İçişleri Bakan Yardımcısı Ersoy: Tecavüze uğramak durumunda olan komşunuzun kızı zilinize bastığında "Kapıyı açmam" diyen var mı?

Mehmet Ersoy çalıştayda yaptığı konuşmada "Son 5 yıldır Türkiye’deki Suriyeli nüfusu hiç artmıyor" diye konuştu

Fotoğraf: AA

Göç İdaresi Başkanlığı Uyum ve İletişim Genel Müdürlüğü ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) iş birliğinde düzenlenen göç, güvenlik ve sosyal uyum konularının bölgesel düzeyde katılımla istişare edilen Göç, Güvenlik ve Sosyal Uyum Bölgesel Üst Düzey Çalıştayları’nın beşincisi, Doğu Anadolu’daki tüm illeri kapsayacak şekilde dün Malatya’da bir otelde yapıldı. 

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, bu çalıştayları hayati önemde gördüklerini ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ersoy burada yaptığı konuşmada şunarı kaydetti:

Irak ve Suriye’ye demokrasi getirmek o insanları özgürleştirmek istediler. Sanki dünyanın bütün diktatörlerini devirdiler, her tarafa demokrasiyi getirdiler sadece Irak, Suriye kaldı. Hemen yanlarındaki başka diktatörlükleri hayatları boyunca hiç görmediler ve bir iç savaş başladı. Suriyeli garibanların tepesine yağdırılan misket bombalarına inanın hiç dahlimiz olmadı. Hiçbir günahımız yok. Akın akın insanlar yaşanmaz hale getirilen ülkelerinden kaçacak yer aradılar. Türkiye Cumhuriyeti olarak bu sorunu gördük ve uluslararası camiaya, BM’ye çağrı yaptık. Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölgeler oluşturalım, savaştan kaçan insanların Suriye toprakları içinde bir yerde tutalım dedik. Ne BM ne uluslararası kamuoyu ne uluslararası camianın önde gelenleri, savaşın gerçek sorumluları, bombaları bizzat oraya yağdıranlar, kendi şehirlerinde insanları yaşayamaz duruma getirenler son derece ilgisiz kaldılar. Bu teklifimize yanaşmadılar. İnsanlar sınırımıza dayandı. 10 bin kilometre uzaktan gelmediler, yüzyıllarca birlikte yaşadığımız, aynı medeniyet ve kültür değerlerini paylaştığımız insanlardı. Kapımıza dayandılar, bizim için hadise şuydu; tecavüze uğramak durumunda olan komşumuzun kızının zilimize basması, ‘O kapıyı açmam’ diyen var mı? Türkiye o sorumluluğu yerine getirdi ve o gün kapıları açtı. 

"Son 5 yıldır Türkiye’deki Suriyeli nüfusu hiç artmıyor"

"Türkiye bir göçmen cenneti olmasın diye elimizden gelen gayreti gösteriyoruz, göstereceğiz" diyen Ersoy, "O yollarda kapılarımızı açtık, açmak zorundaydık. Sonra da her türlü tedbiri de aldık. Son 5 yıldır Türkiye’deki Suriyeli nüfusu hiç artmıyor. 'Aklımızla alay mı ediyorsunuz, bu kadar doğururken nüfus niye artmıyor?' diyorlar. Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölgeleri onun için oluşturduk. 531 bin Suriyelinin ülkelerine dönmelerini sağladık. Sınırlarımızda entegre güvenlik sistemlerini çok iyi uygular hale geldik. Geçişlerini engelledik" dedi

 

 

ANKA

DAHA FAZLA HABER OKU