Eski Pakistan Başbakanı İmran Han, aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamadığı gerekçesiyle siyasetten men edildi

Han, 5 yıl siyaset yapamayacak

Fotoğraf: Reuters

Pakistan Seçim Komisyonu, başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin ayrıntılarını açıklamadığı gerekçesiyle eski Başbakan İmran Han'ı siyasetten men etti.

Ulusal basındaki haberlere göre, Pakistan Seçim Komisyonu, koalisyon hükümeti tarafından Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri İmran Han'ın başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin detaylarını açıklamadığı ve bunları sattığına dair başvuruyu değerlendirdi.

Seçim Komisyonu, oy birliğiyle verdiği kararla başbakanlığı döneminde aldığı hediyelerin detaylarını açıklamadığı gerekçesiyle İmran Han'ı siyasetten men etti.

Han, 5 yıl siyaset yapamayacak

Pakistan Adalet ve Hukuk Bakanı Azam Nazir Tarar, başkent İslamabad'da yaptığı açıklamada, İmran Han'ın 5 yıllığına siyasetten men edildiğini açıkladı.

Başbakan Şahbaz Şerif de Twitter'dan yaptığı açıklamada, Seçim Komisyonu'nun adaleti yerine getirdiğini belirterek, ulusun, Han'ın "yolsuzluk eylemlerinde bulunmak için başbakanlık makamını kişisel gelir kaynağı haline getirdiğine" şahit olduğunu ifade etti.

Şerif, PTI'nın protesto çağrısını eleştirerek kimsenin yasaların üstünde olmadığını vurguladı.

Öte yandan, PTI'nın önde gelen isimlerinden Çaudri Favad Hüseyin, Han'ın 2023'teki genel seçimlerde yarışacağını belirtti.

Hüseyin, karara karşı çıkmak için halkı sokağa çağırdı.

Karar ara seçim zaferinin ardından geldi

Söz konusu karar, İmran Han'ın Ulusal Parlamento ve Pencap Meclisi için düzenlenen ara seçimleri önde tamamlamasının ardından geldi.

Pakistan'da 16 Ekim'de düzenlenen ara seçimlerde PTI, Ulusal Meclisteki 8 sandalyenin 6'sını elde etmiş, Pencap'ta da 3 sandalyeden 2'sini kazanmıştı.

PTI kararı mahkemeye taşıyacak

Koalisyon hükümeti, Seçim Komisyonu'na İmran Han'a karşı ağustosta başvuru yapmıştı.

Pakistan yasalarına göre başbakanlar, bakanlar, bürokratlar ve üst düzey devlet yetkilileri, yabancı devlet adamlarından aldıkları hediyeleri "Toshakhana" adı verilen departmana bildirmekle yükümlü. PTI hükümeti döneminde İmran Han’a sunulan hediyelerin bildirilmediği belirtiliyor.

Koalisyon hükümeti tarafından İmran Han'a karşı Seçim Komisyonu'na yapılan başvuruda, Han'ın 52 hediye aldığı, bu hediyelerin birçoğunu sattığı öne sürülmüştü. Söz konusu hediyelerin Ağustos 2018 ile Aralık 2021 tarihleri arasında alındığı, piyasa değerinin yaklaşık 641 bin dolar olduğu kaydediliyor.

PTI Genel Sekreteri Asad Umar da Seçim Komisyonunun "yasaları ihlal ettiğini" savunarak, bu kararı yüksek mahkemeye taşıyacaklarını ifade etti.

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU