Terör olaylarında görülen otomatik silahlar, adli ve organize suçlarda kullanılır hale geldi

Büyükşehirlerde yaşanan çatışmalarda uzun namlulu ve otomatik silahlar daha fazlar görünür oldu. Emekli asker ve emniyetçilere göre, bu komşu ülkelerdeki istikrarsızlık ve yasadışı göçten kaynaklanıyor

İstanbul İl Jandarma Alay Komutanlığı'na bağlı organize suçlar ekiplerince geçen 19 Ekim 2022 günü uyuşturucu satışı yapan bir çeteye yönelik operasyonda dört kalaşnikof otomatik tüfek de ele geçirildi / Fotoğraf: AA

Türkiye'de yabancı çetelerin yerleşmeye başladığı, uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığı iddiaları son dönemde sıklıkla dillendiriliyor

Bu konu siyasette de çokça tartışılıyor. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu yöndeki iddiaları dillendirenlerin başını çekiyor.

Muhalefetin seslendirdiği bu iddialara karşı iktidar kanadından ise "suç örgütlerine göz açtırılmadığı" yanıtı veriliyor. 

 

lavsilahı.jpg
İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir eve yapılan polis baskınında tanklara karşı kullanılan Lav roketi de bulundu

 

Çete operasyonunda tanksavar silahı çıktı

İktidar temsilcileri buna ilişkin de çeşitli rakamlar açıklayarak iddiaları çürütmeye çalışıyor.

Tartışmaların devam ettiği süreçte 3 Kasım 2022 Perşembe günü İstanbul Gaziosmanpaşa'da bir eve asayiş ekiplerince operasyon düzenlendi. 

Evde atışa hazır dolu vaziyette lav tanksavar roketi, Uzi olarak bilinen suikast silahı, 2 adet kalaşnikof marka uzun namlulu silah, 1 tabanca, 3 el bombası ve bu silahlara ait çok sayıda mermi ele geçirildi.

Aynı operasyonda suç örgütü üyesi oldukları iddia edilen 7 kişi de gözaltına alındı.

Bir asayiş operasyonu olmasına karşın ele geçirilen silahların genellikle terör operasyonlarında yakalanan türden silahlar olduğu dikkati çekti.

Uzun yıllardır terörle mücadelenin sürdürüldüğü Türkiye'de özellikle kimi güneydoğu ve doğu illeri dışında kalaşnikof benzeri silahlara pek rastlanmazdı. Bunlarla bir suç işlendiği zaman da "genellikle terör örgütlerinin işi olduğu" düşüncesi dile getirilirdi. 

Batı illerinde asayiş olaylarında çoğunlukla tabanca veya pompalı tüfek kullanılırken son yıllarda kalaşnikof benzeri silahların kullanıldığı veya yakalandığı olaylara da geçmişe oranla daha fazla rastlanır hale geldi.

Otomatik tüfekler, güvenlik güçlerinin duyurularında ve medya organları tarafından geçilen haberlerde genellikle "Uzun namlulu silah" olarak yer alıyor.

 

bağcılar.jpg
İstanbul Bağcılar'da 15 Temmuz'da uyuşturucu çeteleri arasında kalaşnikofun kullanıldığı çatışma güvenlik kameralarınca böyle tespit edildi

 

İstanbul'da kalaşnikoflu çatışmalar

2022 yılı içerisinde uzun namlulu silahların kullanıldığı, basına yansıyan olaylardan bazıları şöyle: 

15 Ekim 2022: Bahçelievler'de husumetli 2 grubun arasında uzun namlulu silahların da kullanıldığı çatışmada 1'i ağır, 5 kişi yaralandı.

15 Temmuz 2022: Bağcılar'da uyuşturucu çeteleri arasında yaşanan çatışmada A.C.U. adlı kişi uzun namlulu silah kullandı. Bir kişinin yaralandığı çatışmanın ardından yakalanan 6 kişi arasında A.C.U’da vardı.

8 Ağustos 2022: Bahçelievler'e ilçesine bağlı Şirinevler'de motosiklet ile gelen şüpheli, kalaşnikofla iş yerine ateş etti. İşyerindeki kişinin de karşılık vermesiyle yaşanan çatışmada bir kişi yaralandı.

3 Ağustos 2022: Sultangazi'de 2 grup 2 gün arayla çatıştı. İlk olayın ardından üç araçla rakiplerinin bulunduğu kıraathanenin önüne gelen grup üyeleri, uzun namlulu silahlarla mekanı taradı. İçeridekilerin de karşılık vermesiyle çıkan çatışmada iki gruptan da birer kişi ağır yaralandı.

13 Ekim 2022: Adana'nın Ceyhan ilçesinde evinden çıkan kişi, uzun namlulu silahla düzenlenen saldırıda yaralandı.

2 Ekim 2022: Beylikdüzü'nde bir otoparka iki kişi tarafından uzun namlulu silahla yapılan saldırıda, unuttuğu eşyasını almak için geri dönen bir şahıs ile bir köpek yaralandı. Olay yerinde 30 kovan bulundu.

12 Eylül 2022: Osmaniye'de 2 aile arasında başlayan kavgada kalaşnikof ve av tüfekleri konuştu. 2 kişi öldü, 3 kişi yaralandı.

9 Haziran 2022: Karaman'da bir çiftlik önünde 2 grup arasında çıkan çatışmada dört kişi yaralandı. Çatışmaların ardından rakiplerine gözdağı vermek için kalaşnikofla sosyal medya poz veren B.B. ve kardeşi A.B'nin de arasında olduğu 38 kişi gözaltına alındı.

5 Haziran 2022: İzmir'in Konak ilçesinde, hareket halindeki otomobile uzun namlulu silahla saldırı düzenlendi. Olayda, Metin A., hayatını kaybederken Mehmet Ali O. ağır yaralandı.

1 Kasım 2022: Kars Kağızman'da aralarında bir grup kan davalı oldukları ailenin evine uzun namlulu silahlarla saldırdı. Çıkan çatışmada 1 kişi yaralanırken 5 kişi gözaltına alındı.

 

kom.jpg
Emniyet'e bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, 2022'nin ilk altı ayında 64 uzun namlulu silah ele geçirdi / Görsel: Instragram

 

Hem polis hem jandarma çok sayıda uzun namlulu silah ele geçirdi

Bunlar haricinde bir de yapılan operasyonlarda ele geçirilen silahlar var. Ancak bu konuda derli toplu bir istatistik bulmak da kolay değil.

Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı Müdürlüğü'nün Instagram sayfasında verilen bilgiye göre 2022'nin ilk 6 ayında organize ekiplerince yapılan operasyonlarda 64 uzun namlulu otomatik silah, bin 728 av tüfeği ile bin 872 tabanca ele geçirildi.

Ancak başka bir ilde asayiş polisince yapılan operasyonda ele geçirilen otomatik silah, bu kayıtlarda görünmeyebiliyor.

Jandarma teşkilatının sitesinde yer alan verilere göre de bu yılın ağustos, eylül ve ekim dönemindeki asayiş operasyonlarında ele geçirilen uzun namlulu otomatik silah sayısı ise 23. Aynı dönemde toplam 468 tabanca ile 846'da av tüfeği de ele geçirildi.

 

hatay1.jpg
Hatay'da geçen ocak ayında jandarma operasyonunda İsrail yapımı Uzi marka makineli tabancalar ele geçirildi

 

Hatay'da 5 adet Uzi, Mersin'de cephanelik gibi ev

Bunlar dışında verdiğimiz rakamlar içinde yer almayan pek çok otomatik silah ele geçirme olayı var.

Bazıları şöyle:

5 Ocak 2022: Hatay'ın Altınözü ilçesinde jandarma ekiplerince silah kaçakçılığı yapan kişilere yönelik yapılan operasyonda beş adet makinalı tabanca olan Uzi ele geçirildi.

21 Ekim 2022: Mersin'in Toroslar ilçesinde durdurulan otomobilde 6 ruhsatsız tabanca bulunmasının ardından genişletilen operasyonda bir evde 53 ruhsatsız tabanca, 12 suikast silahı ve 10 kalaşnikof otomatik tüfek ele geçirildi.

18 Ağustos 2002: Adana'nın Yüreğir ilçesinde polisin takibi ile durdurulan araçta yapılan aramada, parçaları sökülmüş iki uzun namlulu tüfek, 1 hafif makineli tüfek ve 1 otomatik tabanca ele geçirildi.

29 Ekim 2022: Sultanbeyli'de gözaltına alınan bir kişiden elde edilen bilgilerle asayiş ekiplerince Kağıthane'de bir eve düzenlenen operasyonda, gizli bölümde üç ruhsatsız tabanca, bir otomatik silah, 69 şarjör, 9 namlu ele geçirildi.

12 Ağustos 2022: Mersin'de asayiş polisince yapılan bir operasyonda 3 kişiyle birlikte 3 tabanca 1 kalaşnikof otomatik tüfek ele geçirildi.

14 Mayıs 2020: Adana Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince 28 Mart ile 15 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen operasyonlarda aralarında 11 kalaşnikofun olduğu 651 ruhsatsız silah ele geçirdi.

 

azizergen.png
Emekli Jandarma Kurmay Albay ve Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Aziz Ergen, sınır güvenliğine dikkat çekti 

 

"Sınır güvenliğinin azalmasıyla daha önce görülmeyen türden silahlar görülmeye başlandı"

Geçmiş yıllara doğru arama yapılınca hem otomatik silahların kullanıldığı veya ele geçirdiği daha birçok örnek göstermek mümkün.

Kalaşnikof ve otomatik bazı silahlar, bunları temin edenlerce bir tabanca veya av tüfeğine oranla daha sıkı saklanmaya çalışılan silahlar olduğundan fazlasının olabileceğini tahmin etmek zor değil.

Peki ne oldu da Türkiye'nin terör örgütü olarak gördüğü yapılara mensup kişilerin ellerinde görülen otomatik silahlar, son yıllarda büyükşehirlerde, asayiş ve organize suçlarında daha rastlanır hale geldi?

Görev yaptığı yıllarda bir dönem eski Jandarma Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Başkanı olarak da çalışan emekli jandarma kurmay albay ve Zafer Partisi Genel Başkan Yardımcısı Aziz Ergen, geçmiş yıllarda Türkiye'ye çoğunlukla yurtdışından kaçak yollarla tabanca sokulduğunu belirtti. 

Sınır güvenliğinin ihmal edilmesi ve yasadışı göçlerle birlikte daha önce batı illerinde görülmeyen veya çok az görülen türden uzun namlulu tüfekler, otomatik tabancaların da artık görüldüğünü söyleyen Ergen, "Jandarma, bir kısmını yakalasa bile bunun 10 katı Türkiye'ye geçiyor. Çünkü sınırlarda alınan önlemler yeterli değil. Bunların bir kısmı suç grupları tarafından kullanılıyor olabilir. Ancak bir kısmının da Türkiye'de olası bir karışıklık durumunda kullanılmak amacıyla da getirilmiş olabileceğini göz ardı etmemek lazım" dedi.

 

mustafaböğürcü1.jpg
Mustafa Böğürcü de bölgedeki istikrarsızlığın kaçak silah akışını artırdığı görüşünde / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Komşu ülkelerdeki istikrarsızlığın ve silah merakının sonucu"

Emekli başkomiser ve Demokrat Parti MKK Üyesi Mustafa Böğürcü ise yakalanan silahların genellikle yeni olduklarına dikkati çekti.

"Bunlar genellikle sınır ötesinden getiriliyor" diyen Bögürcü, "Bu da Suriye, Irak ve İran'daki istikrarsızlığın bir sonucu. Uyuşturucudan sonra kaçakçıların en çok rant elde edebileceği alanlardan biri de silah işi. Halkta zaten bireysel silahlanmaya karşı merak var. Ancak kimi kişilerde bu merakın artık tabancalardan uzun namlulu silahlara geçtiği görünüyor" ifadelerini kullandı.

"Göçlerin artması ile filmlerin etkisi var" 

Uzun namlulu silahların geçmişte daha çok Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde görüldüğünü, artık Türkiye'nin batısındaki kentlerde de daha fazla rastlanır hale geldiğini dile getiren Böğürcü, şöyle devam etti:

Göçlerin artmasıyla büyükşehirler daha kozmopolit hale geldi. Silah akışını artırdı. Tabii ki kimi mafya konulu filmlerin de rolünü unutmamak lazım.  Adam zaten silaha meraklı, bir de orada otomatik silahı görünce 'ben de alayım' diyor.

"Sınır güvenliği sağlanmadan olmaz"

Sınır güvenliği sağlanamayan bir ülkenin kaçakçılar için bulunmaz bir yer olacağını söyleyen Mustafa Böğürcü, "Herkes uyuşturucuya dikkat çekiyor ama bireysel silahlanma ve yasadışı bahislerdeki artış gözlerden kaçmamalı. Sokakta birbiriyle çatışan insanlar görüyoruz. Bu işin önünün alınması gerekiyor. Türkiye, dışarıdan silah getirilip satılan bir ülke olmamalı" şeklinde konuşarak sözlerini tamamladı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU