İran, protestoları "örgütlü ve terörist eylemler" olarak nitelendirdi

İran Hükümet Sözcüsü Ali Bahadori Cehromi "Bazı örgütlü ve terörist eylemler, düşmanların ve rejim karşıtlarının halkın haklarını, kamu güvenliğini ve ülkenin istikrarını zedelemek için her duruma uygun plan yaptıklarını göstermiştir" diye konuştu

Fotoğraf: AFP

İran Hükümet Sözcüsü Ali Bahadori Cehromi, Mahsa Amini'nin gözaltına alındıktan sonra ölümü sonrası başlayan ülke genelindeki protestoları, "örgütlü ve terörist eylemler" olarak nitelendirdi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, başkent Tahran'da haftalık basın toplantısı düzenleyen Cehromi, "Bazı örgütlü ve terörist eylemler, düşmanların ve rejim karşıtlarının halkın haklarını, kamu güvenliğini ve ülkenin istikrarını zedelemek için her duruma uygun plan yaptıklarını göstermiştir" dedi.

Halkın taleplerini barışçıl şekilde ifade etmesi için "Özgür Diyalog Evleri" kuruluyor

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin halk protestolarını ifade etmek için bir alan sağlanması yönündeki önerisine işaret eden Cehromi, hükümetin yasal çerçevede protesto gösterilerinin düzenlenmesini desteklediğini ve bu konunun gündemde olduğunu söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu kapsamda halk protestolarının barışçıl şekilde yapılabilmesi için üniversitelerin bünyesinde "Özgür Diyalog Evleri" kurulduğunu aktaran Bahadori, Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Kültür Devrimi Yüksek Konseyi tarafından gerekli mekanizmaların onaylandığını kaydetti.

Bahadori, Özgür Diyalog Evleri'nde, başta gençler olmak üzere tüm halk kesimlerine her türlü kısıtlamadan uzak alan sağlanacağını ifade etti.

Eski Cumhurbaşkanı Rafsancani'nin kızının "kamu düzenini bozma" suçlamasıyla tutuklandığı açıklandı

Diğer yandan geçen ay gözaltına alınan eski Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi'nin, "kamu düzenini bozmak" ve "rejime karşı propaganda faaliyetleriyle" suçlandığı ve geçici olarak tutuklandığı bildirildi.

İran devlet televizyonunun haberine göre, başkent Tahran'da basın toplantısı düzenleyen Yargı Erki Sözcüsü Mesud Setayeşi, Mahsa Amini'nin ölümü sonrasında başlayan protestolarda "göstericileri kışkırttığı" gerekçesiyle 27 Eylül'de gözaltına alınan Haşimi'nin yargı süreciyle ilgili soruları yanıtladı.

Faize Haşimi'nin "kamu düzenini bozmak" ve "rejime karşı propaganda faaliyetleriyle" suçlandığını aktaran Setayeşi, "Şu an için bu kişi geçici tutuklama emriyle tutuklu durumda" dedi.

Haşimi'nin dosyasının savcılıkta olduğunu ve hızlı bir şekilde mahkemeye sevk edileceğini aktaran Setayeşi, daha önceden de Haşimi hakkında "rejime karşı propaganda" suçundan yargılandığı davada 15 ay hapis cezası verildiğini söyledi.

İran'ın merhum Cumhurbaşkanı Ali Ekber Haşimi Rafsancani'nin kızı Faize Haşimi, 27 Eylül'de başkent Tahran'da Mahsa Emini'nin ölümü sonrasında başlayan protestolarda "göstericileri kışkırttığı" gerekçesiyle gözaltına alınmıştı.

Faize Haşimi ülke yönetimine karşı sert eleştirileriyle tanınıyor

Özellikle son yıllarda ülke yönetimine karşı sert eleştiri ve suçlamalarıyla gündeme gelen Haşimi, 2017'de Zencan Üniversitesi'nde düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, "Başörtüsünün şah döneminde yasaklanmasına karşı çıktığım gibi şu anda mecburi olmasına da karşıyım" ifadelerini kullanmıştı.

Faize Haşimi, Ocak 2021'de yaptığı konuşmada ise ABD'nin İran'a yönelik baskılarını desteklediğini açıklamış ve bu açıklaması kendi çevresi dahil olmak üzere ülkede tepki toplamıştı. Haşimi, nisan ayındaki konuşmasında da Devrim Muhafızları Ordusu'nun ABD'nin yaptırım listesinde kalması gerektiğini söylemişti.

Haşimi hakkında ayrıca, daha sonra "şaka" olduğunu iddia ettiği Hazreti Muhammed'le ilgili açıklamaları ve Tahran yönetimine yönelik yaptırımlara destek verdiği gerekçesiyle mayıs ayında savcılık soruşturma açmıştı.

İran'daki protestolar

Tahran'da 13 Eylül'de "ahlak polisi" olarak bilinen İrşad devriyeleri tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya girerek hastaneye kaldırılan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de yaşamını yitirmesi ülkede infiale yol açmıştı.

Amini'nin 17 Eylül'de memleketi Sakkız kentindeki cenaze töreni sonrasında Tahran ve ülkenin batısındaki kentlerde başlayan gösteriler, daha sonra ülke geneline yayılmıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütü gösterilerde şu ana kadar 185 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurmuştu.

Yetkililer henüz gösterilerdeki can kayıplarıyla ilgili kesin bilgileri paylaşmadı.

Olaylar devam ederken güvenlik güçleri yargının talimatıyla, protestolara katılan ve "kamu güvenliğini tehlikeye atan" göstericilere yönelik gözaltı ve tutuklama dalgası başlattı.

Bu kapsamda ülke medyasına yansıyan haberlere göre, yaklaşık 2 bin kişinin gözaltına alındığı tahmin ediliyor.

 

 

AA

DAHA FAZLA HABER OKU