Emniyetten "HDP'li vekile mermi çekirdeği atıldı" iddiasına açıklama

"Basın açıklamasına ilişkin görseller incelendiğinde, bahse konu cismin iddiaların aksine bir personelimiz tarafından gruba atılmasının teknik olarak mümkün olmadığı gayet açıktır"

Emniyet Genel Müdürlüğü, HDP’nin, “Milletvekiline mermi çekirdeği fırlatıldığına” dönük açıklamasını 'iftira' olarak niteledi ve reddetti.

HDP, Şırnak'ta Cizre Belediyesi'ne kayyum atanmasının yıl dönümünde milletvekilleri Hasan Özgüneş ve Nuran İmir’in de katıldığı basın açıklaması sırasında bir polisin vekillere mermi çekirdeği fırlattığını duyurdu.

 

Emniyet Genel Müdürlüğü, “iftira” ile karşı karşıya olduklarını belirterek konuya dair açıklama yaptı. HDP Cizre İlçe Başkanı Mesut Nart'ın bir cismi yerden alarak, HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş'e verdiğinin görüldüğünü belirten Emniyet, “Gerekli ,ncelemelerin yapılabilmesi amacıyla cismin teslim edilmesi istenmesine rağmen ısrarla teslim edilmemiştir. Basın açıklamasına ilişkin görseller incelendiğinde, bahse konu cismin iddiaların aksine bir personelimiz tarafından gruba atılmasının teknik olarak mümkün olmadığı gayet açıktır” dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görüntülere yansıyan polisin cisim fırlatma anına ilişkin, “Personelimizin, kendisine ait çevik kuvvet kalkanı üzerinde bulunan şeffaf renkli jelatini kazıdıktan sonra sağ el başparmağı ile yere doğru attığını ortaya koymaktadır” ifadelerini kaydeden Emniyet’in açıklaması şu ifadelerle sürdü:

“İhtimal dışı”

Hasan Özgüneş'e isabet eden mermi çekirdeğinin, personelimiz tarafından atıldığını ileri sürmek fizik kurallarını tersine işletmek anlamına gelmektedir. Grubun arkasında bulunan personelimizin eliyle attığı varsayılan merminin yaklaşık 10 metre uzaklıkta, grubun önünde bulunan Hasan Özgüneş’in karın bölgesine isabet etmesinin ihtimal dışı olduğu açık ve nettir.

“Yukarıdan düştü”

Yine olay anına ilişkin görseller üzerinde yapılan analizde, Özgüneş’in karnına isabet eden cismin, grubun ön tarafından geldiği ve yukarıdan düştüğü görülmektedir. İncelemede, cismin tabanca mermi çekirdeği olduğu, mermi çekirdeği üzerindeki yiv setlerin düz çizgi şeklinde olması nedeniyle namlusu değiştirilmiş bir tabancadan atıldığı, mermi çekirdeğinin burun kısmındaki ezilmenin az ve yaklaşık 45 derece açı oluşturmasından dolayı yorgun mermi çekirdeği olduğu değerlendirilmektedir.

HDP milletvekiline mermi çekirdeği attığı dezenformasyonunun öznesi haline getirilmeye çalışılan personelimizin, kendisine ait çevik kuvvet kalkanı üzerinde bulunan şeffaf renkli jelatini kazıdıktan sonra sağ el başparmağı ile yere doğru attığını ortaya koymaktadır. Olayla ilgili başlatılan adli tahkikat da devam etmektedir.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU