Milletvekili transfer ve istifaları hesapları bozdu… RTÜK üyesini belirlemek hangi partinin hakkı?

RTÜK üyelerinden birisinin koltuğu 117 gündür boş. Yeni üyeyi belirleme hesapları, TBMM'deki sayısal değişimden dolayı alt üst oldu. CHP'ye göre iktidar "siyasi yan kesicilik" yapıyor. İYİ Parti'ye göreyse ortada "hak gaspı" var

AK Parti'ye geçen İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'ye rozeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan taktı / Fotoğraf: AA

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) bugünlerde hem TV kanallarına kestiği ceza hem de boş olan koltuğun doldurulmamasıyla gündemde.

Muhalif medyaya kesilen cezalar aralıklarla tartışma konusu olurken yaklaşık 4 aydır yeni bir üye seçilmemesinin arka planındaki hesapların ne olduğu da merak konusu. 

Bilindiği gibi RTÜK üyeleri partilerin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) sandalye dağılımına göre belirleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

RTÜK'te halihazırda görev yapan 8 üye bulunuyor. Aslında bunların 9 olması gerekiyor.

AK Parti kontenjanında seçilen Taha Yücel, 28 Haziran'da RTÜK'ten ayrıldı. 

Mevcutta RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, üyeler Orhan Karadaş, Mehmet Daniş ve Nurullah Öztürk AK Parti kontenjanından seçilerek kurumda görev yapıyor.

İlhan Taşçı ve Okan Konuralp CHP, Ali Ürküt HDP ve Deniz Göçer ise MHP kontenjanından seçilip RTÜK'e gönderilmiş durumdalar. 

Hak İYİ Parti'ye geçti, başkan TBMM'ye yazı göndermedi

Yücel'in Aselsan yönetimine atanmasıyla bir koltuk boşaldı. AK Parti kontenjanındaki Taha Yücel'in ayrılmasıyla yeni RTÜK üyesini belirlenme hakkı İYİ Parti'ye geçti.

Ancak RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, yeni üyenin seçimine ilişkin yazıyı bir türlü TBMM'ye göndermedi. 

Bu durum 12 Ekim'e kadar devam etti. Mehmet Ali Çelebi'nin AK Parti'ye geçeceğinin açıklanması üzerine Şahin, TBMM'ye yazıyı gönderdi. 

Şahin'in yazısından bir süre sonra Erdoğan Çelebi'ye rozet taktığı günden bir gece önce Şentop, RTÜK üyeliği için AK Parti'den isim istedi. 

 

WhatsApp-Image-2021-01-06-at-11.03.59.jpeg
Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun Ankara'daki binası / Fotoğraf: RTÜK



Fakıbaba'nın istifası hesapları bozdu

Zira İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi'nin AK Parti'ye katılmasıyla dengeler değişti.

Sayısal üstünlük AK Parti'ye geçince yeni üyenin de iktidar partisi tarafından seçileceği durumu oluştu.

Fakat bu AK Parti lehine değişen durum üzerine yapılan hesaplar bir gün sonra yine alt üst oldu.

Bu sefer de Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba'nın istifası palanların değişmesine yol açtı. 

AK Parti'den bir milletvekilinin azalmasıyla bu defa RTÜK üyesini belirlemek yine İYİ Parti'ye geçti. 

 

9a5e8d2d-0c9e-413e-a49e-eb202387ce1a.jpg
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmet Ali Çelebi'nin rozetini taktıktan sonra Çelebi ve eşinin elini tutarak bu pozu verdi / Fotoğraf: AA



Çelebi'ye rozet takıldığı gün Şentop, AK Parti'den isim istedi

Ancak bir türlü işlemin gerçekleşmesi için meclis harekete geçmedi. 

Meclis Başkanı Mustafa Şentop, Mehmet Ali Çelebi'ye rozet takıldığı gün yazı yazdığı ortaya çıktı. 

Bu durum Fakıbaba'nın istifasından bir gün önce yaşandı. 

Bir RTÜK üyesinin belirlenmesiyle AK Parti'den neyin eksileceğini soruyor İYİ Partililer. 

CHP'ye göre bu bir "siyasi yan kesicilik" olan bu durum İYİ Partililere göre ise "hak gaspı" ve "siyasi nezaketsizlik" girişimi. 

Tabii bununla da bitmedi mevzu. Meclis yönetimi Fakıbaba'ya "İstifanız kabul edilmedi, Noter'den bildirim yapın" diye yazı yazdı. 

Oysa çok çıka süre geçmeden Fakıbaba'nın istifa dilekçesini sadece AK Parti'ye değil aynı zamanda TBMM Başkanlığı'na da gönderildiği ortaya çıktı.  

 

1084516_620x410.jpeg
TBMM Başkanlığı RTÜK'e yapılacak üye seçimiyle ilgili kısa bir açıklama yaptı / Fotoğraf: Twitter



TBMM Başkanlığı'ndan açıklama: 6112 sayılı kanuna göre yürütülüyor

Bunun üzerine TBMM Başkanlığı bununla ilgili kısa bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Eşref Fakıbaba'nın istifa dilekçesini TTBM Başkanlığı'na ulaştığı vurgulanırken, bununla ilgili işlemin iç tüzüğün 136'ncı maddesi uyarınca 26 Ekim Çarşamba günü yapılacak toplantında hayata geçirileceğin kaydedildi. 

Bu bağlamda aynı açıklamada RTÜK'ün üye seçimine ilişkin ise şunlar ifade edildi: 

"Diğer taraftan RTÜK üyeliği seçimiyle ilgili işlemler başkanlığımızca 6112 sayılı kanun hükümleri doğrultusunda yürütülmektedir."

"Üyelik İYİ Parti'ye geçer"

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Üyesi İlhan Taşçı Fakıbaba'nın istifasından sonra üyeliğin İYİ Parti'ye geçeceğini söyledi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan İlhan Taşçı, "Fakıbaba'nın AKP'den istifasıyla birlikte boş olan RTÜK Üyeliği İyi Parti'ye geçer" dedi. 

 

3991ab9d-40af-402e-8045-7def303e3b06.jpg
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, Çelebi'nin AK Parti'ye geçeceğinin açıklanmasından sonra TBMM'ye yazı gönderildi / Fotoğraf: AA



"AK Parti üyeyi seçmek için uğraş veriyor"

AK Parti'nin Fakıbaba'nın istifasını resmileştirmeme yolunu bularak bu hakkı İYİ Parti'ye vermemeyi tercih ettiğini ifade eden RTÜK Üyesi, "İstifa tek taraflı bir inisiyatif beyanı olduğu halde TBMM Başkanlığı Noter taktikli ıslak imza şartını öne sürdü. Bununla istifa süreci uzatılarak alelacele AK Parti'nin kontenjanında üye seçimi için uğraş verildiğine tanık oluyoruz" dedi. 

İsminin yazılmasını istemeyen bir RTÜK üyesi, Eşref Fakıbaba'nın istifa etmesi nedeniyle yeni üyenin İYİ Parti kontenjanından seçilmesi gerektiğini söyledi. "İYİ Partililer, ucuz hesap yapıldığı iddiasında haklılar" yorumu yaptı RTÜK üyesi. 

Burada ortaya çıkan gelişmelere göre bir ince hesapların yapıldığı aşikar. 

Onun için de muhalefet partileri tepkilerini yüksek perdeden dile getirmekten geri durmuyor. 

Ağıralioğlu: Fakıbaba'nın istifasıyla hak bize geçti

İYİ Parti Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu, sergilenen durumu çok garipsediğini söyledi. 

RTÜK üye seçiminin milletvekili istifaları ve başka partiye geçmeleri nedeniyle durumun değişebildiğini anlatan Ağıralioğlu, "Matematik olarak bazı şeyler yaşanabilir. Fakat siyasi ahlak ve nezaket, temsilde memleketi tahammülle yönetme kabiliyeti şöyle bir şey yaptırması gerekiyordu. Diyelim ki AK Parti'de sayısal azalma nedeniyle üye seçme hakkı bize geçti. O zaman tahammül gösterip ‘buyurun siz üye ismi bildir' demeliydiler" ifadelerini kullandı. 

 

e32a977c-92d3-48c9-bfea-e45c0258c0b9.jpg
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Yavuz Ağıralioğlu / Fotoğraf: AA



"İktidarda sadece kendi hak ve hukuklarını gözetiyorlar" 

"Yok ben matematik, transfer, sayısal üstünlük konuşacağım" anlayışıyla hareket edilip, "bundan bir zırnık dahi koklatmam muhalefete, RTÜK üyeliğinde bile bir üye için sonuna kadar direnirim, rakiplerime müsamaha göstermem, hakkım için sonuna kadar savaşırım, sizin hakkınız varsa bastırır onu da yerim" denildiği takdirde bunun adına memleket yönetme denilmediğini söyleyen Ağıralioğlu, şunları söyledi:

"Buna her şeyi kendi lehine çevirme' denir. Bu durum AK Parti'nin değil, hiçbir iktidarın yapmaması gereken bir şey olmalıdır. Ben daha önce de söyledim. Genel olarak iktidarları yozlaştıran şey, her şeyi kendinden zannetme duygusudur. Bugün iktidarın en büyük probleminin memleketi kendinden zannetme durumu olduğuna inanıyorum. Yani bütün memleket onlarınmış gibi zannediyor ve öyle hareket ediyorlar. Oysa memleket yönetmek için milletten vekalet alanlar, oy veren vermeyen herkesin hukukunu korumak için iktidara gelirler. ‘İktidara geliriz ve sadece kendi hakkımızı, hukukumuzu gözetiriz' dememek lazım." 

 

1200px-RTÜK_logo.svg_.png
Üst kurulun logosu / Fotoğraf: Wikipedi



"AK Parti, devleti kendinin zannetme hastalığına yakalandı"

AK Parti'nin son dönemlerde yaptığı şeyin bu olduğunu ve olup bitenlere çok da şaşırmadığını vurgulayan Ağıralioğlu, "Artık aksine görsek ona şaşıracağız" yorumu yaptı. 

2002 yılındaki AK Parti'nin kendisine oy veren, vermeyen ayrımı yapmaksızın hareket ettiğini şimdi ise aksini yapan bir siyasi oluşuma dönüştüğünü altını çizen Yavuz Ağıralioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: 

Şimdi yeminin unutmuş bir parti var. Onun için onları şu şekilde eleştiriyorum. Yola çıktığınız gibi değilsiniz. Yeminlerinizi unuttunuz. Bizde sözlerini unutan kadroların elinden alacağız bu memleketi. Bir üye seçimini bile bu kadar sürüncemede bırakmak düştükleri durumu gösteriyor. Buna ben ‘devleti kendinin zannetme hastalığı' diyorum. O zaman biraz daha beklesinler belki transferlerle sayılarını 300 çıkartırlar. O zaman seçmeleri daha kolay olur.

26 Ekim Çarşamba günü yapılacak toplantıda istifasını yazılı olarak da sunan Şanlıurfa Milletvekili Ahmet Eşref Fakıbaba'nın vekilliğinin düşürülmesi görüşülecek.

Vekillerin oylamasıyla milletvekilliğin düşürülmesi halinde AK Parti'nin üye sayısı azalacak. 

Yeni istifalar ve milletvekilleri transferi olur mu bilinmez ama RTÜK'ün boş olan koltuğunun hangi partinin kontenjanında doldurulacağına da bir karar verilmesi gerekiyor.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU