Tanzanya'da alıkonan ünlü gazeteci Erick Kabendera günlerdir gözaltında

İnsan hakları grupları tutuklama sebebinin soruşturulmasını ve muhabirin serbest bırakılmasını istiyor

Erick Kabendera birkaç yerel ve uluslararası yayında yazıyordu (JamiiForums)

Tanzanya'da tanınmış araştırmacı gazetecinin tutuklanması ülkede basın özgürlüğü konusunda endişeli itirazlara neden oldu.

Erick Kabendera pazartesi gecesi Doğu Afrika ülkesinin ticari başkenti Darüsselam'daki evinde 6 sivil polis memuru tarafından tutuklandı.

Yetkililerin vatandaşlığını soruşturduğu gazeteci, kentin yerel polis komiseri Lazaro Mambosasa'ya göre, tebliğe yanıt vermeyi reddettiği için tutuklandı.

Mambosasa gazetecilere verdiği demeçte, "Kabendera kaçırılmadı... Tanzanya Polis Kuvvetleri tarafından vatandaşlık soruşturmasının bir parçası olarak tutuklandı" dedi. Mambosasa, “(O) Emin ellerde” diye ekledi.

Bir dizi yerel ve uluslararası yayında yazan Kabendera vatandaşlığına dair bir sorun olmadığı sonucuna varılan 2013 yılındaki hükümet soruşturmasına rağmen tutuklandı.

Mombosasa, polisin Göçmenlik İdaresi'yle birlikte yürüttüğü soruşturmanın sonucunda muhtemelen ceza davası açılacağını söyledi ve başka ayrıntı vermedi.

Hükümet John Magufuli'nin cumhurbaşkanı seçildiği 2015 yılından bu yana gazetecilere ve muhalif liderlere uyguladığı baskı nedeniyle insan hakları grupları tarafından eleştiriliyor.

Kabendera’nın 27 Temmuz’da Doğu Afrika Gazetesi'nde yayımlanan son makalelerinden birinde, "Tanzanya'nın iktidar partisinin 'muhaliflere' saldırısının sonu görünmüyor" başlığıyla Magufuli’nin hükümetinde bir anlaşmazlık olduğu yazıyordu.

 

reuters-thomas mukoya.jpg
John Magufuli'nin hükümeti, gazetecilere ve muhalefet liderlerine uyguladığı baskı nedeniyle insan hakları grupları tarafından eleştirilmişti (REUTERS / Thomas Mukoya)

 

Bazı Tanzanyalılar sosyal medya üzerinden tutuklamanın arkasındaki gerçek nedeni sorgulayarak Kabendera'nın serbest bırakılmasını talep etti.

Darüsselam'da çalışan bir girişimci Carol Ndosi Twitter'da, “Kabendera'yla aynı okula gittim... Birinin olabileceği ve olması gerektiği kadar Tanzanyalı. Gerçekten mi arkadaşlar... gerçekten mi?” diye yazdı.

Uluslararası Af Örgütü'nün Doğu Afrika'nın Afrika Boynuzu ve Büyük Göller bölgesi direktörü Joan Nyanyuki, “Polisin gazeteciyi tutuklayıp hücre hapsinde 24 saatten fazla tutup ardından vatandaşlığını sorguladığını iddia etmesi çok çirkin" ifadelerini kullandı.

Erick Kabendera derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalıdır.

Nyanyuki, “Erick Kabendera'nın tutuklanması basın özgürlüğüne saldırıdır ve insanların görüşlerini ifade ettiği için öldürüldüğü, fiziksel saldırıya uğradığı, tehdit edildiği, taciz edildiği ya da kaçırıldığı Tanzanya'da gazetecilere ve hükümeti eleştirdiği düşünülenlere karşı artan baskının kanıtıdır” diye ekledi.

New York merkezli Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), Kabendera'nın güvenliği konusunda endişe duyduğunu belirtti.

CPJ'nin Sahraaltı Afrika temsilcisi Muthoki Mumo, “Gazetecinin, polis olduğunu iddia edenler tarafından alınma tarzı çok kaygı verici ve Cumhurbaşkanı John Magufuli'nin Tanzanyasında basının güvende olmadığını kanıtlıyor” dedi.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/africa

Independent Türkçe için çeviren:  Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU