Yetim Vakfı 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü münasebeti ile 'Yetim ve Kimsesiz Çocuklar Sempozyumu' düzenledi.
Alanında uzman 21 akademisyen ve STK temsilcisinin sunumlarını gerçekleştirdiği sempozyumda yetimlik ve yetimlik hukuku, yetimin himaye edilmesinde fertlerin ve toplumların sorumlulukları, yetimin himaye edilmesinde ulusal ve uluslararası kurumlar, pratikler ve tecrübeler gibi konular ele alındı.
Aynı zamanda ülkemiz ve dünya üzerinde bulunan yetim, öksüz ve dezavantajlı çocukların sorunlarının da konuşulduğu sempozyumun ardından çözüm önerilerinin de yer alacağı bir sonuç bildirgesi yayımlandı.
Sempozyumda en dikkat çeken başlıklar arasında 'Yetimlerin himaye edilmesinde toplumsal sorumluluk' başlığı altında işlenen sosyal medya paylaşımlarının kontrolsüz bir şekilde artması vardı.
Bu paylaşımlar üzerinden çocuk safiyetinin örselendiği günümüzde uluslararası mecralarda cinsel obje olarak çocuk istismarcılarının ve çocuk tüccarlarının eline malzeme verilmesi, özellikle toplumların en hassas çalışma alanlarından yetim çocukların bu noktada maruz bırakıldığı mağduriyetler, çocukları istismar eden yapılara karşı alınması gereken önlemler ele alındı.
Diğer bir önemli başlık ise, 'Yetimin himaye edilmesinde ulusal ve uluslararası kurumlar, pratikler ve tecrübeler' ana başlığı altında özellikle batı ülkelerinde kaybedilen, kaçırılan çocukların korunmasına yönelik yapılan çalışmalar ve bu çocukların korunması noktasında devletlerin ve STK'ların üstlenmesi gereken misyon mukayeseli incelendi.
Son olarak, tüm dünya çocuklarının en büyük problemi olan 'Savaş, işgal ve yoksulluk sarmalında Yetim ve Dezavantajlı Çocuklar' başlığında dile getirilen konu belki de 'en dezavantajlı çocuklar' konusu oldu.
Savaşın çocukları tüm dünya insanlarının hesap vereceği konuların başında yer alıyor. Bombaların hedefi olmaktan kurtulan çocuklar, göçmen ve mülteci statüsü altında bir sıfır geride başladıkları bir hayatı kurmakta oldukça zorlanıyor.
Mülteci düşmanlığı çocukların daha fazla toplumdan izole olmasına ve iyi bir insan olma haklarının elinden alınmasına kadar gidiyor ve bu çocukların gelecekleri ellerinden alınıyor.
İşte bu noktada dünya ülkeleri tarafından insan eli ile oluşan tüm bu sorunların altında ezilen çocukların sorunlarının ayrıntıları ve çözüm önerileri Yetim Vakfı sempozyumundaki tebliğlerde ayrıntılı şekilde sunuldu.
© The Independentturkish