Kılıçdaroğlu'nun Londra'da görüştüğü şirketin CEO'su: Harika bir sohbetti

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Londra seyahati sırasında görüştüğü şirketlerden PUBLIC'in CEO'su Daniel Korski, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada büyük şehirler dışındaki yerlerde kamu hizmetlerindeki dijitalleşmenin konuşulduğunu söyledi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İngiltere'deki temasları kapsamında, girişim sermayesi yatırımcısı PUBLIC'in kurucu CEO'su Daniel Korski (en sağda) ile görüştü/ Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 9-13 Ekim'de gerçekleşen ve pek çok tartışmaya konu olan ABD gezisinin ardından bir sonraki durağı Londra'ydı. 

Kılıçdaroğlu'nun heyetinde yer alan CHP Sözcüsü Faik Öztrak, 2-5 Kasım'da gerçekleşen gezinin ikinci gününde basın mensuplarına bir açıklama yapmış ve Londra ziyaretini, “Amerika'daki temaslarımızın bir devamı” olarak nitelemişti. 

Gezinin ilk başta iki gün planlandığını ilginin çok fazla olması nedeniyle dört güne çıkartıldığını belirten Öztrak, iki gezi arasındaki farkı ise şu sözlerle açıklamıştı: 
 

ABD'de daha çok, bizim kendi bilim insanlarımızı, kendi beşeri sermayemizi orada görmek, çalışmalarını izleme ve onlarla iletişim içine girerek, iktidara geldikten sonra birlikte ülkenin kalkınmasına nasıl hizmet edebileceğimiz konusundaki temasları yapmıştı.

Genel Başkanımız. Londra'da; bu araştırma, geliştirme, yetenek bulma, yetenekleri bir şekilde iş alemine katma, iş sahibi yapma yönünde, bunların nasıl, hangi yöntemlerle sağlanabileceği, bunlara nasıl finansman sağlanabileceği konusunda, gerekli temaslarda bulunuyoruz. 


“10 milyar dolarlık sermayeye hükmeden fonlar…”

Öztrak'ın ifadeleriyle dört gün boyunca “yaklaşık 10 milyar dolarlık bir sermayeye hükmeden, girişim sermayesi fonları; yaklaşık 5 trilyon dolara hükmeden yatırım bankalarının yöneticileri ile” görüşüldü. 

Görüşülenler kurumlar arasında Birleşik Krallık'ın veri bilimi ve yapay zeka enstitüsü Alan Turing Enstitüsü de vardı, sanat, tasarım, moda ve performans sanatları üzerine uzmanlaşan University of the Arts London da… 

Robotlara dokunma hissini veren elektronik deri üreten bir şirketten, drone'larla sağlık lojistiği sağlayan bir girişime kadar, yalnızca bilim üzerine çalışan start-up'lara en erken aşamalarında fon sağlayan Creator Fund da görüşülen kurumlar arasındaydı. 
 

Kemal Kılıçdaroğlu Londra öğrenciler AA
CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Londra'da Türk öğrencilerle de bir araya geldi/ Fotoğraf: AA


1998'den bu yana girişim sermayesi yatırımcısı olan Blenheim Chalcot'un Kıdemli Danışman Richard Broyd, yaptığı bilgilendirme toplantısının ardından “Seçimlerde başarılar. Sizin kazanmanız dünya için de çok önemli” diyerek uğurladı Kılıçdaroğlu'nu. 

“Özellikle büyük şehirler dışındaki bölgelere odaklandık”

CHP liderinin ziyaret ettiği 10'dan fazla kurumdan biri de 2016'da “accelerator” (hızlandırıcı) ve yatırımcı olarak sektöre giren, bugün ise Avrupa'nın kamu sektörü odaklı öncü teknoloji şirketi konumundaki PUBLIC'ti. 

Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamda Kılıçdaroğlu başkanlığındaki heyetle yaptıkları görüşmeyi “harika bir sohbetti” diyerek değerlendiren PUBLIC CEO'su Daniel Korski, şunları söyledi: 
 

Türkiye'nin dijital ekosistemini nasıl destekleyebileceğimizi, özellikle büyük şehirler dışındaki bölgelerde kamu hizmetlerini nasıl daha iyi dijitalleştirebileceğimizi ve ekonomik büyümeyi destekleyebileceğimizi konuştuk.


Korski, söz konusu projelerin tahmini mâli büyüklükleri veya kaynağın nasıl sağlanacağı ile ilgili konuların konuşulmadığını aktardı. 
 

Daniel Korski AA
​​​​​​​Alexander de Carvalho ile birlikte PUBLIC'in kurucusu olan Daniel Korski (ortada), 2010-2016 yılları arasında dönemin İngiltere Başbakanı David Cameron'a danışmanlık yaptı. Bunun yanı sıra Birleşmiş Milletler ve Birleşik Krallık adına Bosna, Irak, Afganistan ve Yemen'de savaş sonrası bölgelerin yeniden yapılanmasında görev yaptı. Korski, Birleşik Krallık Dijital Ekonomi Konseyi'nin de bir üyesi/ Fotoğraf: AA

 

Kamu sektörünün hizmetlerini dönüştürmeyi ve “herkes için daha iyi bir toplum oluşturmayı” hedefleyen PUBLIC'in internet sitesinde yer alan bilgiye göre şirket, sağlıktan adalete kadar pek çok alanda hükümetlere danışmanlık veriyor. 

Teknolojik ürünler de üreten şirket, girişimcileri, yasa koyucuları ve yatırımcıları bir araya getiriyor. 

En önemli teşvik programı GovStart yardımıyla bugüne kadar Birleşik Krallık, Danimarka, Fransa ve Almanya'da 50'ye yakın start-up'ın inovatif çözümlerini hükümetlerle paylaşan PUBLIC, son dört yılda 45'ten fazla şirketin 19 milyon sterlin değerinde kamu sektörü sözleşmesi imzalamasını sağladı ve yatırımcılardan 59 milyon sterlin toparladı. 

“Üç sanayi devrimini kaçırdık. Dördüncüsünü kaçırma lüksümüz yok” 

Kılıçdaroğlu'nun Londra ziyareti öncesi CHP'den yapılan açıklamada yenilikçi teknoloji fonları başta olmak üzere sürdürülebilir, iklime dost ve katma değeri yüksek yatırımlarıyla dikkati çeken kurum ve kuruluşlar ile yeşil, doğa dostu dönüşümü de içine alan yatırımcı ağları ve önde gelen bağımsız yatırımcı fon temsilcileriyle bir araya gelineceği belirtilmişti. 

CHP'li liderin görüşmelerinde, Türkiye'ye yönelik olası nitelikli yatırımları muhataplarıyla ve yatırım uzmanlarıyla değerlendireceği ve partisinin bakış açısını paylaşacağı kaydedilmişti.

Kemal Kılıçdaroğlu, Londra seyahati boyunca Twitter hesabından videolar yayınladı ve bir de basın toplantısı düzenledi. 

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, ilk videoyu Blenheim Chalcot ziyareti sonrası, şirketin iştiraki Scale Space'in ofisinden yayınladı:
 

Üç sanayi devrimini kaçırdık. Dördüncüsünü kaçırma lüksümüz yok. Bu dördüncü sanayi devriminin makinesi insan, yakıtı ise bilgi. Yani her şey sizsiniz. Sizin yaratıcı enerjiniz ve çarpıcı düşünceleriniz. Biliyorum kolay değil ama, imkânsız da değil. Vallahi de biz bunu birlikte yapabiliriz.

Boşverin siyasetin kısır tartışmalarını. Onları biz siyasiler yapmaya devam edeceğiz. Ama evreni değiştirmek için de elimden geleni yapacağım, beraber yapacağız. 

Ayrıca ürettiklerinizi satacaksınız. Ülkemizi de kendinizi de zenginleştireceksiniz, kalkındıracaksınız. Kendi emeğinizle yapacaksınız bütün bunları. Emeğiniz para edecek. Çünkü hiçbirinizin yeri sokaklar değildir. Hepinizin yeri girişim evrenidir. O parayı da size Bay Kemal kesinlikle bulacak. Size getirecek, müsterih olun. 


“Sizin ihtiyacınız olan parayı buldum” 

Kemal Kılıçdaroğlu 4 Kasım 2022'de Twitter hesabından yayınladığı diğer bir videoda “görüştüklerim arasında tefeci yok” demişti: 
 

Bu sabah Londra'dan halihazırda dünyanın farklı bölgelerine 100 milyar sterlin yatırım yapmış 14 devasa fon ile toplantı yaptık. 

Dijital sağlık teknolojisi, veri analizi, yapay zeka, makine öğrenimi ve finansal teknolojiler gibi önemli sektörlere büyük yatırımlar yapıyor ve bu alandaki girişimcileri destekliyorlar. 

Hep söyledim, söylemeye de devam edeceğim. Temiz, teknolojik, iklim dostu parayı ve büyük yatırımlarla Türkiye'ye getireceğiz. Kara para ekonomisini, mafyayı, çeteleri hızla temizleyeceğiz.

Ülkemize temiz yatırımları çekerek halkımıza nefes aldıracağız. Hiç kimse merak etmesin. Çok ama gerçekten de çok güçlü geliyoruz. 

Bu arada birazdan da dünyada 342 milyar dolardan fazla yatırımı olan bir fonla görüşeceğim. Gençler sözüm var size. 

Temiz parayı size mutlaka ama mutlaka getireceğim. Evet, size getireceğim. Görüştüklerim arasında tefeci yok, borç yok. Hepsi yatırımcı. 

Hele hele uyuşturucu baronları hiç yok. Yatırımlar size yapılacak. Size, sizin için.


“Türkiye'nin bir pazar değil üreten bir güç olmasını istiyoruz" 

Kılıçdaroğlu, Londra'da konakladığı InterContinental London Park Lane'de basın mensuplarının da sorularını yanıtladı. 

"Türkiye gerçek anlamda ekonomide önünü göremeyen ve bir çıkmaz sokakta. Türkiye'yi bu çıkmaz sokaktan çıkarmamız lazım" diyen CHP lideri, bunun  beylik laflarla değil, kararlılıkla ve belli adımlarla yapılması gerektiğini söyledi. 

Kılıçdaroğlu, "Türkiye eğer teknoloji devrimini kaçırırsa, yine katma değeri yüksek ürün üreten ülkelerin pazarı haline dönüşür. Türkiye'nin bir pazar değil üreten bir güç olmasını istiyoruz" diye konuştu. 

Türkiye'yi ileriye taşımak, katma değeri yüksek ürün üreten bir ülke haline getirmek istediklerini aktaran Kılıçdaroğlu, “Bunları yaparken temiz parayla yapmak istiyoruz. Bu fon kuruluşları, uluslararası kuruluşlar tarafından akredite edilen, güven duyulan ve bunlar da yatırım yaptıkları zaman yine güvenle gelip yatırım yapabilecekleri iklimi arayan kuruluşlar” dedi. 

“Türkiye üçüncü sınıf bir demokrasiyi değil, birinci sınıf bir demokrasiyi hak ediyor”

Kemal Kılıçdaroğlu, 5 Kasım'da yaptığı açıklamada İngiltere'de fonların, Türkiye'de de girişimci ruhu olan gençlerin bulunduğunu ifade ederek, "Türkiye'de böyle bir ekosistem yaratılmadığı için bunlar arayışlarını yurt dışında sürdürüyorlar" ifadesini kullandı.

.Öncelikle bu gençlere yatırım yapacaklarını belirten siyasetçi, özellikle teknoloji alanında yatırım yapmak isteyen gençlere fon yaratacaklarını söyleyerek, "Şuna kesinlikle inanıyorum. Bizim gençlerimiz fazla değil, çok kısa süre içerisinde, Allah nasip ederse iktidarımızda göreceksiniz, büyük atılımlar yapacaklar. Avrupa bile şaşıracak, bu kadar güçlü atılımları yapacakları için” dedi. 
 


​​​​​​​Kılıçdaroğlu, fon yöneticileri ve yatırımcıların, "Siz bizim gelmemiz için hukukun üstünlüğünü getirecek misiniz? Bizim fonlara güvence sağlayacak mısınız?" sorusunu, “Evet, elbette. Biz hukukun üstünlüğünü sağlayacağız" şeklinde yanıtladığını anlattı.

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne tam üye olmasını istediklerini ve AB'nin öngördüğü demokratik adımları zaten atmak istediklerini söyleyen CHP Genel Başkanı, “Ama ‘Efendim, işte bir fasıl açın da biz adım atalım.' Hayır, efendim. Hiçbir faslı açmalarını bile beklemeden, Türkiye üçüncü sınıf bir demokrasiyi değil, birinci sınıf bir demokrasiyi hak ediyor" dedi. 

“Şubatta ‘tefeci' dediği Londra'dan kasımda para dilendi” eleştirileri

Kılıçdaroğlu, ABD ziyareti sonrasında olduğu gibi Londra ziyareti bitiminde de eleştirilerin hedefindeydi. 

8 Kasım'da partisinin grup toplantısında konuşan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, “Kılıçdaroğlu, sandık Londra, Washington, Berlin'de kurulmayacak. Oylar Brüksel'de sayılmayacak. Türk milleti, Türkiye'yi karalayanlara, yabancı ülke sokaklarında jurnalcilik yapanlara demokrasi meydanını dar edecektir” ifadelerini kullandı. 

İktidara yakın medyada ise Kılıçdaroğlu'nun, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'nin şubatta yaptığı Londra seyahatine yönelik eleştirisi manşetlerdeydi. 

“Şubatta ‘tefeci' dediği Londra'dan kasımda para dilendi” başlığı atılan haberlerde, Kılıçdaroğlu'nun şubat ayında çıktığı bir yayında Bakan Nebati'ye yönelik “Niye Londra'ya gitti? Para dilenmeye değil mi?” ifadelerini kullandığı hatırlatıldı.

"Daha gazeteci dostu bir program beklerdik"

Bunun yanısıra Kılıçdaroğlu'nun İngiltere'deki bazı görüşmelerinin basına kapalı gerçekleşmesi de eleştiri konuları arasındaydı.

Kısa Dalga Genel Yayın Yönetmeni Kemal Göktaş, Halk TV'de yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu'nun ABD'de olduğu gibi sekiz saat ortadan kaybolması gibi bir durum olmadığını ancak çok gazeteci dostu bir program gerçekleşmediğini aktardı. 

Londra'da CHP liderini takip eden gazetecilerden olan Göktaş, şunları söyledi: 
 

Burada programın organize ediliş şekli biz gazetecilerin çok hoşuna gitmedi açıkçası. Kılıçdaroğlu'nun görüşmelerinin tamamı basına kapalı yapıldı. İlk gün adreslere beraber gittik. Orada karşılanma ve uğurlanma anlarını çekebildik. Sonraki gün adresler yerine kuruluşların adları verildi. O kuruluşlarla kimi zaman otelde, kimi zaman başka bir otelin lobisinde, kimi zaman başka bir yerde buluştu. 

​​​​​​​Gazeteciler lojistik olarak her an takip etme olanağı bulamadı. Biz burada yurt dışında bir genel başkanı takip eden gazeteciler olarak biraz daha gazeteci dostu bir program beklerdik. 


Göktaş, CHP kanadının teknoloji ve gençlik eksenli bir kalkınmayı hedeflediklerini, ABD ve Londra gezilerinin de kasım sonunda açıklanacak büyük bir programın parçası olduğunu hatırlattı. 
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU