Macron, Ukrayna'da barış arabulucusu olmak istiyor

Macron geçtiğimiz Ekim ayında Elysee Sarayı’nda yaptığı toplantıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diyalog yapmayı savundu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron. Fotoğraf: AP

 

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Ukrayna'da “barışın mümkün” olduğunu söylerken, diğer birçok ihtilafta olduğu gibi, hırsları gerçekte büyük ölçüde tartışmalı olmasına rağmen, birçok "diplomatik başarı" elde eden bir arabulucu imajı yaratmaya çalışıyor. Macron, geçtiğimiz Ekim ayında Roma’da düzenlenen Dinler Zirvesi’ndeki  “barışın çığlığı” ve Eylül ayında Birleşmiş Milletler’de yaptığı  “dünyanın bölünmesi” konuşmasının ardından önceki gün Paris Barış Forumu’nda dış politika çizgisini yineledi.

Fransa’nın daha önce Çin, Rusya ve İngiltere’de görev yapmış emekli büyükelçisi Sylvie Bermann AFP’ye yaptığı açıklamada, “Aracı bir rol oynuyor” diyerek, Macron’un bir anlaşma ve uzlaşma aramayı sevdiğine dikkati çekerek, özellikle Haziran ayında cumhurbaşkanlığı kampında göreceli çoğunluğa yol açan yasama seçimlerinden bu yana, ulusal sahnede sahip olduğu manevralardaki payına değindi. Macron Paris Forumu sırasında, Venezuela’yı siyasi çıkmazdan çıkarmak için Başkan Nicolas Maduro'nun kampı ve muhalifleri arasındaki bocalayan diyaloğu canlandırmaya çalıştı ancak hali hazırda hiçbir ilerleme kaydedilmedi. Macron ve çevresine göre, bu son dosya uzun bir sorun listesinde yer alan konulardan.

Macron geçtiğimiz Ekim ayında  Elysee Sarayı’nda yaptığı toplantıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile diyalog yapmayı savundu. Toplantının başında Macron’un danışmalarından biri, Fransa Cumhurbaşkanı’nın birbiri ardına elde ettiği başarılar ve rolüne değindi. Danışman, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile Ruanda arasındaki gerilimden, İsrail-Lübnan anlaşmasını kolaylaştırmak için “müdahalesi” de dahil olmak üzere Bulgaristan ve Kuzey Makedonya arasındaki anlaşmaya kadar mesaj Macron’un barış sonuçlarına ulaştığını söyledi.

Ancak bu "başarılar" sınırlı. Bölgeden bir diplomata göre, Bakü ve Moskova'nın istemediği arabuluculuk girişimlerine rağmen, Ruanda-Kongo ilişkilerinde keskin bir gerileme veya Paris'in Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki savaştaki sınırlı girişimleri de görünüyor.

Macron çabalarını Rusya'nın yılın başından beri Ukrayna'da yürüttüğü savaşa odakladığı açık. Diğer Batılı liderlerin aksine Putin ile görüşmeye devam etmek için sorumluluk alıyor. Ancak  Avrupa kampı da dahil olmak üzere, bugünün düşmanı ile masada müzakere edilecek bir barışa ulaşılması gerektiğini vurgulayarak başka bir görüş ifade ediyor. Fransa Cumhurbaşkanı, Ukrayna'da barışın mümkün olduğunu ve bunun ne zaman olacağına Ukraynalıların karar vereceğini söylüyor.

Macron’un müzakere çağrıları ise Ukraynalıları kızdırdı. Bermann, Macron’un pes etmemekte haklı olduğunu düşünüyor. Bermann açıklamasında, “Kanalları açık tutmak önemli ve Putin ile konuşmayalım diyenler ahatlı ” diyerek, uluslararası müfettişlerin çatışmada tehdit edilen nükleer santrallere erişimi veya tahıl ihracatı gibi konularda bu tür bir diyaloğun faydasına dikkat çekti.  Ancak eski diplomat, özellikle Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan'ın "en iyi arkadaşı" olmadığı ve etkili bir arabuluculuk rolü oynamak için daha iyi bir konumda göründüğü için Macron’un görevini "çok karmaşık" söylüyor.

Montaigne Enstitüsü'nün kıdemli bir danışmanı olan Emekli Büyükelçi Michel Duclos, kişisel ilişkilerinin ve ikna etme yeteneğinin Putin'i pozisyonunu değiştirmeye zorlamasına izin vereceğine çok uzun süre inanan Macron sert tepki gösteren isimler arasında yer alıyor.

Duclos, bu girişimin Polonya ve Baltık ülkeleri gibi bir dizi Avrupalı ​​müttefikin yanı sıra ABD’ye olan güvenindeki düşüşe karşı Fransa'yı savunmasız hale getirdiğini kaydetti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU