Erdoğan Kazakistan'da: Türk dünyasının entegrasyonuna yönelik ilave adımlar atacağız

Erdoğan'a Kazakistan'da "1. derece dostluk devlet nişanı" takdim edildi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, iki ülke arasındaki anlaşmaların imza töreninin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Törende konuşan Erdoğan, "İlişkilerimizin bu yüksek düzeyi halklarımız arasındaki ortak tarih, kültür bağlarından güç almaktadır. Aramızdaki işbirliği bu gücü daha da artırmaktadır" dedi.

Kendisine takdim edilen "Birinci derece dostluk devlet nişanı" ile ilgili de konuşan Erdoğan, "Bugün bir sürprizle de karşı karşıya kaldım. 1. derece dostluk devlet nişanı takdim edilmesini hangi kelimelerle ifade etmeliyim bilemiyorum. Bu benim için çok farklı bir sürpriz oldu. Ben de kendilerine teşekkür ediyorum" dedi.


Erdoğan şunları kaydetti:

Aziz kardeşimle işbirliğimizin derinleştirilmesi için tam bir mutabakat içindeyiz. Ticaret, enerji, ulaştırma, ağırlıklı olarak tarım-hayvancılık alanında Kazakistan'la ilişkilerimizi daha da artıracağız. Sizlerin de huzurunda az önce işbirliğimizin altyapısını tahkim eden anlaşmalara imza atıldı. Mayıs ayında 14, burada 6 anlaşma, toplamda 20 anlaşmayı imzalamış olduk. Ticaret hacmimiz için belirlediğimiz ilk hedef olan 5 milyar seviyesini geçen sene aşmıştık, 10 milyarlık hedefimize de emin adımlarla ilerliyoruz.

Orta koridorun geliştirilmesi başta olmak üzere bağlantılarımızın kuvvetlendirilmesi için çalışmaya devam edeceğiz. Kardeş Azerbaycan'ı da dahil ederek 3'lü mekanizmadan somut neticeler almak istiyoruz. Gerek Orta Asya'da gerekse de küresel çapta müşterek gayretlerimizi sürdüreceğiz. Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda attığımız adımla süreci devam ettiriyoruz, inşallah Semerkand'da yapacağımız toplantıyla bunu daha da tırmandıracağız. Türk dünyasının entegrasyonuna yönelik ilave adımlar atacağız. Asya'da İstikrar ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı zirvesine katılarak devam edeceğim. Gerek Kazakistan gerekse Türk devletleri için önemli bir adım olacak.

1. derecede devlet dostluk nişanı için Kazak halkına teşekkür eden Erdoğan, "Ben de bu nişanı milletim adına övünçle kabul ediyorum" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU