Suudi Arabistan İslami İşler Bakanı: Dünyayı kasıp kavuran hızlı değişimler radikal söylemlerin artmasına neden oldu

Suudi Bakan, barışın önemini ve barış içinde bir arada yaşama ve tüm uluslar arasında köprüler kurma çağrısını vurguladı

Fotoğraf: Şarku’l Avsat

Suudi Arabistan İslami İşler Bakanı Dr. Abdullatif bin Abdulaziz Al eş-Şeyh, dünyayı kasıp kavuran hızlı değişimlerin, nefret ve şiddeti çağrıştıran radikal söylemlerin artmasına neden olduğunu bildirdi.

Bakanın mesajı, Brezilya’nın Sao Paulo kentinde düzenlenen 35. Uluslararası Latin Amerika ve Karayip Müslümanları Kongresi’nde İslami İşler Bakanlığı Müsteşarı Şeyh Avad bin Sabti el-Anzi tarafından okundu.

‘Nefret Olgusuyla Yüzleşen Latin Amerika Müslümanları’ başlıklı kongre, Latin Amerika ve Karayipler’deki İslami Davet Merkezi tarafından Suudi Arabistan İslami İşler Bakanlığı ile işbirliği içinde organize edildi.

İslami mesajın taşıyıcıları, İslami makamlar, organlar, merkezler ve diğer eğitim kurumlarının, saf İslam dininin radikalizmden uzak olduğunu tanıtmadaki büyük sorumluluğunu vurgulayan bakan, mesajında sorunun boyutuyla orantılı ve uyumlu uluslararası çabalara dayanan ciddi bir yaklaşım gerektiğini ifade etti.

Al eş-Şeyh mesajında şu ifadelere yer verdi:

Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman liderliğindeki Suudi Arabistan, medeniyetler arası diyaloğun, barış içinde bir arada yaşama çağrısının, şiddet ve radikalizmi reddetmenin önemini anladı. Toplumun üyeleri arasında bir hoşgörü ve benzersiz bir medeniyet ölçüsünde bir arada yaşama modeli oluşturdu. Riyad, ülke Kral Abdulaziz Al Suud tarafından kurulmasından, Kral Selman ve Veliaht Prens’in müreffeh dönemine kadar İslam’ın gerektirdiği hoşgörü kültürünü yaymaya devam etti.

Ilımlılık ve ılımlılığa dayalı İslami söylemi düzeltmeye katkıda bulunacak şekilde, her düzeyde diyalog kavramının oluşturulmasında Suudi Arabistan’ın öncü rolünü vurgulayan bakan,  “Suudi Arabistan vatandaşları ve sakinleri arasında adalet, eşitlik ve merhamet ilkesini uygulamanın yanı sıra terörün her biçimiyle mücadele etmek ve hangi mensubiyetten olursa olsun insan toplumları arasında güvenlik, istikrar ve hoşgörünün teşvik edilmesini isteyen İslam’ın değerlerini yaymak için gayretle çalıştı” ifadelerini kullandı.

Al eş-Şeyh mesajında, Suudi Arabistan’ın Kral Abdulaziz Ulusal Diyalog Merkezi ve Küresel Aşırılıkçı İdeolojiyle Mücadele Merkezi (Etidal) gibi yurt içinde ve yurt dışında çeşitli diyalog merkezleri kurarak bu konuda yaptıklarını hatırlattı.

İslami İşler Bakanı, İslam ehlini, inançlarını sağlamlaştırma ve Rableri ile olan ilişkilerini iyileştirmede İslam’ın metodolojisine uymaya, başkalarına ibadet etmekten ve dine bid’atler sokmaktan sakınmaya çağırdı.

Barışın önemini ve barış içinde bir arada yaşama ve tüm uluslar arasında köprüler kurma çağrısını vurgulayan Suudi bakan mesajında şunlara yer verdi:

Bu, salih seleflerin anlayışıyla Kitap ve Sünnet’ten hakemliğe dayalı saf İslam’a davette Suudi Arabistan’ın mesajıdır. Bu yaklaşım somut ve görünür sonuçlara yol açtı. Suudi Arabistan, siyasi ve dünyevi emellerine ulaşmak için partizan gruplar tarafından kullanılan dini söylemi düzeltme çağrısına ek olarak gelenek ve modernliği birleştirerek, ılımlılık ilkelerini yayan, radikalizm ve şiddetle mücadele eden gerçek İslam’ı talep ediyor.

Suudi bakan katılımcılara hitap eden mesajının sonunda, konferansın gerçeğe dönüşen tavsiyelerle toplumlardaki nefret tehlikesinin açıklığa kavuşturulmasında, şiddet ve radikalizmin reddedilmesinde aktif bir role katkıda bulunması yönündeki umudunu ifade etti.

Ayrıca, Brezilya liderliğine, konferansın başarılı geçmesindeki işbirliği ve Müslümanlara gösterdikleri ilgi için teşekkür etti.

Suudi Arabistan İslami İşler Bakanı, Latin Amerika ve Karayipler İslami Çağrı Merkezi Başkanı Dr. Ahmed bin Ali es-Sayfi ve ekibinin konferansın başarısı için gösterdikleri çabalara da övgüde bulundu.

 

Şarku’l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU