HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu: Başörtüsü ilahi bir emirdir, anayasal güvence altına alınmalıdır

Yapıcıoğlu, "Biz partimizi kurmadan önce STK faaliyetleri yaparken de hep başörtüsünün anayasal bir güvence altına alınmasını söyledik" dedi

Fotoğraf: HÜDA PAR

Almanya’nın Mainz kentinde gurbetçilerle bir araya gelen HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, gündemde olan başörtüsü meselesi hakkında açıklamalarda bulundu.

2012 yılında yazılan parti programlarında başörtüsü serbestliğinin anayasal güvence altına alınması maddesi yer alan HÜDA PAR’ın Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, gündeme gelen başörtüsü meselesinde yıllardır dillendirdikleri çağrıyı yeniledi.

Yapıcıoğlu, henüz parti kurmadan öncede talep ettikleri başörtüsünün anayasal güvence altına alınması konusunu yineleyerek iktidara çağrıda bulundu.

Yapıcıoğlu, başörtüsüne anayasal güvence istediklerini bir kez daha tekrarlayarak şunları söyledi:

Biz partimizi kurmadan önce STK faaliyetleri yaparken de hep başörtüsünün anayasal bir güvence altına alınmasını söyledik. Başörtüsü ilahi bir emirdir. Birinin o emri yerine getirmesi birinin de yerine getirmemesi bu gerçeği değiştirmez. Çünkü biri inancı gereği başörtüsü takma zorunluluğunu biliyor ve başörtüsü takıyorsa, o konuda yasal düzenleme yapılması doğru değildir, böyle bir hakkınız yok. Mesela Müslümanın namaz kılması farzdır, e hadi o zaman referandum yapalım Müslümanlar namaz kılsın mı kılmasın mı? Böyle bir şey olabilir mi? Ben dünyada tekte kalsam ya da halkın yüzde 99.99’u namaz kılma yasaktır derse de ben yine kılarım namazı. Bütün insanlar bir araya gelse de de Allah’ın emrinin yanında hiçbir şeydir. Bu gözle bakıldığı zaman Allah'ın emri olan bir şeyi sizin oylamanız doğru değildir. Ama Türkiye’de daha önce başörtüsüyle ilgili bazı sıkıntılar çıktı. Başörtüsü, dini bir sembol olduğu için kamusal alanlarda yasaklandı. Bunların bir daha yaşanmaması için biz başörtüsüne anayasal güvence istiyoruz. Şimdi kanuni düzenleme yapılırsa parlamentoda 600 üye tarafından yapılan oylamada karar kolaylıkla değiştirilebilir. Ama anayasanın değiştirilebilmesi için üye tam sayısının en az 5’te 3’ünün ‘evet’ demesi lazım. Bu nedenle eğer anayasal değişiklik olursa bu daha sağlam olur.

Yapıcıoğlu’nun Avrupa’daki temaslarına devam edeceği belirtildi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU