Gazeteci Fehmi Koru, AK Parti’nin HDP’ye gerçekleştirdiği anayasa değişikliği ziyaretinin ardından gözlerin çevrildiği MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin bugünkü grup toplantısında neler söyleyebileceğine dair bir köşe yazısı kaleme aldı.
Koru, kişisel blogunda kaleme aldığı köşe yazısında “MHP lideri Devlet Bahçeli’nin, bu son gelişmeye bakıp, bugünkü grup toplantısında, erken seçim talebinde bulunmasını bekleyenler var. Orada da ciddi bir sorun söz konusu” dedi.
Yüzde 7’ye düşürülen barajın erken seçim durumunda geçerli olmayacağını, eskisi gibi yüzde 10 olarak gerçekleşeceğini hatırlatan Koru, şunları yazdı:
MHP’nin kendisini daha rahat hissetmesi amacıyla seçim yasası değiştirildi ve %10 olan baraj %7’ye indirildi. Anayasaya göre, seçimle ilgili yasa değişiklikleri, bir yıldan daha kısa süre içerisinde yapılacak ilk seçimde uygulanamıyor. Baraj indirimini de içeren yasa değişikliği bu yılın Nisan ayı sonlarında gerçekleşti; bu durumda yasada öngörülen değişiklikler 2023 Mayıs ayından önce yapılacak bir seçimde uygulanamayacak. Hemen seçime gidilirse %10 olan baraj geçerli olacak ve kamuoyu yoklamalarına göre MHP’nin o orana ulaşması bayağı zor.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
"Buna rağmen seçim tarihinin erkene alınmasını göze alabilir mi MHP lideri Bahçeli?" diye soran Koru, şu ifadeleri kullandı:
AK Parti’yi iktidara taşıyan 3 Kasım 2002 seçimi tarihi erkene çekilmiş bir seçimdi ve onu sağlayan o sırada DSP ve ANAP ile hükümet ortağı olan MHP’ydi. Devlet Bahçeli, aylar öncesinden, hatta 3 Kasım tarihini de bizzat kendisi zikrederek, seçime gidilmesini isteyebilmişti. Ortaklarına haber vermeden hem de… Baraja takılmayı da göze alarak… AK Parti’yi iktidara taşımayla sonuçlanan süreci başlatan MHP, şu günlerde, AK Parti’yi iktidardan edecek sürece geçit verebilir mi?
Hesaba bakmak lazım. İki dönem arasında önemli bir fark olduğu açık. Vaktiyle MHP içerisinde önemli görevlerde bulunmuş siyasilerin kurucu kadrosunu teşkil ettiği iki yeni parti var bugün: İYİ Parti ve Zafer Partisi… MHP baraja takılıp seçim sonrasında Meclis’te temsil edilemez hale gelse bile, MHP’de temsil edilen siyasi ideoloji yeni dönemde de Meclis’te varlığını sürdürebilecek.
İYİ Parti’nin, içinde yer aldığı ‘6’lı masa’ya ismini aday olarak getirmeye hazırlandığı izlenimi alınan -hiç değilse bende öyle bir izlenim var- CHP’den Ankara’ya belediye başkanı seçilmiş eski MHP’li Mansur Yavaş’ın cumhurbaşkanı seçildiğini de hesaba katın…
Devlet Bahçeli ve MHP’nin yönetici kadrosu açısından kaybedilme ihtimali bulunan seçim, başka bir yönden kazanılmış bir seçim haline dönüşmez mi? O hesapla, AK Parti ile iktidar ortaklığı sayesinde elde edilmiş ne varsa hepsi devam edeceği gibi, cumhurbaşkanlığı makamını da fazlasıyla kendilerine sıcak birisi dolduracak… Fena bir hesaba benzemiyor. Hangi hesap sonunda günü belirler? Hiç de kolay olmayan bir kararla ilgili olduğu için cevaplandırılması hayli zor bir soru bu. Zaten biraz da bu yüzden içinde bulunduğumuz süreç, izleyenler açısından, fazlasıyla merak uyandırıcı. Merakla izlemeye devam.
fehmikoru.com