Birleşik Krallık'ta düzenlenen 51. Artistik Jimnastik Dünya Şampiyonası'nda yarışan Adem Asil, "tarihi bir başarıya" imza attı.
Liverpool'da gerçekleştirilen organizasyonun finallerinde halka aletindeki performansıyla 14 bin 933 puan toplayan Asil, altın madalya kazandı.
Organizasyonda Çinli Jingyuan Zou ikinci olurken, Birleşik Krallık'tan Courtney Tulloch üçüncü sırada kaldı.
“WORLD CHAMPION” A week ago Almost pic.twitter.com/bmJuCGVAAR
— Adem Asil (@ademasiil) November 12, 2022
Adem Asil henüz 23 yaşında. Ege Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu 2. sınıfta eğitimini sürdürüyor.
Dünya şampiyonu sporcu, aslen Mısırlı. 2017'de Türkiye'ye geldi ve kariyerine devam ediyor.
Buradaki yaşamına kısa sürede uyum sağladı.
Türk vatandaşlığına geçmesinin ardından milli takım katıldı.
Ardından Türkiye adına yarışmalara katıldı ve birçok başarıya imza attı.
Adem Asil, kariyerini, Birleşik Krallık'ta elde ettiği başarıyı ve merak edilenleri Independent Türkçe'ye anlattı.
"Abim antrenmana giderken beni de yanına alırdı, 4 yaşında jimnastiğe başladım"
Jimnastiğe abisinin vesilesiyle başladığını ifade eden Asil, "Abim de jimnastik yapıyordu. Ben küçükken eğlenmem için antrenmanlara giderken beni de yanına alırdı. 4 yaşındayken jimnastiğe başlamaya karar verdim. Ailem de destekledi ve böyle devam etti. Sporcu bir aileyiz. Babam da annem de spor yapıyordu. O yüzden onlar da spor yapmamızı istiyordu" diye konuştu.
"Geldiğimde tek başımaydım, zor zamanlar geçirdim ama çok şükür şu an her şey yolunda"
Türkiye'ye gelişinden bir süre sonra vatandaşlık aldığını ifade eden Asil, Jimnastik Milli Takımı için yarışma kararını nasıl aldığını ve yaşadığı süreci şöyle anlattı:
2017'de Türkiye'ye gelmeye karar verdim. Tabii ki ailem de daha iyi bir sporcu, daha iyi bir jimnastikçi olmam için beni destekledi. 'Sen bilirsin. Gerçekten orada daha iyi olacaksın, gidebilirsin' dediler. Çok zorlanmadım. Buraya geldiğimde tek başıma ve 18 yaşındayım. Çok zor zamanlar geçirdim ama çok şükür şu an her şey yolunda.
"Dünya şampiyonluğu hem benim hem ailem hem de Türkiye için büyük başarı"
Asil, Birleşik Krallık'ta elde ettiği dünya şampiyonluğunun kendisi için büyük önem taşıdığını söyledi.
"Dünya şampiyonu oldum. Çok büyük bir başarı benim için. Hem benim hem ailem hem de Türkiye için" şeklinde görüş belirtti Adem Asil.
"Önümde çok durdular hatta engellemeye çalıştılar" Asil, "Türk Milli Takımı için yarışmaya karar verdiğinde Mısırlı yetkililerin bu durumu nasıl karşıladıkları yönündeki" sorula şöyle yanıtladı: "Önümde çok durdular hatta engellemeye çalıştılar ama FIG'den yeni bir onaylama almadım. Çünkü farklı bir ülkeye geçmek için kendi ülkenin onaylaması lazım. Mısır Federasyonu da onaylamamış. O yüzden bir yıl beklemek zorundaydım. Ve Türk vatandaşı da olamamıştım. Olamadığım sürece Türkiye adına yarışmayı talep edemiyoruz. O yüzden 2 yıl bekledim. Ama iyi oldu aslında. Sıkıntı yok." |
"Yıllarca bu an için çalıştım"
Turnuva öncesi başarılı olacağını düşündüğünü ancak elde ettiği şampiyonluğun kendisini de şaşırttığını dile getiren Asil, "2022'den beri halka aletinde ve atlama masasında başarı getirmeye başladım. Başarı bekliyordum ama şampiyonluk beklemiyordum. Çünkü çok zor rakipler vardı. Biz de güçlüyüz ama yarışma İngiltere'deydi. İngilizler de yarışıyorlardı ve onlar daha çok destek veriyorlardı. Ama elimden gelenin en iyisini yapmaya çalıştım ve gerçekten mükemmel bir seri yaptım. Her şeyimi verdim. O yüzden çok mutluyum. Yıllarca bu an için çalıştım" diye konuştu.
"Yarışmadan önce odamda PlayStation oynuyordum"
Çıkacağı seriler öncesi yaptığı bir uğur ritüeli olmadığını ve kendisini en rahat nasıl hissediyorsa öyle davrandığını söyleyen Asil, "Normal hayatımda nasıl antrenman yapıyorsam, günümü nasıl geçiriyorsa onu yapmaya çalışıyorum. Hatta yarışmadan önce odamda PlayStation oynuyordum. O kadar kafam rahattı. O yüzden yapabildiğim kadar da normal davranmaya çalışıyorum. Sadece o salona geldiğim ve hakeme selam verdiğim anda konsantre olmaya çalışıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
Dünya şampiyonu olarak tarihe geçen Asil'e "neler hissettiğini" sorumuza şu an farkında olmadığını ancak yaşayarak öğrenmeye çalıştığını söyleyerek, "Normal davranmaya çalışıyorum. Dünya şampiyonu oldum ama 'farkında değilim' diyebilirim. Sadece yaşıyorum" diyerek yanıt verdi.
"En büyük hedefim olimpiyat şampiyonluğu"
Dünya şampiyonu olmanın en büyük hedeflerinden biri olduğunu aktaran Asil, gözünü olimpiyat madalyasına diktiğini belirterek şunları kaydetti:
"Dünya şampiyonu olmak benim en büyük hedeflerimden biriydi. Diğer hedefim ise olimpiyat şampiyonu olmak. Bu gerçekten benim en büyük hedefim. Onu da olduktan sonra bakalım neler olacak? Ama şu an en büyük hedefim olimpiyat şampiyonluğu."
"Bu bir ekip işi, biri eksik olursa gerçekten o başarı gelmezdi"
Türkiye'nin son yıllarda jimnastikte elde ettiği başarıyı da değerlendiren Asil, sözlerini şöyle sürdürdü:
Biz bir ekibiz, aileyiz. Başarıyı getiren tek bir şey yok. Tabii ki bakanlığımızdan, federasyondan destek almadan bu başarı gelmezdi. Biz de çok çalışıyoruz. Bu başarıyı hepimiz için yaptık. Sistemle ilgili bir başarı var. Çünkü herkes gerçekten bir şampiyon çıkartmak istiyor. Ben şampiyon oldum ama inanıyorum ki benden sonra da çok şampiyonlar olacak. Türkiye'de şu anda sistem her şeyi oturtturmuş. Bir de biz çok iyi bir jenerasyonuz. Şampiyon olmak için çok çalışıyoruz. Birbirimizi çok destekliyoruz. Milli takım olarak da güçlüyüz. O yüzden bu bir ekip işi. Bu ekibin biri eksik olursa o başarı gelmez.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Sokakta yürürken insanlar tanıyor, fotoğraf çekmek istiyor"
Dünya şampiyonluğu sonrası hayatında bazı değişimler olduğunu, sokakta insanların kendisini tanıdığını söyleyen Asil, "Benim için normal bir şeydi ama evet sokakta yürürken bazen insanlar beni tanıyor. Fotoğraf çekmek istiyor. Şu an Almanya'dayım hatta Almanya'da bazı insanlar da beni tanıyor. O beni şaşırttı gerçekten. Çünkü çok güzel bir his. Çok mutlu ediyor beni" ifadelerini kullandı.
"Bu madalya hepimiz içindi, iyi ki varsın Türkiye"
Jimnastiği tüm çocukların yapması gerektiğini vurgulayan milli sporcu, sözlerini şöyle noktaladı:
Spor jimnastikle başlıyor, sonra olmuyorsa başka bir spora geçebilirsiniz. Ama temel sporlardan biri jimnastik. Çünkü her şeyi çalıştırıyor. Çocuklar için gerçekten çok eğlenceli bir spor. Ben küçükken futbol oynuyordum hatta çok iyiydim ama ailem hiç destek vermedi bu konuda. Çünkü 'futbolu herkes yapabiliyor ama jimnastiği herkes yapamaz' dediler ve zoru seçtiler. Keşke bir futbolcu olsaydım ama yapacak bir şey yok. Yine de jimnastik işi oldu. Çok şükür büyük bir başarı elde ettik. Bizi destekleyen herkese teşekkür ederim. Bu madalya benim için değil hepimiz içindi. İyi ki varsın Türkiye."
© The Independentturkish