufak çaplı yaralanmaların olduğunu belirterek, "Panik anında atlayanlar olmuş. 1-2 tane ahırın yıkıldığından bahsettiler. Taramalar daha devam ediyor. Gölyaka'da da çok olumsuz bir şey intikal etmedi şimdiye kadar. İnşallah da olmaz. En azından can kaybı olmaması sevindirici." ifadelerini kullandı.

Bolu'da 20 kişi yaralandı

Bolu Valisi Erkan Kılıç, depremin ardından kentte 20 kişinin yaralandığını bildirdi.

Deprem sonrasında İzzet Baysal Caddesi'nde toplanan vatandaşlara "geçmiş olsun" dileklerini ileten Kılıç, gazetecilere, Düzce'deki depremin Bolu'da da hissedildiğini söyledi.

Vatandaşların daha önce yaşanan depremlerden dolayı ister istemez bu olaylarda tepki verdiğini anlatan Kılıç, "Vatandaşlarımızın bazıları dışarıya çıkmış. Çok şükür herhangi bir can kaybı yok. Bir kişi 3'üncü kattan atlama neticesinde yaralandı, Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedavi görüyor, hayati tehlikesi yok. Onun dışında ufak tefek panikle beraber 20 vatandaşımız yaralandı" diye konuştu.

Kılıç, bazı binalarda ufak tefek çatlakların olduğunu belirterek, "Daha çok sıva düşmesi. O tür bilgiler geldi. Çok ciddi değil. Tarama çalışmaları devam ediyor." dedi.

3 ilde eğitime bir gün ara verildi

Deprem nedeniyle 3 ilde eğitim-öğretime ara verildiği açıklandı.

Düzce, Bolu ve Sakarya valiliklerinden ayrı ayrı yapılan açıklamalarda eğitim-öğretime bir gün ara verildiği duyuruldu.

Bakan Koca: Yaralı sayısı 35

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklama yaralı sayısına ilişkin son bilgileri paylaştı.

Koca, "Düzce Gölyaka merkezli, birçok ilimizde hissedilen 5.9 büyüklüğündeki depremde; Düzce’de 1’i ağır 32, İstanbul’da 1, Bolu’da 1, Zonguldak’ta 1 kişi olmak üzere şu anki bilgilere göre yaralı sayısı 35’tir. Sağlık kurumlarımızdaki yaralıların tedavileri devam ediyor" açıklamasında bulundu.

Soylu'dan deprem bölgesinde açıklama

Deprem bölgesinde incelemelerde bulunan Soylu basın mensuplarına yaptığı açıklamalarda bulundu.

70'in üzerinde artçı sarsıntı meydana geldiğini belirten Soylu, "4.4'ün üzerinde en son zannediyorum 6.50'de bir 4.3 daha geldi ve bu seviyelerde artçı sarsıntılar da 4'ün üzerinde artçı sarsıntı olabilir. Onun için mümkün olduğunca az hasarlı, hasarlı veya orta hasarlı binalarda durmamak lazım" ifadelerini kullandı.

Şu ana kadar bir ağır hasarlı bina ile ilgili ihbar veya bildirim gelmediğini vurgulayan Bakan Soylu, yaptıkları taramalarda da böyle bir sonuca şu anda ulaşmadıklarını bildirdi.

Bakan Soylu şöyle devam etti:

Yaklaşık 30'un üzerinde yaralı söz konusu daha önce verdiğimiz bilgi çerçevesinde bir yaralımız ağır. Bolu'da da atlama suretiyle bir yaralımızın leğen kemiği kırık. Herhangi bir hayati tehlikesi yok ama Düzce'deki yaralının hayati tehlikesi var. Depremin olduğu 04.08'den itibaren Sayın Cumhurbaşkanımıza aralıklı olarak bilgi arz ettik. Hem 4,5 hem ondan sonraki yarım saatlik süreler içerisinde... Sayın Cumhurbaşkanımız aynı zamanda valilerimizle de görüşüp, kendilerinden illeri ile ilgili bilgileri aldılar. Biraz önce de yine Sayın Cumhurbaşkanımıza buraya indiğimizde bir bilgi daha arz ettik. Bir elektrik kesintisi var bunların önemli bir bölümü kontrollü kesintiler. Mahalle mahalle yavaş yavaş kontrollü bir şekilde veriliyor, şebekeye de elektrik verildi. Biraz sonra elektrikle ilgili de herhangi bir kesinti söz konusu olmayacak.

Bakan Soylu, doğalgaz ve elektrik kaçakları konusunda tedbirler alındığına işaret ederek, "70'in üzerinde artçı sarsıntı olduğunu söylemiştim. Vatandaşlarımıza gerek Kızılay gerek AFAD tüm ekipler battaniye olsun, diğer kendilerinin özellikle dışarıda kalabilecek imkanları sağlamak için desteklerde bulunuyorlar. Bölgelerden AFAD ekiplerimiz ve Kızılay ekiplerimiz, bölgeye intikal ediyor Allah'a şükür. Şu anda herhangi bir can kaybımız sözkonusu değil. Köylerdeki taramalarımız devam ediyor. Şu ana kadar intikal etmiş bir olumsuz bilgi yok. Söylediğim gibi birkaç köyde ahır yıkılması söz konusu. Onlarla ilgili arkadaşlarımız da gerekli tespitleri yapıyorlar, tekrar geçmiş olsun dileklerimi ifade etmek istiyorum" değerlendirmesinde bulundu.

8 bin konutta hasar tespit çalışması yapılacak

Bakan Soylu, "8 bin konutta özellikle Gölyaka'da hasar tespit çalışması yapılacak. Gerekli ekipler gönderildi. Valiliğin koordinasyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün koordinasyonunda gerekli taramalar yapılacak" dedi.

Okullardaki genel durumunun de tespit edileceğini belirten Soylu, hasar tespiti ile ilgili olarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'la görüştüğünü söyledi. Soylu şöyle konuştu:

Güncel bilgileri yayınlıyoruz. 107 artçı var 4’ün üstünde iki tane var. Gençlik ve Spor Bakanı'mız geldi. O da öğrencilerimizle alakalı tedirginliklerini ortadan kaldırabilmek için yurtlara bakacak. Milli Eğitim Bakanı’mız bütün inşaat emlak bölümünü gönderiyor. Onlar da bir tarama gerçekleştirecekler okullardaki genel durumu tespit için ama görünen o ki şu ana kadar bir yaralımız var sabah o ilk bahsettiğimiz yaralı yaklaşık 50 yaralı müracaat etmiş kimisi zaten taburcu olmuş şu anda Allah'a şükür köylerden hasar değerlendirmesi, hasar bilgisi almadık genel durum bu.

AFAD'dan açıklama: 100'den fazla artçı yaşandı

İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) Başkanlığı, Düzce Gölyaka'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depremde 46 yaralı olduğunu bildirdi.

AFAD'dan yapılan açıklamada, depremin ardından en büyüğü 4.3 olmak üzere toplam101 artçı sarsıntının meydana geldiği belirtilerek, şunlar kaydedildi:

Sağlık Bakanlığından alınan bilgide an itibarıyla Düzce'de 37 kişi, İstanbul'da 1 kişi, Zonguldak'ta 6 kişi, Sakarya'da 1 kişi ve Bolu'da 1 kişi olmak üzere toplam 46 yaralı olduğu bildirilmiştir. Düzce ilinde bazı bölgelerde kontrol amaçlı olarak elektrik kesintisi yapılmaktadır. Bölgeye 10 mobil baz istasyonu sevk edilmiştir. AFAD Lojistik deposundan 10 bin battaniye, 20 adet 112 metrekare genel maksat çadırı ve 480 adet 16 metrekare aile yaşam çadırı sevk edilmiştir. Gelişmeler takip edilmektedir.

Koca, Düzce'deki depremde biri ağır 68 kişinin yaralandığını bildirdi

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilere yaralı sayısı ile ilgili son bilgileri paylaştı.

Sağlık Bakanı Koca, depremde Afganistan uyruklu 28 yaşında bir vatandaşın birinci kattan düşmesi nedeniyle beyin kanaması geçirdiğini, solunum cihazına bağlı ve durumunun ağır olduğunu belirterek, "Toparlayabileceğini umuyoruz" dedi.

Koca, "Toplam 68 yaralımız var. Bu yaralıların 26'sı hastanede yatış yapılarak takip ediliyor. Ağır yaralımız dışında diğer vatandaşlarımızın genel durumları iyi, herhangi bir ciddi sorunları yok" bilgisini paylaştı.


Independent Türkçe, AA
 

DAHA FAZLA HABER OKU