Latin Amerika ülkeleri ve Katar'daki 2022 Dünya Kupası

Hüsamettin Aslan Independent Türkçe için yazdı

Futbol, Latin Amerika'nın çoğunda kültürü tanımlamanın ayrılmaz bir parçası haline geldi. Futbola olan tutku Latin Amerika toplumlarını birleştiriyor ve ülkelerinin karşı karşıya olduğu zor durumlardan bir an için de olsa uzaklaştırmalarına yardımcı oluyor.

Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası'na altı Latin Amerika ülkesi (Arjantin, Brezilya, Kosta Rika, Ekvador, Meksika ve Uruguay) katılmaya hak kazandı.

Bu altı ülkenin dışında diğer ülkelerden de milyonlarca taraftar turnuvayı yakından takip edecek. Latin Amerika, futbola olan tutkusuyla tanınır ve Dünya Kupası ile zirve yapar.

Dünya Kupası, ekonomik olarak (ve bir dereceye kadar kültürel olarak) Avrupa'ya bağlı olan Latin Amerika uluslarının siyasi olarak daha güçlü ve daha gelişmiş ulusları rekabet edip yenebilecekleri bir yerdir.

Dünya Kupası'nı kazanmak veya burada (bölgenin içinden veya dışından) rakip bir ülkeyi yenmek, ülkeye sembolik bir zafer sunar ve ulusun yeteneklerini vurgulamasına olanak tanır.
 

 

Örneğin, 1924'te Uruguay (FIFA tarafından ilk erkekler dünya şampiyonası olarak kabul edilen) Olimpik futbol yarışmasını kazandığında, bir bütün olarak Uruguay ulusunun bir zaferi olarak görüldü.

Kelimenin tam anlamıyla, o sırada bir gazetecinin deyimiyle, "ülkeyi haritaya koydu" (açılış töreninde Uruguay bayrağı ters dalgalandı).

Başka bir örnek ise Arjantin'in efsanevi oyuncusu Maradona'nın Dünya Kupası'nda İngiltere'ye attığı gol; Arjantin-İngiltere savaşından yenik ayrılan Güney Amerika ülkesi açısından savaşın rövanşı olarak kabul edilmiş. Maradona, ulusal kahraman edilmişti.

Yine başka bir örnekte, 1978'deki Dünya Kupası'nda Arjantin'deki askeri diktatörlüğün siyasi muhaliflere yönelik baskısı ve şiddeti devam ederken silahlı gruplar turnuva süresince ateşkes çağrısı yaptı. 

Özellikle erkekler açısından Dünya Kupası'nın ulusal gurura dönüşen psikolojik bir yönü var. Aynı zamanda pratik bir yanı da olduğunu unutmayalım.

Turnuva ayı boyunca milli takımın maçı oynadığında insanlar işe gitmiyor. Dükkanlar kapanıyor ve Çocuklar okula gitmiyor.

Bu yılki turnuva, önceki 21 turnuvadan çok farklı. Alışılmış haziran ve temmuz aylarında değil, kasım ve aralık aylarında maçlar oynanacak ve Ortadoğu'da düzenlenen ilk Dünya Kupası olacak.

Bir Güney Amerika takımının Dünya Kupası kupasını kazanmasının üzerinden 20 yıl geçti.

Hem Arjantin hem de Brezilya, 2022 Dünya Kupası için favoriler olarak görüldüğünden, Avrupa takımlarının hakimiyeti bu yıl pekala sona erebilir.
 

FIFA.JPG
Görsel: FIFA

 

Brezilya

Brezilya, Dünya Kupalarında daha önce 5 şampiyonluk (1958, 1962, 1970, 1994, 2002) elde ederek en çok kupa kazanan ülke özelliğini korumaya devam ediyor.

Ancak Brezilya, Dünya Kupası'nı en son 20 yıl önce kazandı. Keza 2002 Dünya Kupası'nı kazandığından bu yana dört turnuvada ilk üçü tamamlayamadı, bu da takım üzerinde büyük bir baskı oluşturuyor.  

Brezilya, 2019 Copa America'da baş antrenör Tite yönetiminde Copa America kupasını kazandı. Ancak Brezilya, evinde ezeli rakipleri Arjantin'e 1-0 yenildi.

Buna rağmen Brezilya, FIFA Dünya Kupası 2022 CONMEBOL elemelerinde harika bir performans sergiledi ve 45 puanla birinci oldu.

Tite, dünyanın en iyi iki kalecisine, iyi bir savunmaya, zeki ve çalışkan bir orta sahaya ve dağınık bir forvet hattına sahip iyi bir kadro oluşturdu.  

Vinicíus Junior, Raphinha ve Gabriel Jésus'tan oluşan kadro etkileyici ama Neymar, Brezilya'nın en önemli kozu olarak duruyor.

Tite, savunma hattını güçlü tutmak için genellikle 4-4-2 veya 4-2-3-1 dizilişlerini kullanıyor.


Katar'da Neymar, Brezilya'nın ana hücum silahı olacak. Ancak Tite için tek seçenek o değil; başka seçenekler de var.

Vinicius Jr., Richarlison, Raphinha, Rodrygo ve Antony üretken ve kendisini kanıtlamış golcülerdir.

Tecrübeli Casemiro, Brezilya'nın orta sahasına liderlik edecek. Lucas Paqueta, Bruno Guimaraes ve Fabinho da orta sahada hayati roller oynayacak.

Brezilya'da Danilo, Marquinhos ve Eder Militao gibi birinci sınıf savunmacıları var ve kaptan Thiago Silva savunmayı disiplinli tutmaktan sorumlu olacak.

Brezilya'nın son yıllarda iyi bir form yakaladı. Ancak Mart 2019'dan bu yana bir Avrupa takımıyla karşılaşmadı ve 2018 Dünya Şampiyonası'nda Belçika'ya yenilmesinden bu yana Avrupa'nın en büyük takımları karşısında durumu bilinmiyor.


Arjantin

Bu turnuvanın tüm spor hikayesi Messi'nin ilk Dünya Kupası şampiyonluğunu kazanıp-kazanmamasına üzerine kuruldu.

Tüm dünya ve Arjantinliler Leo Messi'nin Dünya Kupası'nda son kez oynamasını izlemek için dört yıldır bekliyordu.

Antrenör Lionel Scaloni'nin en önemli kozu Lionel Messi, Lautaro Martinez, Di Maria olacak. Arjantin Güney Amerika eleme grubunda ikincilik elde ederek Katar'a katıldı. 

Arjantin, Diego Maradona'nın kaptanlığını yaptığı Dünya Kupası'nı en son kaldırdığında yıl 1986'ydı.

Arjantin, o yıl Mexico City'de Batı Almanya'ya karşı 3-2 galip geldi. Bazıları, turnuvanın en çok Maradona'nın çeyrek finalde İngiltere'ye ve yarı finalde Belçika'ya karşı gösterdiği performansla ünlü olduğunu söyleyebilir. 


Rusya'daki 2018 Dünya Kupası'ndaki kötü performansın ardından, teknik direktör Jorge Sampaoli görevden alındı ve yerine eski oyuncu Lionel Scaloni geldi.

Arjantin'in en büyük gücü, sadece Messi değil; aynı zamanda oyuncularından en iyi şekilde yararlanmak için ne gerektiğini bilen koçları Lionel Scaloni.

Scaloni 2018'de baş antrenörlük görevini devraldığında, Arjantin, Rusya-2018'de Son 16 Turu'nda Fransa'ya mağlup olduktan sonra kargaşa içindeydi. 

Lionel Scaloni, Arjantin'in savunmasını kaya gibi sağlam kalmasını sağladı. Planı kısa sürede mükemmel bir şekilde işlemeye başladı ve son iki yılda sonuçlar lehine oldu.

Arjantin 35 maçta yenilmedi ve iki kupa kazandı (Copa America 2021 ve 2022 Finalissima). Scaloni yönetiminde Arjantin 4-3-3 veya 4-2-3-1 dizilişlerinde oynuyor.

Arjantin'in arka hattı bu iki sistem sayesinde sağlam kalıyor ve iki kanat hücumda ileri gidebiliyor.

Arjantinli yıldız futbolcu Lionel Messi'nin kariyerindeki tek eksik kupa olan Dünya Kupası; şampiyonayı Arjantin ve Messi açısından özel kılıyor.

Sayısız kupa ve şampiyonluk elde eden Messi, bu yüzden asla Diego Maradona'nın ülke içindeki efsanevi zaferiyle boy ölçüşemedi.

Messi'nin dünya kupalarındaki en büyük başarısı 2014'te Dünya Kupası'nda ikinci bitirmek oldu. 


Uruguay 

Uruguay, son 20 yılın büyük bir bölümünde Güney Amerika'nın üçüncü futbol gücü oldu. Özellikle son üç Dünya Kupası'ndaki performansı Brezilya'nınkinden çok da farklı olmadı.

Uruguay daha önce 2 kez Şampiyon (1930, 1950) oldu. Güney Amerika eleme grubunda üçüncü olarak 2022'ye gitmeye hak kazandılar.

Antrenör Diego Alonso'nun en önemli kozu Luis Suarez ve genç yıldızlar Darwin Nunez, Federico Valverde olacak.

Tabarez'in yerine geçen Diego Alonso, Uruguay'ı Katar'a çok fazla sorun yaşamadan getirdi.

Luis Suárez, Edínson Cavani, Kaleci Muslera ve Diego Godín takımda yer alan önemli isimler.


Meksika

CONCACAF eleme grubunda ikincilik elde ederek 2022'ye hak kazandılar. Rekabetin dayanak noktası olan Meksika, arka arkaya sekizinci ve genel olarak 16. Dünya Kupası'na katılıyor.

Sadece Arjantin, Brezilya, Almanya ve İtalya bir Dünya Kupası'nda Meksika'dan fazla katıldı. Buna rağmen Meksika, hiçbir zaman çeyrek finalin ötesine geçmedi.

Antrenör Gerardo Martino'nun, Guillermo Ochoa, Hirving Lozano, Andres Guardado gibi oyuncular en önemli gözdeleri olacak.

Hayranların gözdesi Javier "Chicharito" Hernandez evinde kalırken, Hirving "Chucky" Lozano, inişli çıkışlı bir grafiğe sahip olmasına rağmen Katar'a geldi.

Meksika'nın Katar'a giden yolu, zorlu beraberlikler ve az farkla alınan galibiyetlerle zor oldu.

CONCACAF'ın en başarılı takımı olan Martino'nun öğrencileri, sekiz takımlı elemelerde gol farkıyla Kanada'nın önünde ikinci oldu.

Amerika Birleşik Devletleri'nin Katar'a giden yolda her türlü endişelere rağmen, eleme grubunda en önemli engel Meksika'ydı.

Üstelik Gerardo Martino'nun takımı ABD'yi ve Kanada'yı kendi evinde ve deplasmanda yenemedi. 


Ekvador 

Ekvador, son yıllarda sessizce Güney Amerika futbolunda önemli bir yer edindi. Ekvador, son 6

Dünya Kupası'ndan 4'üne katılmaya hak kazandı. Avrupa'ya akın etmeye başlayan genç yeteneklerle Ekvador, Kolombiya ve Uruguay'ın yerini alarak Brezilya ve Arjantin'in ardından kıtanın üçüncü gücü olma yolunda.

Ekvador'un Arjantinli teknik direktörü Gustavo Alfaro, takımının Senegal ile ikincilik mücadelesi vereceğine inanıyor. Bunu yapabilmek için savunma ve orta sahada yetenekli bir kadroya sahip.

Güney Amerika eleme grubunda dördüncü olarak 2022'ye gitmeye hak kazandılar. Antrenör Gustavo Alfaro'nun en önemli kozu, Fenerbahçeli golcü Enner Valencia, Piero Hincapie, Moises Caicedo, Pervis Estupinan olacak.

Nitekim Ekvador, açılış maçında Katar'ı 2-0 yenerken gollerin ikisini de Valencia attı.


Kosta Rika 

Hiç kimse Kosta Rika'nın Katar'da bir yer alacağını beklemiyordu. Nitekim kıtalararası eşleşmede Yeni Zelanda'ya karşı play-off galibiyetiyle Katar'a geldi. Ancak bu, Kosta Rika'nın göz ardı edilmesi gerektiği anlamına gelmiyor. 

Kosta Rika 2014'te İngiltere, İtalya ve Uruguay'ın içinde bulunduğu gruptan çok az kişi çıkacağını inanıyordu. Hatta Kosta Rika'nın yarı final kapısından döndüğüne inanmazdı. 

Antrenör Luis Fernando Suarez ve Keylor Navas, Bryan Ruiz, Celso Borges Kosta Rika'nın en önemli gücü olacak.

Luis Fernando Suárez, biri Ekvador ve biri Honduras ile olmak üzere iki kez Dünya Kupası'na katıldı ve yeni nesil oyunculara güvenmek konusundaki isteği, Kosta Rika'yı canlandırmaya ve Katar'da bir yer kazanmasına yardımcı oldu.

Takımda Celso Borges ve Bryan Ruiz gibi birkaç eski oyuncu kaldı, ancak bu isimler takımın Suárez tarafından kurulmuş olduğunu gerçeğini değiştirmiyor.
 

 

Sonuç olarak futbolun din olduğu ülkelerden; dinin kanun olduğu emirliğe bir dünya kupası şampiyonası yaşayacağız.

Güney Amerika ülkelerinin Katar-2022 Dünya Kupası'na güçlü bir kazanma hedefiyle geliyorlar. Özellikle Brezilya ve Arjantin, Rusya'daki şampiyonadan çok daha yüksek bir kaliteye sahipler.

 Bahis şirketi Betsson, Dünya Kupası öncesinde faaliyet gösterdiği 20'den fazla ülkeden istatistikler derledi.

Bahislerin çoğu futbol ülkeleri Brezilya, Arjantin, Fransa ve Almanya üzerinedir. Bahisçilerin yüzde 80'e yakını paralarını bu dört ülkeye yatırdı.

En iyi beş forvet (bahisler açısından) Lionel Messi: yüzde 23, Neymar: yüzde 12, Lautaro Martinez: yüzde 8, Kylian Mbappé: yüzde 7, Harry Kane: yüzde 7 oldu. Oranlar doğruysa, Harry Kane turnuvanın en skorer ismi olacak, ancak en çok bahis Messi'ye, ardından Neymar ve Lautaro Martinez geliyor.

Dünya Kupasının en iyi beş forvet (bahisler açısından) Arjantin: yüzde 40, Brezilya: yüzde 25, Fransa: yüzde 9,5, Almanya: yüzde 4,7, İngiltere: yüzde 4 olarak sıralanıyor.

Açıkçası bu bahis sonuçlarına itibar etmiyorum; zira şahsi favorim, taraftarı olduğum ülke Brezilya'dır.

Herkese iyi seyirler diliyorum…


 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU